Az MK ezüst- és bronzérmese is jégre lép a keddi bajnoki játéknapon

   

Alig gravírozták bele a Hydro Fehérvár AV19 nevét a Magyar Kupa serlegébe, máris három újabb mérkőzéssel robog tovább az Erste Liga az utolsó januári játéknapon.

Székesfehérváron 18:30-kor dobják be a pakkot, a sereghajtó FEHA19 a listavezető Ferencvárost fogadja. Anatoli Bogdanov együttese csupán egy mérkőzésen tudott eddig győzedelmeskedni az új esztendőben, a fehérváriak január 14-én épp tabellariválisukat, a Dunaújvárosi Acélbikákat gyűrték le bő két héttel ezelőtt. Legutóbbi három összecsapásukon vereséget szenvedtek a koronázóvárosiak, a Brassó otthonában Dobosék beleszaladtak egy 6-1-es pofonba. 2024-es első erdélyi túrájukat viszont szoros mérkőzéssel zárták a fiatalok, a tavalyi bajnok vendégeként csak az utolsó harmadban bukták el az összecsapást, Sándor-Székely 41. percben ütött találatára már nem jött válasz Farkaséktól. Ugyan az alapszakasz vége előtt 9 fordulóval van még matematikai esélye a Kisvolánnak kiharcolni a biztos rájátszást jelentő 8. pozíciót, a gyakorlatban ez a forgatókönyv egyre lehetetlenebbnek tűnik, a hátralevő időben a szakvezetés célja valószínűleg a tisztes helytállás és a fiatalok további rutinszerzése lehet. Vendégoldalon a kupahétvégét megelőzően ismét szárnyra kaptak a bajnokságban a zöld sasok, legutóbbi 3 Erste Liga-fellépésén Fodor Szabolcs együttese újra visszatalált a helyes útra, zsinórban 8 pontot szerzett – Nagy Gergőéket egyedül csak az Újpest tudta hosszabbításra kényszeríteni, az örökrangadó lényegi kérdéseit Kulmala „csak” a 62. percben tudta eldönteni. A győzelmi széria nyomot hagyott a tabellán is, a Ferencváros ismét lejjebb szakította üldözőit, jelenleg 5 pontos előnnyel a birtokában futhat neki az előttünk álló fordulóknak. Érdekes adat, a FEHA19 töltötte eddig a legtöbb időt emberelőnyben a bajnokságban, szám szerint 231 percet, Falusék hatékonysági rátája viszont a legalacsonyabb a ligában a maga 12,9%-ával. Budapesti oldalon nincs gond az effektivitással, a zöld-fehérek 30,9%-kal használják ki emberelőnyeiket – amit viszonylag kevés alkalommal gyakorolhatnak Brady-ék, az aktuális magyar bajnoknál ezidáig csak a Brassó és a GYHK veszélyeztethetett kevesebbszer fórban a bajnokság folyamán. A remek mutatók mellett felvetődhet viszont egy relevánsnak mondható kérdés a Fradi háza táján: amint az már némileg a kupadöntő csörtéin is szembeötlő lehetett, a sok eltiltás, sérüléshullám, és a sűrű menetrend következtében néhány kulcsjátékos rendkívül enerváltnak tűnt a mögöttünk hagyott hétvégén; vajon mennyit sikerült pihenniük Fodor Szabolcséknak alig több, mint 68 óra leforgása alatt?

Szintén 18:30-kor a 4. Újpest a 7. helyen tanyázó DVTK otthonában vendégszerepel. A pocsék januári kezdés ellenére kiválóan sikerült a DVTK legutóbbi erdélyi túrája, Steve Kasper együttese hosszabbításban gyűrte le a címvédő GYHK-t, egy nappal később Vorisék a Vákárból is elhozták mind a három pontot, a kiruccanás utolsó mérkőzésén Szirányiéknak csak a Brassó tudott megálljt parancsolni. Stabil középmezőnyös csapatból januárra a Jegesmedvék inkább már a tabella hátsó felére zuhantak, az elmúlt periódus azonban újfent bizakodásra adhat okot a miskolci szurkolóknak. A nehéz időkben néhány kulcsjátékos vezérré lépett elő, ehhez a névsorhoz tartozik a legutóbb a hét játékosának is megválasztott Simon Szathmáry: a cseh bekk Gyergyószentmiklóson kétszer is betalált rendes játékidőben, ráadásul a szétlövéseknél sem remegett meg a keze; a ponterős hátvéd ezen felül a Brassónak is beköszönt egy ízben. Valentyin Razumnyak 2+5-tel segítette csapatát az utóbbi három találkozón, míg honfitársa, Roman Berdnyikov 1+4-ig jutott. Reményre adhat okot a Népkertben David Bartos produktuma is, a cseh támadó rögtön az első mérkőzésén két góllal bizonyított, a túra hátralevő részében pedig kiosztott még négy gólpasszt, ezenfelül a mezőnyben is több hasznos megoldással vétette észre magát. A DVTK emellett igazolt még két légióst, a kapuba Tomás Vosvrdát, a szélre pedig Nolan Veseyt. Fővárosi oldalon Juurikkala mester tanítványai remek hónapot produkáltak eddig, az Újpest 9 mérkőzéséből 6-ot behúzott, háromszor pedig olyan együtteseket nem tudott két vállra fektetni idegenben, mint a Sportklub, a GYHK, vagy éppen a Fradi – ezek, valljuk be, bocsánatos bűnök. A szezon jelenlegi szakaszában pontszerzés terén kiemelkedik a Kiss Patrik-Laakkonen-Saarelainen-Metsävaino kvartett, a négy jégkorongozó összesen 34 pontot tett a közösbe a legutóbbi 10 mérkőzésen. Korrekt igazolásnak tűnik Ewanyk is, a kanadai-német erőcsatár 9 mérkőzésén 6 pontot termelt, a friss szerzemény emellett rengeteg lövőhelyzetet alakít ki összecsapásonként– esetében viszont árnyalja a képet a -9-es mutató, e téren messze a legrosszabbul teljesít ennyire kevés meccsszámmal a háta mögött. Győzelem esetén egyik csapat sem tudna előrébb lépni a tabellán, a visszapillantót azonban mindkét félnek bőszen nézegetnie kell: újabb győzelemmel a DEAC a DVTK-t ugyanis visszataszítaná a 8. helyre miskolci vereség esetén, az Újpest pozíciójára pedig a szintén azonos pontszámmal álldogáló Sportklub és a 3 egységgel lemaradó GYHK is egyszerre pályázik.

18:40-kor Káposztásmegyeren rendezik a keddi játéknap utolsó mérkőzését, jelenleg a 3. helyet birtokló, a mögöttünk hagyott hétvégén kupaezüstöt szerző BJAHC a 8. DEAC csapatát látja vendégül. A remek januári kezdés ellenére vegyes összképet produkáltak Kangyal Balázs tanítványai legutóbbi 3 bajnokijukon. A fővárosiak január 19-én magabiztos sikert arattak Gyergyószentmiklóson, két napra rá viszont egy őrült mérkőzésen 6-5-ös vereséget szenvedtek a Sportklub ellenében. Az igazi meglepetés azonban pont a kupahétvégét megelőző fordulóban következett be, amikor Schlekmannék idegenben némileg meglepő vereséget szenvedtek Debrecenben. A Magyar Kupa-hétvégén aztán a mérsékeltebb start ellenére átvették az irányítást, és lendületesebben játszva, magabiztosan kvalifikálták magukat a döntőbe, ahol az ICEHL-2. Fehérvártól ugyan sima vereséget szenvedtek, ezért viszont nem érheti szó a ház elejét. A BJAHC-ra is igaz talán az, mint a Ferencvárosra: óriási kérdés, mennyire lesznek frissek a káposztásmegyeri lábak ilyen sűrű menetrend közepette. Kelet-magyarországi viszonylatból a döcögős szezonrajt után januárra kezdenek magukra találni a hajdúságiak, 8 mérkőzésükből Bertáék 4-et megnyertek, ami rögtön nyomot hagyott a tabellán, az egyetemisták mostanra teljesen leszakították a 9. Acélbikákat, s 9 fordulóval az alapszakasz vége előtt megcélozhatják akár a 7. pozíciót is. A két együttes már harmadjára mérkőzhet ebben a hónapban, a január 5-ei találkozó 7-5-ös BJAHC sikert hozott, legutóbb azonban visszavágtak a cívisvárosiak, s hazai jégen 4-2-re legyűrték aktuális riválisukat. Nincs meglepetés, a Rozsomákok nagyobb támadóerővel rendelkeznek, mint ellenfelük, a budapestiek 125 találatot jegyeznek ezidáig, ami a 3. legjobb az egész ligában, a Debrecen január végéig kerek 100 alkalommal mattolta ellenfeleit. A budapestiek több időt töltenek emberfórban, s hatékonyabban is élnek a speciális szituációk adta lehetősséggel (22,55%), Mingazovék e téren a mezőny harmadik legrosszabb statisztikáját tudják felmutatni 17,09%-kal. A hajdúságiak hátrányos mutatói ezzel szenmben már jóval impresszívebbek: a DEAC védekezik a legjobban az emberdeficites játékhelyzetekben, míg Kangyal Balázsék ötödikek ebben a mutatóban.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum