SC Csíkszereda–Gyergyói HK 3-6

   

Hiába vezetett még két góllal is a Sportklub, egy alig több mint egy perces rövidzárlatot követően a Gyergyó megfordította, s végül magabiztosan megnyerte a négy végleges kiállítással tarkított erdélyi derbit.

Igazi székely rangadóval indult az Erste Liga 2023/2024-es idénye: az idénre jócskán átalakuló Sportklub Csíkszereda rögtön az előző kiírás bajnokával, a Gyergyói Hokiklubbal mérte össze erejét nyitófordulóban. Adorján és Rinne álltak a vasak között az este folyamán.

Parázs összecsapást hozott az első húsz perc, szezon eleji formának nyomát sem láthattuk. Azonnal a Sportklub lépett fel kezdeményezőbben, pár másodperccel a korongbedobás után Masonius kék vonalról leadott próbálkozása rögtön megcsilingeltette a kapuvasat. A harmad derekához közeledve egyre több helyzetet alakított ki a Gyergyó, a gólt azonban a hazaiak ütötték: Fejes veszített korongot a támadó harmadban, aminek következtében Milanék iramodtak meg kettő az egyben, az amerikai csatár remek keresztpasszába az új szerzemény, Brown szúrta bele az ütőjét, Rinne tehetetlennek bizonyult (1-0). Fél perccel később máris megduplázták előnyüket a szeredaiak, egy gyors, gyönyörűen kijátszott akció végén Péter Balázs nem hibázott közelről (2-0). A 11. percben Brown kis híján lemásolta első találatát, Rinne mamuttal óriásit hárított. Felpörögtek az események, a hazai védők bizonytalankodása után Szigeti ziccerét remekül hatástalanította Adorján. A játékrész végére a gyergyóiak vették át az irányítást, Bodó lövését Adorján védte. 2:28-cal a harmadzáró dudaszó előtt furcsa jelenetek közepette lezajlott az idény első bunyója: DiDiomete akaszkodott össze Masoniusszal, utóbbi viszont ki szeretett volna hátrálni a keringőből. Mikor már mindenki azt hitte, a bírók szétválasztják a feleket, akkor hirtelen DiDiomete lecsapott, s földre vitte ellenfelét. Érdekesség, az eset a hazai kispad előtt zajlott, ezért Reisz játékon kívül bajbajutott társa segítségére sietett, ám ezt a szabályok tiltják, így a csíkszeredai támadót is 2+20 perces büntetéssel jutalmazták a játékvezetők a két verekedő fél mellett. A végén még Fejes hibázott el egy nagy lehetőséget, mozgalmas harmad után vonulhattak pihenőre a csapatok.

Óriási bravúrt hajtott végre a GYHK a középső játékrészben: alig több, mint egy perc alatt három gólt rámolt be a Sportklub kapujába, s megfordította ezzel a találkozót Szilassy Zoltán csapata: kezdésként a rövid oldalon álló Bodó kiválóan vette észre a hosszún őrizetlenül álló jó barátját, Orban pedig nem hibázta el a kihagyhatatlant (2-1). Pár másodperccel később egy távoli próbálkozás kijött Adorjánról, a levegőbe felvágódó korongot pedig Vincze löbbölte bravúrosan a gólvonalon túlra (2-2). Teljesen megzavarodott a csíkszeredai védelem, a rövidzárlatot azonnal kihasználta a GYHK támadógépezete, Orban passzát Bodo könyörtelenül gólra váltotta (3-2). Ezt követően is izzott a feszültség a levegőben, egy kemény ütközés után Láday és Mesikämmen akaszkodtak össze, aminek következtében Láday számára egy végleges kiállítással befejeződött a találkozó, a finn bekk azonban folytathatta az összecsapást. Az újraindítást követően amikor a vendégek már gólt ünnepeltek, Adorján bemutatta a mérkőzés védését: Bodó próbálkozásába Sylvestre piszkált még bele, a pakk még a vasra is felpattant, a hazaiak 26 esztendős hálóőre azonban valahogy még meg tudta menteni a negyedik találattól csapatát. Nem úgy, mint a 38. minutum legelején, amikor Sylvestre lövését Vincze kezelte le gyönyörűen, majd fordulásból, fonákkal, gyönyörűen a felsőbe ragasztotta a korongot (4-2). A harmad egy szemrevaló szeredai háromszögeléssel, majd Milan és Mesikämmen összeakaszkodásával végződött.

A záró felvonás Jalonen kiállításával indult, amit a csíki előnyös sor azonnal ki is használt: Rutkowski kékvonal-közeli távolija utat talált a hálóba (4-3). A harmad közepén Sylvestre villantotta meg a már jól megszokott, klasszikus fonákos mozdulatát – a kanadai légiós próbálkozása ezúttal csak a vasat találta el. Kicsivel több, mint 4 perccel a vége előtt a remekül játszó Milan ugratta ki Szkacskovot, a veterán légiósnak azonban nem sikerült eltalálnia a kaput. Az 58. és az 59. minutumban eldöntötte a találkozót Szilassy Zoltán alakulata: először egy kiválóan megjátszott emberelőnyös figura Orbanra jött ki, a tavalyi aranysisakos pedig középtávolról, magabiztosan a hálóba zúdított – Adorjánnak esélye sem volt átérnie a hosszúra (5-3). Nem sokkal később Császár üres kapura megszerezte csapata hatodik, mindent eldöntő találatát (6-3). Gyergyószentmiklósi sikerrel végződött tehát az Erste Liga első rangadója, Szilassy Zoltánék szombaton a Brassóval csapnak össze, vasárnap pedig a csíkszeredaiak tehetik meg ugyanezt.

sccgye_brown_rinne

fotó: Pál Zoltán/SC Csíkszereda

Ez egy jó '53-as londoni focieredmény Szeredában

   

Vezetőedzői értékelések a szezon első székely derbije és gyergyói vendégsikere után.

Bradley Gratton, vezetőedző, SC Csíkszereda: “Az első harmadban elég erősen jöttünk ki egy nagyon jó ellenféllel szemben. De úgy gondolom, hogy a mérkőzés a verekedésekkor kezdett megváltozni. Elvesztettük néhány játékosunkat, végül négy védővel maradtunk, ez így kemény. Első meccs a szezonban, ők már játszottak néhányat, nekünk csak három mérkőzésünk volt eddig. Nem kifogásokat keresek, a fiúk jó meccset játszottak, még ha nem is nyertük meg a mérkőzést. Megvolt az elszántság, megvoltak a lehetőségeink, amelyeket nem tudtunk kihasználni. A végeredmény szerintem nem igazán tükrözi azt, ahogy játszottunk. A fiúk beleadtak mindent, amit tudtak ilyen rövid kispaddal. Ha létszámilag maradtunk volna úgy, mint az első harmadban, amikor kiegyenlített volt a játék, és nincsenek a verekedések, amikor elveszítettük a játékosainkat, akkor teljesen más lehetett volna a végkimenetel. Ez még csak a kezdet, most ők nyertek, a szezon pedig hosszú lesz. Úgy gondolom, hogy a csapatunk jó lesz, ahogy haladunk előre. Ez csak egy mérkőzés volt, még nem nyersz vele bajnokságot, tanulunk belőle és megyünk előre.

Szilassy Zoltán, vezetőedző, Gyergyói HK: “Két nagyon fontos dolog van: a jó start, meg azt mondják Gyergyóban, hogy mindig itt a legjobb nyerni. Ha ez így van, akkor annak én duplán örülök. Nekem mindig a soron következő a lényeg. Azt gondolom, hogy kézben volt a meccs, de mondhatom úgy is, hogy az ellenfél nagyon jól jött ki az első tíz percben. Egy rendkívül jó csapat benyomását keltették, és sokkal jobban néznek ki, mint tavaly. Annak ellenére, hogy az első harmadban sokkal több helyzetünk és lövésünk volt, két kontrából elléptek 2-0-ra, de nem éreztem azt akkor sem, hogy ég a ház. Nyilván nagyon fontos volt, hogy Rasmus akkor még védett egy harmadik nagyot, és utána a második harmadban már kijött egyrészt a fizikális fölényünk, másrészt az, hogy ami nem ment be az első harmadban, az utána nagyon gyorsan bement. Utána még 4-3-nál volt egy pont, amikor visszajöttek mínusz egyre emberelőnyből, akkor át kellett kicsit variálni a játékunkat, kicsit egyszerűbbé tenni, és nem forszírozni az ötödik gólt, ami végül megjött emberelőnyből. Pont akkor gondolkodtam, hogy másnapig, a Brassó elleni meccsig az emberelőnyből gólszerzéssel mit kéne csinálnunk, mert nem néz ki rosszul az előnyünk sem, csak nem lőttünk gólt belőle – de mire a gondolatom végére értem, be is vertük. Úgyhogy ennek is örülök. Azt gondolom, hogy nem kell elrepülni ettől a meccstől, ez egy jó ’53-as londoni focieredmény Szeredában, de végül is semmi több. Készülünk a Brassó elleni újabb borzasztóan nehéz feladatra. “

Erste Liga, Vákár Lajos Műjégpálya, 2023. szept. 29., péntek.
Adorján: 85,4% (Ambrus)
K
Rinne: 89,3% (Demeter)
Ricci, Rutkowski, Brown, Milan, Szkacskov
1
Haaranen, Jalonen, Orban, Császár, Bodó
Masonius, Salló, McNally, Péter, Levin
2
Mesikammen, Fejes, Vincze P., Sylvestre, Sárpátki
Gecse, Láday, Rokaly Sz., Reisz, Becze
3
Imre, Horvath, Sándor-Székely, Silló, Szigeti
Bajkó, Részegh, Fodor
4
Györfy, DiDiomete, Csiszer, Vincze G.
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 08:05 SCC Brown Milan Szkacskov
2-0 08:31 SCC Péter Levin
2-1 23:41 GYE Orban Bodó Jalonen
2-2 24:38 GYE Vincze P. Mesikammen Sylvestre
2-3 24:50 GYE Bodó Orban
2-4 37:03 GYE Vincze P. Sylvestre Sárpátki
3-4 42:15 SCC PP Rutkowski Milan
3-5 56:40 GYE PP Orban Sylvestre Bodó
3-6 58:18 GYE Császár
28 Kapura lövések száma 41
- Kiállításpercek -

Egy perc alatt három gyergyói gól Adorján hálójában

 

Az Erste-szezonnyitó Csíkszereda–Gyergyó derbi videóösszefoglalója.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA ÉLŐ
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum