Tévés csúcsrangadót hoz az újév első Erste Liga-fordulója is

   

A 2024-es esztendő első játéknapján rögtön három csarnokban indítják útjára a korongot, közte egy újabb tévés, fővárosi rangadóval.

Először 18:00-tól a Megyeri úti jégcsarnokban, amely csaknem napra pontosan 20 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a szurkolók előtt. A sors furcsa fintora is betudhatjuk, hogy a 2000-es évek elején a IV. kerületiek pont a Miskolc ellen avatták fel újonnan épített fedett csarnokukat, amellyel két évtized múltán éppen ezen a napon tabellaszomszédokként csaphatnak majd össze: a 6. Újpestet és a 7. DVTK-t csupán 1 egység választja el egymástól a tabellán 2024. január 3-án. A házigazdáknak enyhén szólva sem sikerült jól a két ünnep közötti időszak, amit a korábbi listavezető tabellán elfoglalt pozíciója is hűen tükröz. A lilák december 27-én egy újabb érzelmektől fűtött mérkőzésen szenvedtek vereséget a címvédő Gyergyó ellen, majd három nappal később, egy rendkívül kiélezett összecsapáson, sokáig lépést tartva a Brassóval sem tudták végül otthon tartani a pontokat. Egy szerdai győzelem esetén Juurikkala mester tanítványai visszaelőzhetnék a két meccsel többet szereplő Sportklubot, s egy pontra megközelíthetnék a 3-4. helyen álló Brassó-Gyergyó duót. A látogatók továbbra is ambivalens teljesítményt nyújtanak az utóbbi időszakban – ki ne emlékezne például a DVTK debreceni, karácsonyi 6-1-es zakójára. Steve Kasper legénysége a rossz sorozatot december 28-án is folytatta, a Jegesmedvék ekkor 7-1-es megsemmisítő vereséget szenvedtek a Csíkszereda ellen a Népkertben, igaz, akkor 11 igazolt hiányzójuk volt, tehát azt a meccset kevésbé ildomos viszonyítási pontként alapul venni. Szembeötlő, mindkét mérkőzés a középső etapban úszott el a borsodiaknak, Vorisék a DEAC ellen zsinórban négyszer kapituláltak a második húsz percben, a Szereda ellen pedig háromszor. Múlt szombaton viszont újra megmutatkozott a visszatérőkkel megerősített Jegesmedvék karaktere, a Fradi kétszeri levadászása után a kelet-magyarországiak ismét nagyvadat ejtettek, a DVTK a szezon eddigi legőrültebb összecsapásán 7-6-ra legyőzte a címvédő GYHK-t. A DVTK a második játékrészben 4-2-re elhúzott aznapi riválisától, Sylvestre-ék azonban a záró harmadban lemásolták az előző húsz percet, csak épp fordítva – így következhetett a hosszabbítás, ami végül az anyaországiaknak kedvezett. A Miskolc sokkal több helyzetet alakít ki mérkőzésenként, mint az újpestiek, illetve több gólt is lő átlagban, Rajna kapujára pedig még mindig óriási nyomás nehezedik, a fővárosiak védelme ugyanis átlagosan 40 próbálkozást engedélyez ellenfeleiknek. Érdekesség, a két alakulat emberelőnyben -és hátrányban majdnem másodpercre pontosan ugyanannyi időt tölt, Kiss Patrikék azonban hatékonyabban tevékenykednek emberfórban, illetve az újpesti speciális egység hátrányban is jobban funkcionál, mint a Jegesmedvéké.

A forduló következő összecsapása igazi fővárosi rangadót tartogat a Tüskecsarnokban 18:30-tól: a listavezető Ferencváros a 2. helyen álló BJAHC-val mérheti össze erejét az M4 Sport kameráinak kereszttüzében. A zöld-fehérek továbbra is magabiztosan, 7 pontnyi előnnyel vezetik a bajnokságot, az óév utolsó két mérkőzésén Nagy Gergőék először hazai jégen magabiztosan legyőzték a Gyergyószentmiklóst, december 29-én viszont nagyobb meglepetésre vereséget szenvedtek a DEAC otthonában. Fodor Szabolcs továbbra is a liga legjobb védelmét rakta össze az idei esztendőre, Arany kapuját eddig csak 60 alkalommal mattolták az ellenfelek; továbbá az is nagy fegyverténynek minősül, hogy nem csupán 1-2 pontgyáros viszi a csapat szekerét. A GYHK elleni 5-2-es diadal során például az 5 találatból 5 különböző játékos vette ki a részét, ami a statisztikában is visszaköszön: a Ferencváros eddig kereken 100-szor zörrentette meg a riválisok hálóját, ez a legmagasabb szám az idei kiírásban. Kangyal Balázs csapata egy nagyobb arányú sikerrel hangolódott az újév kihívásaira, az ünnepi meccsdömpingen a káposztásmegyeriek idegenben 4-1-re gyűrték le a FEHA19-et. A Rozsomákok szintén erős mutatókkal büszkélkedhetnek, Keresztesék a negyedik legtöbb gólt ütötték a bajnokságban, ráadásul úgy, hogy három mérkőzéssel kevesebbet játszottak, mint az ütött találatokban előttük álló két erdélyi alakulat. Emellett illik megemlíteni, hogy a csapatvédekezést is remekül menedzselik Vorobjovék, Farkas ketrecébe találtak be eddig a második legkevesebbszer az ellenfelek. Érdekesség, a két csapat átlagban ugyanannyit próbálkozik lövéssel meccsenként, viszont a Ferencváros védelme hatékonyabban uralja a kapu előterét, hiszen Rothék kevesebb kísérletet engedélyeznek ellenfeleiknek összecsapásonként. Schlekmannék lényegesen több időt töltenek emberelőnyben, mint zöld-fehér kollégáik, ennek ellenére a Fradi félelmetes emberfóros mutatóval büszkélkedhet, Kulmaláék átlagosan 1,06-szor köszönnek be előnyben, Kangyal Balázséknál ez a szám „csak” 0,74. Ritkán látható jelentős differencia mutatkozik ugyanakkor a hátrányos adatokban, ami akár meccsdöntő faktor is lehet: a IX. kerületiekre rengeteg kiállítást fújnak a játékvezetők, a ferencvárosi hátrányos egység átlagban 6 perc 20 másodpercnyi időt kényszerül egyenlőtlen létszám mellett tevékenykedni, a túloldalon ez a szám szűk kettő perccel kevesebb, ami Erste-szinten komoly különbségnek mondható. Nagy téttel bírhat az esti találkozó, hiszen ha az FTC otthon tudná tartani mind a 3 pontot, akkor a zöld-fehérek már kerek 10 egységgel vezetnék a bajnokságot; BJA-siker esetén viszont Nagy Krisztiánék 4 pontra megközelíthetnék a Fradit, illetve némi lélegzetvételnyi előnyre tehetnének szert az üldöző Corona-Gyergyó duóval szemben.

Ugyancsak 18:30-kor veszi kezdetét a liga alsóházi rangadója, ahol a Dunaújváros a DEAC csapatát látja vendégül. A házigazdák rendkívül rossz szériának “örvendhetnek”, az Acélbikák legutóbbi két mérkőzésükön tükörsima vereségeket szenvedtek, ráadásul utolsó óévi mérkőzésükön Szalmáék egyszer sem tudtak beköszönni Tőke Zoltánnak. Újabb vereség esetén rendkívül nehéz helyzetbe kerülnének a Fejér megyeiek, az újvárosiak hátránya kereken 10 pont lenne a rájátszást érő 8. helytől – úgy, hogy két meccsel többet játszottak, mint az előttük álló Debrecen –, ennek tudatában komoly lélektani kihívás lenne ledolgozni e tetemes hátrányt az alapszakasz hátralevő részében. December 29-én a DEAC óriási győzelmet aratott hazai jégen a Ferencváros ellen, egy nappal később viszont nem sikerült Háriéknak megismételniük a kiváló teljesítményt; a Debrecen 4-1-es vereséget szenvedett a Sportklub ellen. A hajdúságiak helyzete merőben más, mint az Újvárosé, a cívísvárosiak győzelem – és az eredmények megfelelő alakulása – esetén megközelíthetnék a 6-7. pozícióban tanyázó DVTK-Újpest kettősét, illetve lőtávon belül kerülhetnének az 5. helyezett Sportklubhoz képest. A két gárda hasonló mutatókat produkál támadásban, kapusteljesítmény és védekezés terén azonban már fellelhető némi különbség a DEAC javára: a debrecenieknél Hetényi 93%-os mutatóval tevékenykedik a gólvonal előtt, a túloldalon ez a szám Tóth Balázs esetében 92%. A csapatvédekezés is jobban funkcionál a keletieknél, januárig bezárólagosan Mingazovék 8-szor kevesebbszer kapituláltak, mint tabellaszomszédjuk.

A fővárosi derbit tehát az M4 Sport, míg a másik két összecsapást szokás szerint az Erste Liga Tv közvetíti élőben.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum