Fradi–UTE és Sportklub–BJAHC csúcsrangadó az Erste Ligában

   

Egy hét után ismét csúcsmeccseket hoz az Erste Liga teljes, vasárnapi fordulója, közte egy újabb tévés Fradi-UTE örökrangadót.

Nem kell sokat várniuk a fanatikusoknak a forduló slágermeccsére, a Tüskecsarnokban ugyanis már 15:30-tól útjára indítják a pakkot, a listavezető Ferencváros ősi riválisával, az Újpesttel vívhat derbit. Még Fodor Szabolcs legénysége sem bírta el azt a sérüléshullámot – eltiltásokkal is fűszerezve -, ami az utóbbi időben sújtotta a IX. kerületieket: az alapszakasz végéhez közeledve teljesen elolvadt a Fradi korábbi tetemes előnye, a zöldeknek már bele-bele kell nézegetniük a visszapillantóba, hiszen a BJAHC szintén 61 ponton áll, a harmadik helyezett Brassó pedig 3 egységnyivel lemaradva szintén lőtávon belülre került. A január 14-i Brassóban elszenvedett 6-2-es vereség tükrében jobbkor aligha térhettek volna vissza a hiányzók, a pénteki, DEAC ellen aratott 4-1-es győzelem során már újra ott volt a jégen Hrabal, Turcotte, Nagy Gergő és Tóth Adrián is, egyedül Galajda Zsomborral nem számolhatott még a szakvezetés. Az idei kiírásban a Ferencváros vitte a prímet az örökrangadókon, az aktuális magyar bajnok az Erste Ligában korábban már kétszer is legyűrte az Újpestet, legutóbb a Magyar Kupában is a lila-fehérek kárára kvalifikálták magukat Turbuczék a január végi négyes döntőbe. A főváros másik felén a jelenleg 5. helyen tanyázó UTE lehengerlő januári kezdését követően Rajnáéknak felemásan sikerült legutóbbi erdélyi túrájuk, a Corona elleni hosszabbításos győzelme után Juurikkala mester csapata vereséget szenvedett a Sportklub és a Gyergyó otthonában is. Egy szusszanásnyi szünet után a megyeri útiak visszatértek a győzelem ösvényére, Rajna védéseinek és Kiss Patrik büntetőjének hála az Újpest hozta el a pluszpontot az Acélbikák otthonából. A statisztika szerint az UTE több időt tölt emberelőnyben, mint örökriválisa, Bradyék viszont 30,61%-kal használják ki a fór adta lehetőségeket – ez a szám a másik oldalon 23,73%, továbbá Kiss Patrikék 6-tal kevesebb találatot jegyezhetnek eddig előnyben, mint a Ferencváros. Emberhátrányban már fordul a kocka, szinte minden héten kiemeljük, hogy az FTC a 2. legtöbb időt kényszerül emberdeficites játékhelyzetben tevékenykedni, a zöld-fehér gárda ráadásul nagyon rossz hatékonysággal vészeli át ezeket a pillanatokat – 75,2%-kal csak a Dunaújváros muzsikál rosszabbul az egész bajnokságban. Budapest lila felén ilyen téren nincs probléma, Benkék amellett, hogy az egyik legkevesebb időt töltik emberhátrányban, kimondottan effektíven ölik az ellenfél fóros figuráit, a 82,35%-os hatékonysági mutató egészen a 2. helyre repíti ilyen téren az Újpestet. Mindkét csapat sziklaszilárd védelemmel büszkélkedhet, Arany kapuját eddig 84-szer, Rajnáét pedig 87 alkalommal mattolták az ellenfelek, ami az 1. és a 2. legjobb mutató a ligában. A derbit az M4 Sport+/Duna World élőben közvetíti.

Egy órával később, magyar idő szerint 16:30-kor Brassóban is mérkőzést rendeznek, az utóbbi időben újra szárnyra kapó Corona az eddig hibátlan erdélyi túráját teljesítő DVTK-t fogadja. Elképesztő formában tündökölnek Valcharék, a barcasági együttes legutóbbi három mérkőzésén 6 gól alatt egyszer sem állt meg, csütörtökön pedig egy emlékezetes mérkőzésen a sárga-kékek 8-szor köszöntek be a BJAHC kapujába. A legutóbbi fordulóban Kógerék már az első játékrészben eldöntötték a lényegi kérdéseket, s 6-1-re legyőzték a FEHA19-et. Nincs meglepetés, Valchar továbbra is lehengerlő, az utóbbi mérkőzéseken viszont már a társak is rendre húzzák a szekeret, többek között Kógerre, Sillsre, Blackwaterre, Williamsre, és Schaberre is lehetett számítani sorsdöntő momentumokban. Győzelem, illetve a többi eredmény megfelelő alakulása esetén a Brassó akár be is érheti az előtte tanyázó BJAHC-t és a listavezető Ferencvárost egyaránt, egy azonban biztos: rendkívül izgalmas lesz az Erste Liga élmezőnyének alapszakasz előtti véghajrája. Miskolci oldalon a 7. pozíciót birtokló borsodi alakulat a gyenge januári produktumot követően eddig várakozáson felül abszolválja határon túli túráját. A GYHK elleni gyengébb kezdés után az északkelet-magyarországiak Szathmáry góljával az 57. percben hosszabbításra mentették a mérkőzést, a szétlövésekben pedig egyszer sem remegett meg Razumnyakék keze. Ha a Gyergyószentmiklóson aratott 5-4-es siker önmagában nem lenne elég szép eredmény, a miskolciak pénteken nagy bravúrral megálljt parancsoltak a liga legjobb formájában játszó Sportklubnak is, elvéve egyben a csíkiak 9 meccs óta tartó veretlenségét. Újabb 3 egység azt jelentené miskolci szempontból, hogy Steve Kasper csapata tovább zárkózhatna a 6. Gyergyóra, és szintén lőtávolban maradna az Újpest csapatától.

17:30-kor jégre lép az Erste Liga címvédője, Bodóék hazai jégen a FEHA19 ellen feledtethetik szurkolóikkal a januári, erősen hullámvasutas teljesítményüket. A Gyergyószentmiklós hiába győzte le január 14-én az Újpestet, azt követően egymás után két ízben is vereséget szenvedtek a székelyföldiek: ugyan mindkét esetben, a DVTK és a BJAHC ellen is több kialakított helyzettel és lövéssel büszkélkedhetett a GYHK, idénre talán már nyugodt szívvel kijelenthetjük, Sylvestre-ék kapu előtti hatékonysága messze elmarad a tavalyitól, az erdélyiek kulcsfontosságú pillanatokban rendre nem tudják lezárni mérkőzéseiket, ezen felül a hátsó alakzat is sokkal könnyebben zavarba hozható, mint a bajnoki arany évében. Ha ez nem lenne elég, a csapat megint elveszítette első számú kapusát, Rasmus Rinnét, a finn portást már a Miskolc elleni szétlövések során is Mag Örs helyettesítette, egy napra rá pedig eleve az ifjú portással a vasak között vágtak neki a találkozónak Góga Attiláék. A sereghajtó fehérvári fiatalokra még a hullámvasutas kifejezés sem használható, a farmcsapat az új évben eddig egyetlenegyszer tudott csak győzedelmeskedni, a Fejér megyeiek a hónap derekán éppen tabellaszomszédjukat, az Acélbikákat gyűrték le hosszabbításban. Ha vetünk egy szempillantást a statisztikára, akkor a számokban óriási differencia mutatkozik: a GYHK átlagosan 10-zel több helyzetet alakít ki mérkőzésenként, több mint egy góllal többet lő, hatékonyabb bulielhozatalokban, továbbá kevesebbszer tudják leütközni játékosait az ellenfelek. Érdekesség, a székesfehérváriak némileg több fizikalitást visznek a mérkőzésekbe, továbbá a FEHA19 81,63%-kal öli az emberhátrányos szituációkat, ami a 4. legjobb mutató a ligában – ebben a versenyben a GYHK csak a 7. helyet foglalja el. Emberelőnyben már más a leányzó fekvése, Orbanék 23,16%-os hatékonysággal használják ki a fóros játékhelyzeteket, a túloldalon ez a szám kereken 10%-kal kevesebb.

Csúcsrangadót rendeznek Székelyföldön is, Sofronék szintén 17:30-től a Vákárban fogadják a dobogó második fokán álló BJAHC-t. Elképesztő heteket produkált a Csíkszereda, az erdélyi alakulat 9 mérkőzéses bajnoki sikerszériát tudhatott magáénak egészen péntekig, amikor kisebb meglepetésre a DVTK parancsolt megálljt a kék-fehéreknek. Hiába tevékenykedhettek 6 percet emberelőnyben a Sportklub speciális egységei, Levinék nem találtak rést a Voris vezette miskolci pajzson, a 2023/24-es kiírásban most először fordult elő olyan, hogy a székely csapat támadói egyszer sem tudták bevenni az ellenfél kapuját. Nagyon hiányzott az első sor centerpozíciójából Jeremy Welsh, az NHL-t is megjárt, eddig 22 mérkőzésen 20 pontig jutó kanadai nem húzott szerelést a legutóbbi két mérkőzésen, a FEHA19 ellen Péter Balázs helyettesítette az első ötösben, a Miskolc ellen pedig Részegh, utóbbi viszont megsérült mérkőzés közben, s nem tudta folytatni a játékot. A túloldalon Kangyal Balázs legénysége is kiváló formának örvendhet, a budapestiek az új évben lejátszott 8 mérkőzésükből 6-ot megnyertek, az Újpesten kívül idén csak a Brassó tudott borsot törni a Rozsomákok orra alá. A Cenk alján a második játékrész nem sikerült túl jól a budapestieknek, Vorobjovék két alkalommal is kettő gólt kaptak bő egy perc alatt, a 4 bekapott találat pedig soknak bizonyult – hiába muzsikált aznap is remekül a BJA támadóalakzata, a végeredmény egy 8-5-ös fiaskó lett. Első 2024-es erdélyi túrájuk második mérkőzésén már javítottak az anyaországbéliek, a GYHK ellen két és féllel a vége előtt Schlekmann állította be a mérkőzés 3-1-es végeredményét egy üres kapus találattal. Mindkét alakulat félelmetes támadószekcióval büszkélkedhet, a hazaiak eddig 120 gólt lőttek idén, a látogatóknál ez az adat csak 2-vel marad el, a BJAHC 118 szerzett találattal a 3. legeredményesebb együttes a ligában. Csapatvédekezés területén már nagyobb differencia mutatkozik, hiába alakítanak ki az ellenfelek átlagosan több helyzetet Farkas ketrece előtt, a magyar hálóőrt eddig csupán 90 alkalommal mattolták a riválisok – ennél kevesebbszer csak a Fradi és az UTE védelme kapitulált. A Sportklub több időt tölt emberfórban, ráadásul Beczéék hatékonyabban támadnak egyenlőtlen létszám mellett, mint fővárosi kollégáik, hátrányban azonban fordulnak az erőviszonyok, a káposztásmegyeriek szűk egy perccel kevesebbet próbálkozhatnak emberhátrányban, s hatékonyabban is vészelik át ezeket a szituációkat, mint az erdélyiek.

A meccsdömpinget egy alsóházi csörte zárja, tabellariválisok csapnak össze 18:30-tól: a 9. pozícióban álldogáló Dunaújváros a 8. DEAC otthonába látogat. A január eleji gólparádés győzelmek után ismét a vereségek kerültek előtérbe a hajdúságiak életében – igaz, Bertáék legutóbbi három meccsükön háromszor is élcsapat ellen mérkőzhettek, a bekapott 12 gól ellenére az egyetemisták 6-szor is mattolni tudták ellenfeleik védelmét, ami nem mutat annyira rosszul egy Corona-Sportklub-FTC trió ellen. A cívisvárosiak újabb győzelem, és a többi eredmény megfelelő alakulása esetén akár 4 pontra is felzárkózhatnának a 7. DVTK-ra, viszont ha a debreceniek kikapnának ma este, az egyben azt jelentené, hogy a DAB 5 pontra megközelíteni a kelet-magyarországiakat, így pedig rendkívül izgalmas utolsó hetek elé nézhetnénk alapszakaszzárásig a 8. hely szempontjából. Az Acélbikák oldalán továbbra sem rózsás a helyzet, Eronen csapata az új évben ezidáig csak egyszer tudott győzedelmeskedni, január 12-én a Miskolc ellen. Egy héttel ezelőtt hiába vezettek Szalmáék 2-0-ra is a Fejér megyei rangadón, a FEHA19 kiharcolta a hosszabbítást, a túlóra pedig végül a fehérvári fiataloknak kedvezett. Pénteken az újvárosiak szintén túl a rendes játékidőn vereséget szenvedtek az UTE ellen, ez a kudarc azonban merőben más, mint a koronázóvárosban: 4. perccel a vége előtt Savolainen gólja túlórára kényszerítette a liga második legjobb védelmét, a szétlövés azonban nem a piros-feketéknek kedvezett. Sok szempontból kulcsfontosságú meccs elé néznek este a bikák, egy esetleges vereség ugyanis 11 pontra taszítaná Vargáékat a hőn állított 8. pozíciótól.

A fővárosi örökrangadó tehát 15:30-tól az M4 Sport+/Duna Worldön látható, a többi összecsapást ezúttal is az Erste Liga Tv-n lehet követni.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum