Megismétlődhet a tavalyi hétmeccses Brassó-Gyergyó

   

A két erdélyi rivális tavaly is az elődöntőben találkozott, akkor emlékezetes, végletekig kiélezett párharcban a gyergyóiak küzdötték tovább magukat a fináléba a hetedik meccs hosszabbításában esett Sylvestre-góllal.

A Corona és a GYHK az idei alapszakaszban is nagyon közel volt egymáshoz, a végelszámolásnál mindössze 3 pont választotta el őket a 2-3. helyen. A címvédő gyergyószentmiklósiak 22 góllal többet lőttek (165), mint a barcaságiak (143), cserébe viszont jó hússzal többet is kaptak (134 vs. 113). A playoffban aztán már a brassói gólhenger is beindult: az első két elvesztett mérkőzés utáni négy meccsen összesen 18 gólt pakolt be a miskolci hálóba a MacQueen-legénység, eközben a bajnok 16 lőttel söpörte ki az Újpestet. Mindkét együttesnél nagyot megy az első két egység a playoffban. A Coronánál Valchar 9, VanWormer 8 (ebből 6 gól), Piché bekk létére 7, Kóger Dániel és Cornet pedig 6-6 ponttal zárta a negyeddöntőt; gyergyói oldalon ismét Bodó, Orban és Sylvestre viszi a prímet 6-6 egységgel (ez utóbbi esetében 6 gólt jelent!), míg Császár Hunor és Haaranen 5-5 ponttal áll – nem győzzük hangsúlyozni, a Brassónál két negyeddöntős meccsel kevesebbet játszva.

Ami a kapusokat illeti, rajtuk eddig jobbára semmi sem múlott. A gyergyóiaknál Rinne a szezon legfontosabb részére visszanyerni látszik tavalyi bajnoki formáját, a negyeddöntőt 95%-os hatékonysággal és mindössze 1,44-es kapottgól-átlaggal védte le 113 hárított lövés mellett, de Dubeau sem szégyenkezhet: a kanadai jóval több lövést kapva hozott 93,69%-ot 2,18 kapottátlag mellett, nem egyszer fontos pillanatokban komoly bravúrokkal segítve csapatát – különösen emberhátrányban.

Ez utóbbi a következő fontos szegmens. Túlzott playoff-fegyelmezettséggel ugyanis eddig egyik felet sem lehetne megvádolni a negyeddöntők alapján: a GYHK a négy meccse alatt is össze tudott szedni összesen 17 darab, tehát 34 percnyi kisbüntetést, ami meccsenként 8,5 percnyi létszámhátrányt jelent, míg a brassóiaknál ugyanez a szám a 6 meccsen 24 kétperces kiállítás összesen 48 perc összértékben, mérkőzésenként 8 percnyi deficittel. Jelentős különbségek mutatkoznak ugyanakkor a speciális játékok terén. A Coronán már az alapszakaszban is látszott, hogy külön rágyúr erre a műfajra, végül is eredményesen: a rájátszásra mind emberelőnyben, mind -hátrányban a mezőny legjobb csapatává nőtte ki magát. Ez a számokból is látványosan visszaköszön. A farkasok a DVTK elleni párharc során nem kevesebb, mint 8 találatot jegyeztek fórból, csupán egyetlen meccsen nem volt kihasznált létszámfölényük, de a hátrányos védekezésük még ennél is impresszívebb: negyeddöntőbeli 24 kisbüntetésükből mindössze egyetlenegy gólt kaptak (az utolsó, továbbjutást jelentő meccsükön), és volt egy hátrányos találatuk is Piché révén. A Gyergyói HK a négy negyeddöntős meccse alatt kétszer tudott betalálni előnyben, és ugyanennyiszer kapitulált a hátrányos egysége, tehát a speciális játék akár döntőnek is bizonyulhat a párharcban, amelyről simán elképzelhető, hogy idén is elmegy hét mérkőzésig. A felek eddig idén az Erste Ligában négyszer csaptak össze egymással három brassói és egy gyergyói győzelem mellett, míg a Román Kupa-döntőben a Corona a végjátékban esett Valchar-duplával (szintén mindkettő fórból született) tudott diadalmaskodni a GYHK felett 5-3-ra – a cseh-román pontgyáros azon a meccsen 3+1-gyel járult hozzá a kupasikerhez.

A pályaelőny ezúttal a kék-sárgáknál van, tehát a párharc első két felvonása a tavalyi szériával ellentétben most Brassóban lesz pénteken és szombaton egyaránt 17:30-as kezdéssel, a ligatévén élő közvetítésekkel.

gyebra_vanvormer

Corona Brasov–Gyergyói HK 5-3

   

A brassóiak a 2+2 pontot gyűjtő Radim Valchar vezérletével megnyerték a címvédő elleni Erste Liga-elődöntő első felvonását.

Úgy indult a 2023-as elődöntő visszavágója, ahogy a tavalyi zárult: Sylvestre góllal. Egy perc sem telt el a meccsből, gyergyói ütőkön járt a pakk, végül a kanadai támadó a bal oldali bedobókörből kilőtte a hosszú felsőt (0-1). Gyorsan feszülté vált az összecsapás, a 4. perc elején Orban szabálytalansága után Dalhuisen és Sills is összekapaszkodott, mindannyian lehiggadhattak a büntetőpadon. Jól járt a korong, a kiegészülés után Gajdó és Zagidullin próbálták áttuszkolni a korongot Rinnén, nem jártak sikerrel. A 6. minutumban kettős emberelőnybe került a Corona, Valchar-ék mindent bevetettek, de az önfeláldozó gyergyói védekezést nem tudták feltörni. Rinne repkedett a vasak között, mindent fogott. A szimpla hátrányban ráadásul Szigetiék eljöttek egy kontrával, a lövés már nem ért célt. Jó volt a tempó és a rájátszás-keménységű ütközések sem maradtak el. A 15. percben gyergyói fór következett, Bodó középre tett korongja pattant veszélyesen. A 17. minutumban sikerrel jártak a hazaiak: emberelőnyben támadtak, az elhozott buli után a kékről leadott lövésbe Cornet beleért, ez becsapta Rinnét (1-1). A folytatásban is maradtak a jégen a speciális egységek, még a harmad végét jelző dudaszó sem oldotta a feszültséget, kisebb ütésváltás után mehettek az öltözőbe a játékosok.

A középső felvonás nyugodtabb mederben és brassói lehetőségekkel indult; Blackwater megpattanója volt veszélyes. Kijöttek a szorításból a látogatók, Bodó megtornáztatta Dubeau-t. Továbbra is remek volt a hangulat, ritmust fogott a házigazda, Boriszenko távolról tüzelt, közel járt a gólhoz. Helyzetek sokasága maradt ki, mindkét oldalon brillíroztak a kapusok. A 29. perc hozta a harmad első kiállítását, Sills ült ki, emberhátrányban is veszélyesebbek voltak a barcaságiak. El is jöttek egy kontrával, Valchar indította az akciót, majd kapta vissza a korongot, végül két védő között kibújva, fonákkal emelt a rövid felsőbe (2-1). A 33. percben Valchar közel járt a harmadikhoz, ez még kimaradt. Egy perccel később már nem volt pardon: két passzból kettő-egyes szituációt alakítottak ki a sokadszorra elcsúszó gyergyói védelemmel szemben, a mattig játszott támadás végén Valchar lövetett gólt Cornet-vel (3-1). A felpörgött Brassó a meccset is eldönthette volna, fölényük újabb emberelőnyt kamatozott. A kiváló fórjáték ezúttal is gólt hozott: egy gyors és pontos keresztpasszt Zagidullin zúdított a hálóba (4-1). Gyorsan érkezett a válasz: Császár közelről bekotort egy kipattanót (4-2). Újabb gól nem esett, a lendületes hazaiak így is magabiztosan kézben tartották a meccset.

A záró játékrész is hazai ziccerrel indult: Blackwater bolondította a védőket, lövését Rinne hárította. Próbálták átvenni az irányítást Bodóék, de a Corona magas letámadásával nem boldogultak, jó öt perc telt el, mire Orban egyéni akciójával veszélyeztettek. Császár kiharcolt egy emberelőnyt övéinek, kulcsfontosságú két perc következett. Kihasználták a fórt a székelyek, Haaranen pontos távolijával nyílttá tette az összecsapást a 47. percben (4-3). Kimaradt egy hazai emberelőny, majd az utolsó tíz perchez érve Császár ziccerét kifogta Dubeau. Izgalmas végjáték következett. A kőkemény bodicsekek mellett szurka-piszkából sem volt hiány. Sylvestre helyzetei következtek, majd Szilassy Zoltán időt kért, két és fél perccel a vége előtt Rinne is lekorcsolyázott. Valchar korongot lopott, csak szabálytalanul tudták megállítani, a kiállítás eldöntötte a mérkőzést: Valchar húzott kapura, majd szép csuklómozdulattal helyezett a hálóba (5-3). Kirobbant a feszültség a játékosokból, gólöröm helyett kishíján tömegbunyó alakult ki. A végén még hat a négyben támadhattak a székelyek, de a jól blokkoló hazaiak nem engedték közelebb őket. A meccset verekedés zárta, DiDiomete az öltözőbe menet még élénk eszmecserét folytatott a hazai paddal. A meccs nagyobb részében domináló Corona Brasov megérdemelten húzta be a mérkőzést, így 1-0-ra vezet a párharcban.

bragye_mesikammen_dalhuisen

fotó: Corona Brasov

Aki azt hiszi, könnyű játszani a Gyergyóval, az menjen ki a jégre és próbálja ki

   

Így látták a vezetőedzők a pénteki Corona–GYHK találkozót.

Dave MacQueen vezetőedző, Corona Brasov: “Tavaly hét meccset játszottunk velük, idén is hat vagy hét alkalommal, szóval nagy titkaink nincsenek egymással szemben. Ez egy óriási csata, ez egy háború. Aki azt hiszi, könnyű játszani a Gyergyóval, az menjen ki a jégre és próbálja ki. Fizikálisan óriási megterhelést jelent. Mindkét csapat nyerni akar, és a speciális egységeknek ebben a párharcban óriási jelentősége van. Lőttünk pár nagy gólt emberelőnyben, és most ki fogjuk élvezni a péntek estét egy pár perc erejéig. Tudjuk ugyanis, hogy szombaton már újra nagy kihívás vár ránk. Készen kell állnunk. Megtettük, amit meg kellett, és megvan az esély, hogy másnap ugyanilyen jók legyünk.”

Szilassy Zoltán vezetőedző, Gyergyói HK: “Ez egy teljesen más playoffmeccs volt, mint az előző ellenfelünkkel játszott mérkőzések. Mondtam a srácoknak, ez egy harc, ahol az ellenfelünk keményebb, jobb csapat. Így nekünk is sokkal keményebben kell játszanunk. Most sajnos nem voltunk elég agresszívek. Csak a harmadik harmadban ébredtünk fel. Ez azért érdekes, mert volt egy jó első cserénk, lőttünk egy gólt is, jól játszottunk. Aztán jött nagyon sok kiállítás, nyolc perc, ha minden igaz, ez egyetlen harmadban nagyon sok, le kell csökkentetünk a kiállításokat. Meg kell néznem videón, hogy jogos volt-e a túl sok játékosért megítélt büntetés, úgy érzem, igen, mindenesetre, ezekért drágán megfizettünk. A Brassó a DVTK ellen is az emberelőnyös játékával jutott tovább, ezt tudjuk, tudtuk róluk. Okosabbnak kell lennünk, és hatékonyabban kell játszanunk. A harmadik harmad rendben volt, újra nyílt lett a meccs, de most a Brassó jobban játszott nálunk, gratulálok nekik, szombaton találkozunk.”

Erste Liga, Patinoarul Olimpic Brasov, 2024. márc. 22., péntek.
Dubeau: 90,0% (Tőke)
K
Rinne: 88,9% (Mag)
Williams, Piché, Blackwater, Sills, Kóger
1
Haaranen, Fejes, Vincze P., Császár, Bodó
Lowney, Boriszenko, VanWormer, Cornet, Valchar
2
Dalhuisen, Raymond, Orban, Sylvestre, Sárpátki
Holwell, Bors, Gajdó B., Zagidullin, Szabó
3
Mesikammen, Imre, Sándor-Székely, Tranca, Szigeti
Rokaly-Boldizsár, Vasile N. R., Kovács E., Kovács M.
4
Vincze G., DiDiomete, Csiszer
Dave MacQueen, Strenk Hunor
E
Szilassy Zoltán, Góga Attila
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 00:35 GYE Sylvestre Sárpátki Orban
1-1 16:45 BRA PP Cornet Valchar Piché
2-1 30:04 BRA SH Valchar Blackwater Williams
3-1 32:56 BRA Cornet Valchar
4-1 36:50 BRA PP Zagidullin Kóger Boriszenko
4-2 37:33 GYE Császár Haaranen Imre
4-3 46:48 GYE PP Haaranen Bodó
5-3 58:55 BRA PP Valchar
45 Kapura lövések száma 30
22 Kiállításpercek 49

Így vezette sikerre a 2+2 pontos Valchar a Coronát

   

A brassóiak GYHK elleni sikere öt percben.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum