FTC-Telekom–DEAC 2-0

   

Az alapszakaszgyőztes két magyar góllal és a beugró Földes shutoutjával legyűrte a debrecenieket, így a címvédő Gyergyó után második csapatként jutott be az Erste Liga elődöntőjébe.

A magyar bajnoki címvédőnek talán az lehetett az egyetlen vigasza a debreceni vereség után (2-3), hogy bár nem lett söprés a vége, adott esetben hazai közönség előtt harcolhatja ki a továbbjutást a DEAC ellen. A már korábban is hiányzó Roth és Kärmeniemi mellett Turbucz Martin sem volt ott a hazai keretben, visszatért viszont Galajda Zsombor. A kapuban Arany Gergely helyett ezúttal is Nagy Kristóf kezdett – volna, csakhogy szombaton ő is megsérült, így a ferencvárosiak harmadik számú kapusa, Földes László állt a háló előtt. (A 20 éves portás a szezon során egyetlen meccsen kapott szerepet, a DAB ellen, az alapszakasz utolsó meccsén, amelyet az újvárosiak nyertek meg 3-2-re.) A vendégeknél az előző meccsen nem játszó Hári Norbert volt ott újra a keretben, a kaput Hetényi Zoltán védte természetesen.

Fél perc kellett, hogy helyzetbe kerüljön az FTC, Hrabal korizott be a kapu elé, de az utolsó pillanatban egy debreceni védő elcsente a korongot tőle. Brady lőtt jobbról takarásból alig egy perccel később, nem akart semmit a véletlenre bízni a hazai csapat. Mihalik Gergő kísérlete nyomán mutathatta be a 3. percben első bravúrját Földes, majd a vendégek felvették a tempót a kezdeti bénultság után, rögtön kétszer is közbe kellett avatkoznia a hazai kapusnak. Kiegyenlített (és nem túl gyors) volt a játék a harmad derekán, majd a 10. percben Dobmayer kapta kétszer is tisztán a korongot, mindkétszer Földesről pattant ki a lövés. Bán adott tökéletes passzt a kapu előtt Farkas Simonnak a 11. percben, az addig legnagyobb helyzetet viszont Hetényi hárította. A 17. percben Hetényi tolta ki Seregély löketét, majd Vasziljev blokkolt önfeláldozóan, bele is sérült, le kellett támogatni a jégről. Rögtön a játék folytatása után emberelőnybe került a DEAC Bán szabálytalankodása után, fel is állt, de nem sokkal később egy kontra után késleltetett kiállítással tartotta a korongot az FTC bő fél percig. Mihalik András állt ki, majd Marva, Nagy és Crespi is próbálkozott, de gól nem született. 50 másodperc emberelőny maradt a második harmadra a hazaiaknak.

Az áthúzódó hátrányt sikeresen kivédekezték a Debreceniek, de maradt támadásban a Ferencváros, Hetényinek többször hárítania kellet. A 24. percben Mihalik András korcsolyázott el a jobb oldalon, középre tett korongja után Földes védett hatalmasat. Három perccel később Tóth Gergő kapta meglepően tisztán a kapu előtt a korongot, de gól ezután az akció után sem született. A harmad közepére egyértelmű mezőnyfölényt alakított ki az FTC, de Farkas próbálkozását is Hetényi hárította. A folytatásban Boros lövése a kék vonalról LaPorte elé csorgott, aki szemben találta magát Hetényivel, de ezt a párharcot is a kapus nyerte. A 33. percben Krollis kapta a középső felvonás első kiállítását, amiből nem született gól, a legnagyobb helyzet Kestilä előtt adódott. A 37. percben aztán megtört a jég, megszerezte a vezetést az alapszakasz-győztes: Galajda lövése még lejött Hetényiről, a kipattanót Tóth Adrián emelte a léc alá (1-0). A harmad utolsó percében Seregély előbb próbára tette Hetényit, majd kapott egy kiállítást, amelyből több mint egy perc maradt a záró játékrészre.

Jól állták a sarat a zöld-fehérek az áthúzódó hátrány alatt, nagyobb helyzetet nem tudott kialakítani a DEAC. Az emberhátrány után fokozatosan vette át az irányítást az FTC, Tóth Gergő fonákkal leadott lövését védte Hetényi. A harmad közepén közel került a továbbjutáshoz az FTC-Telekom: Marva távoli lökete csúszott át Hetényin, amelyre Farkas ért oda a leghamarabb, és tessékelte az üres kapuba a pakkot (2-0). Az 51. percben Mihalik Gergő ült ki a büntetőpadra, Marva és Hrabal is tüzelt emberfórban, de gólképtelen maradt a Fradi. Hat perccel a vége előtt próbáltak éledezni a vendégek, Usnyev életerős lövése kerülte el a kaput, majd Vasziljev próbálkozását védte Földes. Az 57. percben nagyon közel állt a szépítéshez a DEAC, Mihalik Gergő trafálta telibe a kapuvasat, a kipattanót Földes hárította. A mérkőzés utolsó két percét emberhátrányban kezdték meg a debreceniek, miután Klozra fújtak kiállítást a bírók. Az utolsó percben LaPorte is a kiállítás sorsára jutott, de több gól nem született, így 2-0-s ferencvárosi győzelemmel zárult a mérkőzés.

Az FTC-Telekom szombati sikerével 4-1-re nyerte a negyeddöntős párharcot, és várhatja a folytatást, míg a 8. kiemelt DEAC-nak véget ért az idei Erste Liga-szezon.

20240316_FTC-DEAC_001-tum

fotó: Tumbász Hédi/FTC-Telekom

Az volt a fő kérdés, hogy mikor tudjuk a Hetényi Zoli-féle reteszt feltörni

   

A szériazáró FTC-Telekom–DEAC vezetőedzői nyilatkozatai.

Fodor Szabolcs, vezetőedző, FTC-Telekom: “Nem volt egyszerű, a kispadról pedig talán még nehezebb ilyenkor. De már az első meccstől kezdve mondjuk, hogy ez a rájátszás, itt nincs könnyű meccs, és ez be is bizonyosodott szerintem mind az öt mérkőzésen. Lehet, hogy voltak picit nagyobb arányú győzelmeink is, de azokon a meccseken is sokáig szoros volt az állás – ilyen egy rájátszás. A szombati meccsen az volt a fő kérdés, hogy mikor tudjuk a Hetényi Zoli-féle reteszt feltörni, nagyon sok energiát kellett ehhez mozgósítanunk, de egyszer csak sikerült. Ez volt a kulcsa a győzelemnek, meg természetesen az, hogy van egy fiatal kapusunk, aki shutoutot ért el élete első playoffmeccsén. Ez biztos komoly emlék marad neki és mindenkinek. De azt is mindig elmondjuk, hogy ebből az egészből semmi sem valósulhatott volna meg, ha nincs ilyen kiváló csapatmunka, szóval mindenki, nem csak a kapus, nem csak a hátvédek, nem csak a csatárok, hanem mindenki beletette a magáét. Ezt így is kell csinálni, ha valaki sikeres akar lenni a rájátszásban.”

Vaszjunyin Artyom, vezetőedző, DEAC: “Először is, gratulálunk a Ferencvárosnak! Megmutatták, hogyan kell játszani a playoffban az igazi felnőtt hokit. Remélem, nálunk azért a sok fiatal srác komoly tapasztalatokat szerzett. Amiről beszéltünk, hogy nagyon sokat hibáztunk az első három meccsen, ezeket azért sikerült csökkenteni a végére. De a nagyobb pályán megint nagyon nehezen mozogtunk, nem találtuk a ritmust. A második harmad szokásosan gyilkos volt számunkra, ha nincs Hetényi Zoli, vagy nem ilyen formában véd, akkor már ott elment volna a meccs. De amit kértünk, hogy a játékosok küzdjenek az utolsó másodpercig, azt megtették, ezzel nyilván elégedettek vagyunk.”

Erste Liga, Tüskecsarnok, 2024. márc. 16., szombat.
Földes: 100% (Arany)
K
Hetényi: 96,3% (Gönczi)
Hrabal, Boros, Brady, Nagy G., Németh
1
Kloz, Dobmayer, Koblar, Novotny, Szmirnov
Seregély, Crespi, Nemec, Kestilä, LaPorte
2
Mingazov, Krollis, Jeliszejenko, Kozma, Vasziljev
Marva, Haranghy, Tóth G., Bán, Farkas
3
Jakabfy S., Usnyev, Mihalik A., Rétfalvi, Bucskin
Galajda, Turcotte, Tóth A., Banga
4
Jakabfy Cs., Hári, Molnár, Mazzag, Mihalik G.
Fodor Szabolcs, Yul Hennelly
E
Vaszjunyin Artyom, Berta Ákos
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 36:23 FTC Tóth A. Turcotte Galajda
2-0 47:45 FTC Farkas Marva Bán
54 Kapura lövések száma 31
6 Kiállításpercek 8

Farkas Simon lecsapott a szabadon lévő korongra

   

Így zárta le a Fradi a DEAC elleni negyeddöntős párharcát.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum