Demoralizáló pofonok után egymás ellen próbálhat meg felállni a padlóról a két tavalyi döntős

   

Újabb teljes pénteki játéknap az Erste Ligában, három erdélyi rangadóval és két anyaországi összecsapással. Egy meglepő próbajátékot is hozott a hét vége.

A három, magyar idő szerint 17:30-kor kezdődő határon túli mérkőzés közül a Csíkszereda–Újpest rangadó résztvevői állnak egymáshoz a legközelebb a tabellán, hiszen dobogóért küzdő tabellaszomszédokról beszélünk. A vendéglátó Sportklub a nagy rivális Ferencváros pénteki 9-3-as kiütésével félreérthetetlenül jelezte, a szezon eleji kisiklás után végleg megérkezett a bajnoki címért folytatott harcba. A Szereda a csütörtöki mészárlással harmadik csapatként lépte át a 100 lőtt gólos határt – 108 találatuk a második legtöbb a legyőzött FTC után –, Constantine érkezése óta a védekezést is rendbekapták, hatmeccses győzelmi szériájukkal jelenleg a liga legjobb formában lévő csapata. Nem lesz tehát könnyű dolguk az újpestieknek, még ha ők is magukra találtak az utóbbi időben. A Juurikkala-legénység négymeccses sikersorozatból érkezik, a topformájához közelítő Rajna a DVTK, FEHA19, BJAHC hármas ellen két shutout mellett összesen kapott két gólt, a minap Brassóban is remekelt, a rendes játékidőben és a ráadásban is oroszlánrészt vállalt a necces bírói ítéletekkel tarkított rangadó behúzásából. A liláknak elsősorban a védekezésük kiemelkedő, az egész mezőny második legkevesebb kapott gólját tudják felmutatni, érdekes lesz látni, Rajnával megtámogatva mire mennek a belelendülő szeredai támadógépezettel szemben.

Ha nem is annyira látványosan, mint a Sportklub, de azért a DEAC is szépen összenyalábolta magát a szörnyű szezonkezdés után: a top 8-at és ezzel a playoffot gyakorlatilag bebiztosították maguknak, s immár az élmezőnyhöz való zárkózásra koncentrálnak. Vaszjunyin Artyomék több nagy skalpot is szereztek az utóbbi időben, a listavezető FTC-t hazai jégen, a DVTK-t oda-vissza verték, a minap Gyergyóban 13 gólos pólómeccsről hozták el mindhárom pontot 8-5-tel, és előtte a második helyen álló BJAHC otthonában is csak egy üres kapus Schlekmann-góllal nyert a házigazda 7-5-re. Vendéglátójuk ezúttal az elég kiszámíthatatlan teljesítményt nyújtó Brassó lesz, amely az egyik nap lőtt gól nélkül kap ki 3-0-ra hazai jégen a Csíkszeredától, hogy két napra rá idegenben nullázza le a bajnok Gyergyót 5-0-ra, majd megint otthon bukjon el az Újpesttel szemben. A két pénteki rivális már csak 8 pontra van egymástól a sűrű tabellán, barcasági siker esetén ez értelemszerűen nőne, és a Corona pontszámban beérhetné a dobogót, ellenkező esetben viszont a hajdúságiak is belépnének a 40 és 50 pont közöttiek jelenleg igen bő, ötcsapatos klubjába.

Az utóbbi napokban mindkét tavalyi döntős, a Gyergyó és az FTC-Telekom is komoly presztízsveszteségeket volt kénytelen elszenvedni. Hiába hangoztatta már több ízben is a bajnok szentmiklósiak mestere, Szilassy Zoltán, hogy a tavalyi hóból nem lehet megélni, a GYHK a saját szintjén komoly zuhanórepülésbe kezdett, négymeccses vereségsorozatban van éppen. Az erdélyieknél valami eléggé elszakadt: Rinne kapus és a védelem árnyéka tavalyi önmagának – ezen a négy vesztes mérkőzésen például egyszer sem úszta meg a csapat öt kapott gól alatt, összesen 25(!) alkalommal rezdült a gyergyói háló –, és most már az eddigi erődemonstráló támadójáték is sokszor akadozik – ennek egyenes következményeként egyenesen a 6. helyre csúszott vissza a címvédő. A Ferencváros ezzel szemben változatlanul vezeti a bajnokságot, ám közben éppen a legfontosabb riválisai ellen maradt pont nélkül: az üldöző BJAHC 2-1-re verte őket a Tüskecsarnokban, a pénteki, csíkszeredai 9-3 pedig vitán felül demotiváló pofon. A zöld-fehérek helyzetét nyilván nem könnyíti meg, hogy olyan alapembereik nem hadra foghatóak, mint a csapatkapitány Nagy Gergő, Tóth Adrián, vagy Galajda Zsombor, de a saját helyzetükön sem javítottak azzal, hogy három további kulcsjátékosuknak is sikerült egy FEHA19 elleni tucatmérkőzésen több meccsre eltiltatnia magát (Hrabalnak és Turcotte-nak momentán a komplett erdélyi túrára). Ilyen körülmények és előzmények fényében nagyjából megjósolhatatlan a két legutóbbi finalista újabb, pénteki összecsapásának kimenetele, bár a mérleg idén egyértelműen a budapestiek felé billen: mindhárom eddigi randevújukat három góllal húzták be.

A korábbi magyarországi mérkőzésen, 18 órától a DAB csap össze a DVTK-val, egy héten belül másodszor. Egyik csapat sincs valami fényes formában: a foghíjas miskolciak vasárnap éppen az Acélbikák ellen nyertek (3-0) két sima, lőtt gól nélküli vereség után, de így is csupán két győzelmet és 5 pontot tudnak felmutatni a legutóbbi hét bajnokin begyűjthető 21-ből; míg a 8. pozíciót immár 13 pontos távolságból figyelő, Elomaa elengedésével a rájátszásról lélekben lemondó Újváros legutóbbi 6 meccsét kivétel nélkül elbukta, öt mérkőzés óta pontot sem tudott fogni. Ettől még nem a DAB a Jegesmedvék kedvenc idei ellenfele: Somogyiékat a bajnokságban kétszer is csak ráadásban tudták legyűrni, a kupában pedig egy döntetlen mellett egy dunaújvárosi győzelem és továbbjutás a mérleg.

Az ötmeccses játéknap legkésőbbi, 18:40-es mérkőzésén a második helyen álló BJAHC fogadja a sereghajtó FEHA19-et. A „kis Volán” még a megyei szomszédvárnál is ramatyabb formában, 8 meccses kudarcszériában van, ezen egyedül a Fradi elleni pontszerzés kozmetikáz valamit. A vezetés erre válaszul egy felettébb meglepő lépéssel próbál életet lehelni a keretbe: a klub péntek délben bejelentette Hrabák Mikes próbajátékát, aki az Andersen Liga utolsó előtti helyén álló Óbudától érkezik Székesfehérvárra, idén eddig 10 meccsen egy gólja és 7 asszisztja van a másodvonalban. A pénteki párharc toronymagas esélyese a legutóbbi 14 meccséből 11-et (10-et a rendes játékidőben) megnyerő házigazda: Kangyal Balázst az új évben csak az UTE tudta meglepni idáig, de ezzel együtt is tapadnak az éllovas FTC-re, vesztett pontok tekintetében már csak egy győzelem választja el őket a magyar bajnoktól, azaz a Fradi gyergyói fellépésének függvényében akár már ma este közelebb lopózhatnak fővárosi riválisukhoz a Rozsomákok.

Valamennyi pénteki összecsapást az Erste Liga Tv közvetíti élőben.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 17., péntek
VB 16:20 GBRDEN 3-4VÉGE
VB 16:20 GERKAZ 8-2VÉGE
VB 20:20 CZEAUT 4-0VÉGE
VB 20:20 POLUSA 1-4VÉGE
    • SPORT 2
május 18., szombat
VB 12:20 DENSUI 0-8VÉGE
VB 12:20 LATSWE 2-7VÉGE
VB 16:20 CANFIN 5-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 16:20 GERPOL 4-2VÉGE
VB 20:20 CZEGBR 4-1VÉGE
VB 20:20 FRASVK 2-4VÉGE
május 19., vasárnap
VB 16:20 NORAUT 1-4VÉGE
VB 16:20 USAKAZ 10-1VÉGE
VB 20:20 SUICAN 2-3VÉGE
VB 20:20 SVKLAT 2-3 BVÉGE
május 20., hétfő
VB 16:20 GBRNOR 2-5VÉGE
VB 16:20 SWEFRA 3-1VÉGE
VB 20:20 FINDEN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 20:20 KAZPOL 3-1VÉGE
május 21., kedd
VB 12:20 AUTGBR 
    • SPORT 1
VB 12:20 FRAGER 
VB 16:20 CANCZE 
    • SPORT 1
VB 16:20 LATUSA 
VB 20:20 FINSUI 
VB 20:20 SWESVK 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum