Jön a szezon negyedik Brassó–Szereda és DVTK–FTC rangadója

   

Újabb négymeccses játéknapot hoz a péntek az Erste Ligában, fontos pontok találnak gazdára.

A legkorábban, szokás szerint magyar idő szerint 17:30-kor Erdélyben dobják be a pakkot, a Corona a Sportklubot fogadja egy playoffhangulatúnak ígérkező rangadón. A két együttest jelenleg 3 pozíció, de már csupán 2 egység választja el egymástól a roppant sűrű középmezőnyben, vagyis hatpontos derbire van kilátás a Barcaságban. Mindkét csapat felszálló ágban van, a dobogós Brassó és a 6. helyen álló Sportklub egyaránt négyet nyert a legutóbbi öt Erste-bajnokijából, a Corona vereségét éppen a csíkiak szállították a két fél legutóbbi, karácsonyi előtti összecsapásán egy egygólos mérkőzésen (1-0). Érdekesség, noha a Szereda védekezése és kapusteljesítménye is kezd stabilizálódni, még mindig ők kapták a második legtöbb gólt a mezőnyben (az ő beszedett 95-jüknél csupán a DAB nyelt be többet, kettővel), elöl viszont már majdnem 100 lőttnél járnak (96), aminél többet meg csak a listavezető Ferencváros tud felmutatni (101). Ebben oroszlánrésze van az utóbbi hetekben űrformában játszó David Levinnek (legutóbb a hét játékosa is ő lett), az izraeli támadó már 17 gólnál és 40 pontnál jár 26 bajnoki után, ezzel a liga kanadai táblázatán és a góllövőlistán is csak egyetlen egységre van az éllovas Chris Bodótól. A brassóiaknál Valchar emelkedik ki 30 pontjával, de mindkét oldalon eloszlanak a terhek, hiszen 9-9 játékos termelt már 10 pont felett az idényben. A két fél támadás- és védekezésbeli statisztikái átlagban nagyon hasonlók, igazán szignifikáns különbség a speciális játékok terén tapasztalható. A Csíkszereda meccsenként több mint 2 perccel többet tölthet el emberelőnyben, és átlagosan egy teljes gólt szerez is fórból (ugyanez a szám a másik oldalon csupán 0.59), a hátrányos védekezése viszont a Brassónak jóval hatékonyabb – ezúttal is kulcsfontosságúnak ígérkezik tehát az érzelmek kordában tartása és a speciális egységek működése.

Egy órával később, 18:30-kor Miskolcon is útjára indul a korong az FTC elleni mindig-rangadón. Az erősen hullámzó szezont futó hazaiak jelenleg némileg váratlanul az egész liga második legrosszabb formában lévő csapatává csúsztak vissza az elmúlt öt meccs mintája alapján, egyetlen túlórás győzelmet tudnak mindössze felmutatni, ennél a két pontnál csak a sereghajtó FEHA19 szerzett kevesebbet egyetleneggyel. A nem várt mélyrepülés betudható a sérülések és betegségek miatti foghíjas összeállításoknak is, de azért az Újpest elleni 5-0, a Sportklub elleni 7-1 és a DEAC elleni 6-1 még így is nehezen magyarázható – főleg úgy, hogy közben a címvédő Gyergyót meg 7 lőtt góllal győzték le a Jegesmedvék a szezon legőrültebb meccsén. Éppenséggel a tabellaéllovas FTC-Telekom is egy idén ritka kétmeccses vereségszériával a háta mögött érkezik a Népkertbe, az egyre inkább magára találó DEAC őket is elkapta, de talán ennél is fájóbb volt a közvetlen üldöző BJAHC elleni hazai vereség, amelynek jellemzésére Fodor Szabolcs egyenesen a szörnyű és a kabaré szavakat találta használni a lefújás után. A mezőnyben a 100 lőtt gólt eddig egyedüliként elérő, s tiszteletet parancsoló, egy híján +40-es gólkülönbséggel büszkélkedő zöld-fehérek háza táján ettől még nyilván nincs ok pánikriadót tartani, az ugyanakkor további nyugtalanító előjel lehet az újabb borsodi kiruccanás előtt, hogy a DVTK idén már kétszer legyőzte őket, hazai jégen és legutóbb idegenben is, s a harmadik randevún is csupán egyetlen gól döntött a javukra a Tüskecsarnokban (3-2).

Ezzel egyidőben Székesfehérváron is behajítják a pakkot, itt a FEHA19 az Újpestet látja vendégül. A fehérvári farmcsapat a szezon leghosszabb vereségsorozatában, ötmeccses negatív szériában van éppen, ez idő alatt pontot is csak egyszer tudott fogni, holtversenyben a szezon legkevesebb meccsét teljesítve sereghajtó jelenleg. A FEHA esetében a góllövés a legnagyobb probléma, 24 forduló alatt összekapart 49 találatuk éppen eléri a kettes átlagot, ennél még az utolsó előtti DAB is 22-vel többször talált be. A váratlanul parádés szezonrajt után az UTE is kezd a reálisabb helyére kerülni: a lila-fehérek előző 10 tétmeccsükből hármat megnyerve az 5. helyről várják a pénteki fordulót, viszont egy lélekemelő, DVTK felett aratott 5-0-s siker után, amely során végre az egyébként a szezont eddig impozáns, 93,9%-os teljesítménnyel levédő Rajna Miklós is megszerezte szezonbeli első shutoutját, ez pedig további löketet adhat Markus Juurikkala együttesének. A fehérvári akadémistacsapatot ugyanakkor véletlenül sem vehetik félvállról, Bogdanovék a szezonban eddig mindkétszer alaposan megizzasztották őket: karácsony előtt hazai jégen 2-1-re legyűrték a FEHA19-et, október végén viszont a szombathelyi matinén a papíron vendéglátó fiatalok diadalmaskodtak hosszabbítás után 3-2-re.

A játéknap zárómeccse is érdekes meccset tartogat 18:40-től. Káposztásmegyeren a Fradi elleni bravúrgyőzelmével a fővárosi riválisát 4 pontra megközelítő BJAHC fogadja azt a DEAC-ot, amely a nyári tabula rasa és a kezdeti nehézségek után egyre inkább kezdi megtalálni arcát és stílusát, s ez immár eredményességgel is párosul: előző hat találkozójukból négyszer is győztesen hagyták el a jeget, a keleti rivális DVTK skalpját kétszer, az éllovas ferencvárosiakét egyszer begyűjtve. Izgalmas lesz látni, ezek után mire mennek idegenben az erődemonstráló formában lévő fővárosiak ellen, akik október 22. óta mindössze négyszer veszítettek 12 győzelem mellett, s legutóbb ők is legyűrték a magyar bajnok Fradit. Védekezésben és kapusteljesítményben nagyot mennek a Rozsomákok idén (is), Farkas Roland 15 győzelménél egy kapus sem szerzett többet, de kereken 93%-os védési hatékonysága is megsüvegelendő (csak Aranynak és Rajnának vannak jobb számai). Kangyal Balázsék 67 kapott gólja annak ellenére a második legkevesebb a Fradi mögött, hogy Farkas kapujára ment a legtöbb lövés a komplett mezőnyben; védőik emellett a másik kapu előtt sem szégyenlősködnek: Szabó Bence végig válogatott formában játszik bekk létére 17 ponttal a neve mellett, de az FTC elleni csúcsderbit eldöntő nehéztüzér, Vorobjov is 12-nél jár már a csapatkapitány Pozsgai Tamással együtt. A hajdúságiakat változatlanul légiósai húzzák, az öt orosz/fehérorosz közé csupán Novotny fér be a házi top 6-ba, az egyre javuló védekezés nyomán viszont a kapusok számai itt is kúsznak feljebb: Hetényi már 92,75%-nál jár, míg az Andersen Ligából szerződtetett, eddig 7 meccsen bizalmat kapó Szeles 93,61%-kal dolgozik a vasak között. Érdekesség, a két együttes eddig csupán egyszer találkozott egymással idén, azt a meccset az akkor magát még inkább csak kereső DEAC nyerte meg rendes játékidőben 3-2-re október közepén. A mostani mérkőzés tétje már nagyobb: a BJAHC értelemszerűen nem szeretne lemaradni az éllovas FTC-től, a DEAC viszont egy esetleges győzelemmel tovább folytathatná a megkezdett zárkózást a top 6-ra.

A pénteki találkozókat ezúttal is az Erste Liga Tv-n lehet élőben követni.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 15., szerda
VB 16:20 CZEDEN 7-4VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:20 GERLAT 8-1VÉGE
VB 20:20 SUIGBR 3-0VÉGE
VB 20:20 SVKPOL 4-0VÉGE
május 16., csütörtök
VB 16:20 FINAUT 2-3VÉGE
VB 16:20 KAZSWE 1-3VÉGE
VB 20:20 CANNOR 4-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 20:20 USAFRA 5-0VÉGE
május 17., péntek
VB 16:20 GBRDEN 3-4VÉGE
VB 16:20 GERKAZ 8-2VÉGE
VB 20:20 CZEAUT ÉLŐ
VB 20:20 POLUSA ÉLŐ
    • SPORT 2
május 18., szombat
VB 12:20 DENSUI 
VB 12:20 LATSWE 
VB 16:20 CANFIN 
    • SPORT 2
VB 16:20 GERPOL 
VB 20:20 CZEGBR 
VB 20:20 FRASVK 
május 19., vasárnap
VB 16:20 NORAUT 
VB 16:20 USAKAZ 
VB 20:20 SUICAN 
VB 20:20 SVKLAT 
május 20., hétfő
VB 16:20 GBRNOR 
VB 16:20 SWEFRA 
VB 20:20 FINDEN 
    • SPORT 1
VB 20:20 KAZPOL 
május 21., kedd
VB 12:20 AUTGBR 
    • SPORT 1
VB 12:20 FRAGER 
VB 16:20 CANCZE 
    • SPORT 1
VB 16:20 LATUSA 
VB 20:20 FINSUI 
VB 20:20 SWESVK 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum