ELTV: ligaközvetítés vagy klubcsatorna?

 

A magyar bázisú bajnokság közvetítőrendszere a liga neve alatt fut – akkor a kommentátor a ligát képviseli-e?

A sport világán belül van egy szakma, aminek a megítélése nagyon kényes – ez pedig a kommenátori tevékenység. Mindezt még pikánsabbá teszi, ha egy bajnokság ligatévéjének égisze alatt a hazai csapat által kiválasztott ember áll a mikrofon mögött. Jégkorongblogos munkánkból adódóan sok közvetítést látunk-hallunk – hiszen rendre az ELTV közvetítései alapján írjuk a meccstudósításainkat –, így többnyire évek óta ugyanaz a hang jut a fülünkbe a különböző helyszínekről. Van olyan kommentátor, akinek a stílusa nagyon közel áll hozzám, akad olyan, akié kevésbé: szubjektív, hogy az embernek a pontos kiejtésre, a folyamatos meccsközvetítésre vagy beszélgetésre, anekdotázásra van igénye. Nem nagy titok, azon a körülbelül nyolc-tíz mérkőzésen, amikor lehetőséget kaptam az ELTV-n, az előbbi tábort igyekeztem kiszolgálni, hiszen onnan, a helyszínről jobban láttam, hogy mi történik a jégen, hányas játékosnál van a korong, mint a képernyő előtt ülő néző.

A szubjektív tényezők mellett viszont van egy kérdés, aminek a megválaszolása, eldöntése igenis fontos: az Erste Liga Tv közvetítése vajon a ligáért vagy a hazai csapatért van? Mert ha előbbi, akkor az nem fér bele, hogy a kommentátor részrehajló a hazaiak felé, akár a hanghordozást, akár a játékvezetők és/vagy az ellenfél játékosainak minősítését nézve. Az előző szezon hozott kiemelkedő eseteket patkányozással és stréber Schaberrel, szerencsére a jelenlegi idény ebből a szempontból nyugodtabb mederben folyik. De megteheti-e egy kommentátor, hogy azt mondja, “sajnos elveszíti a korongot”? Kell-e a hazai szurkolókon kívül másnak sajnálnia azt, ha a hazai jégkorongozótól átkerül a korong a vendéghez? Kell-e a vendégdrukkereknek örülniük a hazai góloknak? Megválaszolom a saját kérdéseimet: nem.

A hazaiak felé húzás mellett van egy másik szempont is, aminek nagyon nincs helye a ligatévén. Ez pedig az, hogy legjobb tudomásom szerint az Erste Liga Tv nem egy nyilvános játékvezető-értékelő rendszer. Nem gondolom, hogy a játékvezetőnek “rég be kellett volna fújnia a túl sok játékost”, személy szerint megbízom a zebrákban, hogy a megfelelő időben hozzák meg a döntéseiket. Természetesen a sporik is emberek, ők is tévednek, nyilván ezt kommentálhatják is a kommentátorok, ám ennek a mikéntje nagyon nem mindegy. Zongorázható különbség van a “szerintem les volt” és a “les volt, de nem fújták be” között.

Zárszóként nem mondhatok mást: mindenkinek azt kívánom, hogy vendégdrukkerként vagy semleges nézőként is élvezni tudja az Erste Liga Tv közvetítéseit!

ersteligatv

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum