Újabb teljes forduló és egy tévés meccs vasárnap az Erste Ligában

   

A péntek után a vasárnap is hoz öt bajnokit, benne egy tévés összecsapással.

Először Brassóban indítják útjára a pakkot magyar idő szerint 16:30-kor, Kógerék a listavezető FTC-t fogadják. Felemás eddig a Corona újévi produktuma, a jelenleg 5. helyen tanyázó barcaságiak első januári fellépésükön vereséget szenvedtek a Sportklub ellen, két nappal később viszont idegenben 5-0-ra kiütötték a GYHK-t. MacQueen legénysége csütörtökön hosszabbításos vereséget szenvedett az Újpesttől, a legutóbbi, pénteki fordulóban egy kiélezett mérkőzésen otthon tudták tartani mind a 3 pontot a DEAC kárára. Nem újdonság, a csapat meghatározó alakja Radim Valchar, a cseh-román pontgyáros ezidáig 33 mérkőzésen 49 egységet tett bele a közösbe, az őt követők közelében sincsenek a pont/meccs átlagnak: a házi kanadai táblázaton második helyen álló Blackwater 24 pontot termelt, Zagidullin és VanWormer pedig egyaránt 23-23-at – érdekesség, a román-orosz kettős állampolgárságú játékos +/- statisztikai mutatója ennek ellenére -6, ami a kulcsjátékosok között messze a legrosszabb. A magyar jégkorongozók közül Kóger emelkedik ki, a válogatott támadó neve mellett 20 egységnyi termés szerepel. A Ferencváros újévi mérlege 6 mérkőzésen 3 győzelem és 3 vereség. Fodor Szabolcs dolgát nehezítette, hogy eddig nem számíthatott Nagy Gergőre, Galajda Zsomborra, és Tóth Adriánra sem, a GYHK ellen ráadásul Kulmala sem volt ott a keretben. Külön szót kell ejteni az eltiltottakról, a nagy port kavaró FEHA19 elleni, 3-2-re megnyert mérkőzés után Crespit 2, míg Turcotte-ot és Hrabalt 4-4 mérkőzésre meszelték el az illetékesek. Így a pénteki, GYHK elleni szoros eredménytől függetlenül is szembeötlő volt, mennyire rövid a ferencvárosiak kispadja, a második játékrésztől a Fradit fizikálisan szemmel láthatóan felemésztette a frissebben játszó Gyergyószentmiklós. Jó hír azonban a IX. kerületi fanatikusoknak, hogy Crespi már visszatérhet a vasárnap délutáni találkozóra. A két csapat hasonló mennyiségű helyzetet alakít ki mérkőzésenként, az adandó lehetőségeket viszont jóval nagyobb arányban váltja gólra a Ferencváros. Mindkét együttes majdnem ugyanannyi időt tölt emberelőnyben, amit a Fradi sokkal jobban kihasznál. A Corona még Hrabaléknál is fegyelmezetlenebb, Sillsék átlagosan majdnem másfél perccel többet töltenek hátrányban, mint budapesti kollégáik. Győzelem és a többi meccs megfelelő alakulása esetén a Brassó újabb 3 pont függvényében feljöhetne a dobogó legalsó fokára, míg Fodor Szabolcsék ismét elkezdhetnék növelni olvadó előnyüket a BJAHC-val szemben.

17:15-kor a FEHA19 alsóházi rangadó keretein belül látja vendégül a Dunaújvárost az M4 Sport+ kamerái előtt. A koronázóvárosiak idén még nyeretlenek, de Anatoli Bogdanov együttese a Tüskecsarnokban rendkívül közel került ahhoz, hogy megtréfálja a listavezető FTC-t, a zöld-fehérek végül csak hosszabbításban tudták felőrölni a fehérvári fiatalokat. Ezenfelül a kis Volán év elején szoros mérkőzésre kényszerítette az Újpestet, azon a találkozón viszont Farkaséknak nem sikerült betalálniuk Rajna kapujába. Az említetteken kívül 2 mérkőzést játszott még a Fehérvár, mindkét összecsapáson 4 gólt kapva sima vereséget szenvedett a Fradival és a BJAHC-val szemben. Az Acélbikák első két januári fellépésükön két tükörsima vereségbe futottak bele, 9-én viszont Kangyal Balázs csapatát  kiélezett mérkőzésre kényszerítették Szalmáék. Akkor Dostálek 30. minutumban ütött találatával a DAB már 2-1-re is vezetett, 4 perccel később Ritter egalizált, majd Szabó Bence megfordította csapatának a mérkőzést, Tóth Gergely pedig 2 gólosra növelte a felek közötti differenciát, így Szalma 60. percben ütött találata már csak arra volt elég, hogy az utolsó 33 másodperc újra nyílt sisakos legyen. Ha belevetjük magunkat a statisztikába, számos mutatóban hasonló adatokat produkál a két együttes, két szembeötlő különbség azonban így is mutatkozik: az Újváros átlagosan csak 7 ütközést szenved el, a túloldalon ez a szám 12, a fehérvári fiatalok lelkesedésének letörése érdekében feltűnően sokszor eszközölik a fizikalitást az ellenfelek. Emellett a FEHA19 több mint egy perccel több időt tölt emberelőnyben találkozóként, mint Fejér megyei riválisuk, ennek ellenére a két gárda közel hasonló arányban él a speciális játékszituáció adta lehetőséggel. Egy győzelem még egyik csapat életét sem változtatná meg gyökeresen, a tabella utolsó két helyezettjének innentől komoly győzelmi bravúrszériákra lenne szüksége, ha az alapszakasz végén el szeretnék csípni a 8. helyet.

A Vákárban is mérkőzést rendeznek 17:30-tól, Sofronék ellen zárja erdélyi túráját az újabban szintén gólgazdag mérkőzéseket játszó DEAC. Üdítő érzés lehet mostanság a Sportklubért szorítani, Kevin Constantine munkássága ugyanis egyre több szakvezető szerint is kezd révbe érni, a szezon elején gyengélkedő szeredai gárda mostanra lehengerlő játékkal szállítja a győzelmeket, s a tabella alsó feléből egészen a 3. pozícióig kúszott fel január közepére. A hanyag védőmunka immáron a múlté, Rutkowskiék rendezték soraikat, s mára a liga legtöbbször kapituláló védelméből a csík a bajnokság 6. legstabilabb védelmévé avanzsált. Természetesen nem csak a bekkek munkásságáról illik szót ejteni: a 2024-ben eddig még veretlen székelyföldi gárda támadójátéka elképesztő, idei 3 mérkőzésükön 16(!) alkalommal kényszerítették kapitulálásra ellenfeleiket; Beczéék lendületét még az sem tudta letörni, hogy nemrég távozott a csapat egyik legjobbja, Cody Milan. A Levin-faktor ellenben hetek óta kulcstényező, a nemrég a hét játékosa címet is bezsebelő izraeli válogatott egyszerűen tarthatatlan, kis híján egyedül termel annyi pontot, mint Brown és Becze együttesen. A gólokon és asszisztokon kívül is elképesztő adatsor áll a csíki légiós neve mellett: Levin adja le messze a legtöbb lövést és kaput eltaláló lövést a csapatból, de emberelőnyben is messze ő próbálkozik a legtöbbet. És nem csupán a támadómunkája példaértékű, hiszen védekezésben is a tel-avivi születésű csatár rendelkezik a legtöbb blokkolt lövéssel, számszerűleg 45-tel. Ami az ellenfelet illeti, annak ellenére, hogy a Debrecen még mindig sok gólt kap, a hajdúságiak háza táján ugyancsak kinyílt a gólcsap az új esztendőben, Vaszjunyin Artyom együttese kimondottan meggyőző a támadóharmadban: január 3-án öt gólt vágott a Dunaújvárosnak, két nappal később Káposztásmegyeren is ugyanennyit lőttek Háriék – igaz, akkor ez kevésnek bizonyult a győzelemhez. Csütörtökön az egyetemistacsapat ismét bizonyította, nem szabad félvállról venni őket, a cívisvárosiak 8 gólt ütve hozták el mindhárom pontot a bajnok Gyergyószentmiklóstól. A debreceniek nem tudták megismételni a bravúrt pénteken a Brassó ellen, Bucskin utolsó másodpercekben szerzett találata már túl későinek bizonyult. A DEAC nagy erőssége, hogy nem csak 1-2 játékos húzza a szekeret: két sornyi játékos neve mellett lelhető fel 10 pontnál több, ebből a tíz hokisból természetesen kiemelkedik a Bucskin-Vasziljev-Novotny trió.

17:30-tól a másik székelyföldi hokivárosban, Gyergyószentmiklóson is újabb meccset rendeznek, Szilassy Zoltánék a tabellán 4 egységgel előttük tanyázó Újpestet fogadják. A 2024-es esztendőt aggasztóan kezdte az Erste Liga címvédője, a szentmiklósiak védelme két mérkőzésen összesen 13 alkalommal kapitulált, a Brassó ellen ráadásul úgy maradtak alul Bodóék, hogy egyszer sem tudtak betalálni. Pár nappal korábban a szakvezetés megvált Jason Horvath-tól is, a magyar felmenőkkel rendelkező bekk nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Pénteken, a Ferencváros ellen azonban ismét megmutatkozott a csapat karaktere, az erdélyiek 2-0-s hátrányból visszajöttek, a mindent eldöntő találatot végül Fejes vitte be egy távoli lökettel, így a Gyergyó végül 3-2-re legyűrte tavaly döntős, idén listavezető riválisát. Illik megemlíteni azért, hogy Góga Attiláék ekkor már ismét számíthattak két kulcscenterükre, Sylvestre és Tranca is visszatért sérüléséből. Újfent kiváló formának örvendhet az Újpest, a korábban 4 mérkőzéses győzelmi szériában szárnyaló lila-fehérek veretlenségét csak a Csíkszereda tudta elvenni pénteken. A kiváló teljesítmény megmutatkozik a tabellán is, Rajnáék szintén 49 ponttal büszkélkedhetnek, csakúgy, mint a 3. helyen álló Csíkszereda. A magyar válogatott kapus kiváló produktuma az Erste Liga hét játékosának járó elismerésében is visszaköszönt, a remek formában védő portás januárban eddig két alkalommal is lehúzta a rolót. A GYHK több helyzetet, és átlagban több gólt szerez mérkőzésenként, mint az Újpest, a fővárosiak viszont hatékonyabb emberfóros mutatókkal rendelkeznek, nem utolsósorban majd’ két perccel kevesebb jégidőt átlagolnak emberhátrányban, mint székely ellenfelük.

Vasárnap Miskolcon dobják be utoljára, Steve Kasperék 18:00-tól a BJAHC-t fogadják a Népkertben. A Jegesmedvék nem a legfényesebb időszakukat élik, legutóbbi 4 mérkőzésükön háromszor tükörsima vereséget szenvedtek, két alkalommal pedig még csak be sem tudtak találni Razumnyakék – ráadásul a tabellán a 8. DEAC így már 2 pontra megközelítette a keleti szomszédriválist. Nagyot megy idén is a BJAHC, Kangyal Balázsék úgy zárkóztak fel 3 pontra a listavezető Ferencvároshoz, hogy egy mérkőzéssel kevesebbet játszottak, mint az aktuális magyar bajnok. A káposztásmegyeriek rögtön az év elején rangadót nyertek az éllovas otthonában, két napra rá 7 gólt rámoltak be a DEAC kapujába, 7-én viszont az Újpest ideiglenesen véget vetett a Rozsomákok győzelmi szériájának. Kedden és pénteken már ismét szárnyra kaptak a budapestiek, a DAB elleni kiváló középső harmaduknak köszönhetően Szabó Bencéék 4-3-ra legyőzték az Acélbikákat, legutóbb pedig szintén 4 gólt ütve tartották otthon a 3 egységet a FEHA19 ellen. Érdekesség, a két együttes csapatszinten sok statisztikai mutatóban hasonló adatokat produkál – ilyenek például az emberelőnyös, illetve -hátrányos mutatók – a DVTK egy kicsivel még több helyzetet is alakít ki átlagban, mint a fővárosiak, a BJAHC viszont sokkal több gólt szerez kevesebb lehetőségből: Mozerék eddig 106-szor rezegtették meg ellenfeleik hálóját, ami a 3. legtöbb a mezőnyben, ugyanez a szám a DVTK-nál már csak 84, ami viszont a 3. legrosszabb statisztika.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum