Fradi–Sportklubbal zárul az Erste Liga első szakasza

   

A kígyóelv előtti záróforduló még három összecsapást, közte két további rangadót hoz vasárnap este.

Ha valahogy el kéne nevezni, akkor – bármennyire is hülyén hangzik – az Erste Liga alapszakaszának első szakasza zárul le vasárnap este, azaz az UTE és a FEHA19 után a fennmaradó nyolc együttes is lejátssza szezonbeli 36. bajnokiját. A záróforduló stílusosan egy FTC-Telekom–SC Csíkszereda szuperrangadót hoz nyitásként: a listavezető magyar bajnok 17 órától fogadja a Tüskecsarnokban a dobogót megcélzó Sportklubot. A mindig pikáns presztízsharcban ezúttal a liga legjobb védelméhez érkezik a mezőny egyik, ha nem a legerősebb támadóalakulata, érdekes lesz látni, hogy az ellenfeleit rendre 1-2 gólon tartó ferencvárosiak mire jutnak a mostanra végleg belelendülő szeredai csatárgépezettel, s legfőképpen David Levinnel. Az izraeli válogatott húzóember egészen más dimenzióban jégkorongozik, 35 meccsen szerzett 53 egysége önmagáért beszél, a mezőny aktuális pontkirályával csak a brassói Radim Valchar tudja tartani a lépést, de 3 egységgel ő is elmarad Levintől, rajtuk kívül pedig még senki más nem érte el idén az 50 pontot. Nyilván a Fradit sem kell félteni támadófronton, listavezetőként a legtöbb gólt is ők szerezték eddig, de ez immár csak hárommal több, mint a Csíkszeredáé. Érdekesség, hogy hiába a zöld-fehérek tüzelnek messze a legtöbbet a mezőnyben, a hatékonyságuk a második legrosszabb (10,98%), náluk gyengébben egyetlen együttes használja ki a lehetőségeit – pont a 10% alatt lévő (9,14) Sportklub. Ami a kiállításokat illeti, a Fradi a 4., a Szereda a 2. legbüntetettebb csapat (a Brassó első helyét ebben a kétes versenyben senki sem veszélyeztetheti), és ők adják a holtversenyben két legtöbb kiállításpercet (105) beszedő játékost is Turcotte és Láday személyében; ám szignifikáns különbség, hogy amíg a székely védő 32, addig a kanadai erőcsatár tízzel kevesebb, mindössze 22 bajnokin hozta össze ezt a számot. Cserébe a fórjáték mindkét oldalon jól működik, a Fradi a mezőnyben egyedüliként 30% feletti hatékonysággal üti be előnyeit, de a Sportklub is dobogós a maga 25,35%-ával – a hátrányok kivédekezésében viszont egyik együttes sem jeleskedik. A 69 ponttal listavezető FTC első helyét a kígyóelv előtt már semmi sem veszélyezteti, győzelem esetén azonban ismét tisztes távolságba kerülhetne üldözőítől, a Sportklub viszont esetleges sikerével a Brassó káposztásmegyeri vendégjátékától függően megelőzhetné a BJA HC-t.

Szintén 17 órától Dunaújvárosban vendégszerepel a bajnok Gyergyó. A szebb napokat megélt DAB-ról sok mindent nem lehet elmondani, az utolsó előttiként végző Acélbikák az MK-hétvége utáni légiósexodusszal ünnepélyesen végleg elengedték az 50. születésnapi szezonjukat is, legutóbbi igazolásukban nagyjából minden benne van, amit az elmúlt éveikről tudni kell – ha egyetlen pozitívumot kellene találni, akkor az az lehetne, hogy ezek után talán végre tényleg a fiatal magyar játékosaiknak lehetőséget adva fejezik be újabb méltatlan idényüket. A tavalyi szezonjuk után a címvédő gyergyószentmiklósiaknál is alapos az idei visszaesés: ők egy kötelező vasárnapi győzelemmel az egymás elleni eredmények miatt még megelőzhetnék az 5. helyen álló Újpestet, de nyilván nem ilyen célokról ábrándoztak, amikor a rajt előtt a címvédést fogalmazták meg teljesítendő tervként.

Nagyobb a tétje a 17:40-kor kezdődő BJAHC–Brassónak, hiszen a Corona jelenleg a második helyen áll, míg az egymás után négyszer pont nélkül maradó fővárosiak a negyedikek, de kettejük között csupán egyetlen rendes játékidőnyi pontkülönbség van. A káposztásmegyeriek sorsolása a kissé túlérzékeny kommentároktól függetlenül valóban nem alakult a legszerencsésebben az elmúlt hetekben, emellett legutóbb alapembereik hiányoztak a keretből, nagy kérdés, hogy a szezon fontosabb részére megint összeállni látszó Brassóval mire jutnak hazai jégen. Brassói három pont esetén nincs kérdés, de mivel Corona–BJAHC pontegyenlőségnél is a brassóiak felé billenne az egymás elleni mérleg, a kígyóelves borzadályt mindenképpen a Corona kezdheti majd a második helyről.

Az Erste Liga 36 meccses első szakasza egy keleti derbivel, a DVTK debreceni vendégjátékával zárul 18:30-tól: itt is nagy a tét, lévén a két riválist egyetlen pont választja el egymástól a 7-8. helyen. A debreceniek is belejöttek a végére, négymeccses sikerszériában vannak a BJAHC-ot oda-vissza, legutóbb pedig a Brassót is 4-2-re legyőzve. A Jegesmedvék kiszámíthatatlan hullámzása pénteken folyatódott, az Újpest elleni keddi látványgyőzelem után hazai jégen maradtak lőtt gól nélkül a Brassóval szemben, megjósolhatatlan, hogy vasárnap melyik arcukat veszik elő. Bármilyen debreceni győzelem esetén a hajdúságiaké a 7. pozíció, rendes játékidős borsodi sikernél ellenben a miskolciaké, túlórás DVTK-diadalnál és pontegyenlőségnél viszont valószínűleg megint csak a DEAC lenne jobb helyzetben legutóbbi, karácsonyi 6-1-es kiütése okán.

A végeredmények kialakulása után az eredeti kiírás szerint: “36 forduló után a csapatokat a helyezések alapján két csoportra osztják, ahol még egyszer játszanak a csoportbeli ellenfelekkel hazai pályán és idegenben. Ez tehát további nyolc mérkőzést jelent, ami szintén az alapszakasz része, és az itt elért eredmények beleszámítanak az alapszakasz tabellájába. A két csoportot a kígyóelv szerint alakítják ki – ezt alkalmazza az IIHF is a férfi világbajnokság csoportbeosztásánál –, így lehet a leginkább kiegyensúlyozott. Az egyik ötösbe kerül az 1., a 4., az 5., a 8. és 9. helyezett, míg a másikba a 2., a 3., a 6., a 7. és a 10. Négy-négy mérkőzést tehát biztosan játszik egymással minden csapat, az azonos csoportba kerülők pedig összesen hatszor találkoznak. Az alapszakasz 44 fordulóból áll majd.”

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum