Dunaújvárosi Acélbikák–Gyergyói HK 2-7

   

A megfiatalodott hazaiak két harmadon át tartották a lépést a címvédővel.

A Dunaújvárosi Acélbikák első bajnokijukat játszották, mióta hét kulcsjátékosuk távozott a hét elején. A vendégeknél nem léphetett jégre Devin DiDiomete, akinek játékjogát a fegyelmi bizottság határozatlan ideig felfüggesztette a BJAHC elleni mérkőzés bemelegítésénél történt megmozdulása miatt. A GYHK nem finomkodott megfiatalított ellenfelével, mindössze 26 másodperccel a kezdés után Sárpátki góljával máris megszerezte a vezetést (0-1). Szigetié volt az első kiállítás, nem tudott élni lehetőségével a hazai együttes. A 8. percben már összejött az egyenlítés: Szalma két hátvéd szorításában remekül tálalt Somogyihoz, aki mattolta Rinnét (1-1). Szalma védekezésben is aktív volt, nagyot mentett a saját kapuja előtt. A 14. percben Sárpátki harcolt ki emberelőnyt. Remekül forgattak az erdélyiek, össztűz zúdult Kovács kapujára. Sokáig tartotta csapatát a hálóőr, végül egy visszatett korongból Fejes pontos lövését már nem háríthatta (1-2). Lendületben maradtak a látogatók, de a 2-24-es kapura lövési mutató ellenére újabb találatot nem szereztek.

Egy perc sem telt el a középső felvonásból, máris egyenlített a DAB: Somogyi hagyta ott a pakkot Lérántnak, aki lendületből, a bal bedobókörből bombázott a hálóba (2-2). A 24. percben visszavette a vezetést a székely alakulat: Fejes második gólját szerezte miután bekotort egy kipattanót (2-3). A folytatásban is a gyergyóiak előtt adódtak a nagyobb helyzetek, de az egyre bátrabban hokizó Acélbikáknak sem volt szégyenkezni valója. Sőt, kis szerencsével harmadszor is egyenlíthettek volna. A 33. percben Orban tört kapura egy ajándékba kapott koronggal, lövése nem ért célt. A hajrá kezdetén Dalhuisen ült ki két percre. Emberelőnyben Sziszak kapott pompás keresztpasszt, de Rinnébe püfölte a pakkot. A végjátékban is jól küzdöttek a hazai fiatalok, a rutinosabb erdélyiek viszont nem engedték ki kezükből az előnyt. A harmadot Marosi kiállítása zárta.

Emberelőnyben kezdhette a záró játékrészt a GYHK, meg is tett mindent, hogy lezárja az összecsapást. Kovács továbbra is remekelt a vasak között, kihúzta az emberhátrányt a Dunaújváros. Öt az ötben is domináltak Orbanék, letáboroztak a DAB harmadában. A 47. percben Szigeti emelte a kezét, a játékvezetők nem ítéltek gólt, de azonnal jelezték, visszanézik a szituációt. Hosszú percig videóztak, végül nem ítéltek gólt. Még tovább fokozták a nyomást Bodóék, az elfáradó hazai csapat nem tudott kijönni a kapuja elől. Kovács bravúrt bravúrra halmozott, majd utolérte a kapussors: az 52. percben Sárpátki köténygólt lőtt (2-4). A középkezdés után a semlegesben korongot szereztek a vendégek, Császár kipúpozta a hálót (2-5). Az 54. minutumban jött a következő: pontos passzok után Bodó is meglőtte a maga gólját (2-6). Szétesett a házigazda, Sylvestre három védő gyűrűjében húzogatott, majd fonákkal emelt a kapuba (2-7). A Dunaújvárosi Acélbikák sokáig szorosan tartotta az eredményt, az utolsó tíz percre viszont teljesen elkészült erejével. A GYHK az utolsó pillanatig űzte-hajtotta ellenfelét és ilyen arányban is megérdemelten győzött.

dabgye_savolainen_orban

fotó: Anda Fábián/DAB

Várható volt, hogy ekkora nyomás alatt az ellenfél is bele fog hibázni

 

Így látták a vezetőedzők a DAB–GYHK mérkőzést.

Niko Eronen, vezetőedző, DAB: “Az első húsz percben nagy nyomás alatt voltunk, minden sor új volt, gyakorlatilag egy új csapat volt a pályán. Ezt már láthattunk a kezdéstől, pár játékos még hezitált, hogy mi is történik, szóval ez a Gyergyó harmada volt, de Kovács Dávid nagyon jól védett, ő tartott ekkor meccsben minket. A második volt a legjobb harmadunk, kicsit megnyugodtunk, több időt tudtunk tölteni a támadó harmadban, úgy tűnt, a srácok élvezik is a játékot, de a Gyergyó a harmadik felvonásban még rálépett a gázpedálra. Az ötvenedik perc után azt történt tulajdonképpen, hogy elfelejtettünk dolgozni, túl könnyen adtuk a gólokat és ezzel véget is ért számunkra a meccs. Abban a helyzetben, amiben most vagyunk, elfogadhatatlan, ha nem dolgozunk, négy sorral játszottunk, szóval az a minimum, amit mindenkinek csinálnia kell a meccsen és minden nap, hogy kidolgozzák a belüket minden cserében, minden percben, s minden centiméterért. Elfelejtettünk dolgozni az utolsó tíz percben és ők begyűjtötték a pontokat, mert egy minőségi csapat, s ha ennyi lehetőséget adsz nekik, akkor ezt kihasználják. Ez olyan dolog, amit meg kell tanulnunk és javítani kell az előttünk álló mérkőzésekre a szünet után.

Szilassy Zoltán, vezetőedző, Gyergyói HK: “Az hordozta a veszélyt magában, hogy agyondomináltuk a meccset és ilyenkor az a rizikó, hogy elrontasz valamit a támadó harmad tetején és abból elugranak és azért van elég jó hokis a DAB-ban most is ahhoz, hogy ezeket az ellentámadásokat, szólókat eredményesen fejezzék be. 1-0-ra vezettünk az elején, mentünk előre és egyszer csak a Somogyi gyönyörűen fejezte be a kontrát ellenünk. Ez volt a rizikója a dolognak, a kulcs viszont az, hogy nagyon türelmesek voltunk önmagunkkal szemben, tetszett, ahogy kezeltük a korongot, a mérkőzés döntő többségében nem vittünk kockázatot a játékunkba, rengeteg helyváltoztatással, korongcserével dolgoztunk a támadó harmadban, sokat voltunk a DAB kapusa előtt, akit ki kell emelnem, mert ha nem véd így, akkor ez hamarabb eldől. Mivel azonban jól védett, meg kellett találnunk, hogy ő is kicsit veszítsen az energiaszintjéből, illetve az is várható volt, hogy ekkora nyomás alatt az ellenfél is bele fog hibázni. Amiért jöttünk, azt megtettük, hétpontos túrán vagyunk túl, sérülésekből jöttünk vissza, ingadozó volt a formánk, de jó túrának értékelem. Van még nyolc meccs az alapszakaszból, két részre osztva, s ott szeretnénk még ezt a formát tökéletesíteni, hogy a rájátszásra a lehető legélesebb és a remények szerint egészségesebb állapotban legyünk.”

Erste Liga, Dunaújvárosi Jégcsarnok, 2024. feb. 4., vasárnap.
Kovács: 87,9% (Valenta)
K
Rinne: 81,8% (Mag)
Léránt, Ahonen, Savolainen, Szalma, Somogyi
1
Kozma, Haaranen, Tamminen, Vincze P., Bodó
Léhi, Varga, Nemes, Zorin, Kuminka
2
Fejes, Dalhuisen, Orban, Sylvestre, Sárpátki
Belicenka, Sziszak, Szabó, Károly, Vaculik
3
Mesikammen, Györfy, Sándor-Székely, Császár, Szigeti
Marosi, Strenk, Pinczés, Janech
4
Vincze G., Csiszer, Silló
Niko Eronen, Revák Zoltán
E
Szilassy Zoltán, Góga Attila
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 00:26 GYE Sárpátki Sylvestre Orban
1-1 07:07 DAB Somogyi Szalma Savolainen
1-2 15:54 GYE Fejes Sárpátki Szigeti
2-2 20:50 DAB Léránt Somogyi Szalma
2-3 23:54 GYE Fejes Sylvestre Orban
2-4 51:02 GYE Sárpátki Sylvestre Orban
2-5 51:25 GYE Császár Vincze P. Bodó
2-6 53:48 GYE Bodó Fejes Vincze P.
2-7 55:41 GYE Sylvestre Szigeti Haaranen
11 Kapura lövések száma 58
4 Kiállításpercek 6

Videó-összefoglaló

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum