Idén is elutasították a vízumomat

 

Molnár Zéténnyel, a Budapest Jégkorong Akadémia 18 éves csatárával beszélgettünk, akit bár szerződtetett az NCDC-s Idaho Falls, sajnálatos körülmények miatt idén sem tud visszautazni Észak-Amerikába.

Június közepén jelent meg a hír, miszerint idén is szerződtetett egy NCDC-s együttes, az Idaho Falls. Mikor utazol ki a csapatodhoz?

Sajnos idén sem tudok kimenni, az előző évhez hasonlóan most is elutasították a vízumkérelmemet. Korábban mindenki B1/B2 vízummal ment ki Amerikába, de tavaly óta a jégkorongozók nem nagyon kapják meg az engedélyt. Például van egy olyan ismerősöm, aki tavaly hoki miatt ment volna az Államokba, elutasították a vízumkérelmét, majd idén már nem jégkorong miatt utazott ki, és simán megkapta az engedélyt, csak többször is megkérdezték tőle, hogy biztos nem jégkorong céljából utazik-e ki.

Sajnos mi is sok olyan esetről írtunk/hallottunk, hogy fiatal magyar hokisok nem kapták meg a vízumot, és Amerika helyett máshol kellett elhelyezkedniük. Az nem lehet megoldás, hogy ESTA-engedéllyel kiutazol 90 napra, majd már kintről próbálsz meg vízumért folyamodni?

Ha van elutasított vízumkérelmed, akkor alapból nem kaphatsz ESTA-t. Sőt nekem már tavalyról is volt egy elutasított vízumom, amikor az Islanders HC-hez mentem volna. Az ESTA-s megoldás annak sikerülhet, aki előtte nem próbálkozott még rendes vízummal.

Molnár Zétény BJA

Hogy kerültél kapcsolatba az NCDC-s együttesekkel?

A 2021/22-es szezonban Kanadában játszottam, az Islanders HC ott figyelt fel rám szezon közben, majd az idény végén egy pár nap próbajátékra átmentem hozzájuk, ami után szerződést is ajánlottak. Mint ismert, a nyáron nem kaptam meg a vízumot, gyorsan kellett improvizálni, maradt a Budapest Jégkorong Akadémia.

Idén az Idaho Falls is a kanadai évem alapján keresett meg, anno láttak még ott játszani, illetve BJA-s meccseket is néztek. Nem voltam kint próbajátékon náluk, videókat kértek a meccseinkről, beszéltek az edzőimmel, és arra jutottak, hogy szeretnének engem. Alaposan utánanéztek a dolgoknak, mindent megmozgattak értem és a vízumomért. Most nem is B1-es turistavízummal mentem volna, hanem tanulóival, fizették volna kint az iskolát, a lakhatást, de sajnos így sem sikerült.

Az utolsó pillanatban maradtál csapat nélkül, mi lesz így veled idén?

Miután kiderült, hogy nem lesz vízumom, elkezdtem a BJA felnőttcsapatával edzeni. Kangyal Balázséktól kaptam ajánlatot a felnőttcsapathoz, nyilván nem garantált a helyem, meg kell küzdenem érte. Az elmúlt két hétben velük edzettem. Ha minden jól megy, akkor egész szezonban velük leszek, és alkalomadtán lejátszom majd az U21-be. Örülök, hogy számít rám a csapat.

Molnár Zétény

Külföldi lehetőségekben már nem is gondolkodsz?

Amerikát már elengedtem: ugyan jövőre lenne még egy évem, de ez most teljesen elvette a kedvemet, plusz én lennék akkor a legidősebb, sok értelme már nem lenne kimenni. Idén Európán elgondolkodtam volna még, de augusztus elején derült ki, hogy a tengerentúli kaland kútba esett, ekkor már a legtöbb csapat kerete készen van, nincsenek próbajátékok.

Júliusban meghívást kaptál az U20-as válogatott Kanada ellen készülő bő keretébe, ám a mérkőzésen nem léptél jégre, majd a karlstadi tornára sem tartottál a nemzeti együttessel. Lesz még lehetőséged beverekedni magad a keretbe?

Beszéltem Ladányi Balázs szövetségi edzővel, ez azon múlik, hogyan teljesítek a szezonban. Az egész nyáron nem sokat voltam jégen sajnos, ez a néhány nap felkészülés sem sikerült a legjobban, így érthető, hogy nem játszottam. Svédországba pedig azért nem vittek, mert úgy volt, hogy már kint leszek Amerikában. Minél jobban kell játszanom minél többet, aztán decemberben meglátjuk, ez mire lesz elég.

Mikor lennél elégedett az idei szezonoddal?

Ha stabil kerettag lehetnék a BJA felnőttcsapatában, és sok játékidőt tudnék magamnak termelni. Azt sem bánnám, ha egy-két pont összejönne, de az már szokott jönni, ha a kellő jégidő megvan. Először azt kell kiharcolnom.

Molnár Zétény 2

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 3-2 HVÉGE
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 4-2VÉGE
VB 16:00 ITAKOR 8-1VÉGE
VB 19:30 HUNSLO 2-1VÉGE
    • SPORT 2
május 7., kedd
VÁL 19:00 HUNCAN 0-4VÉGE
    • Duna World/M4 Sport+
május 10., péntek
VB 16:20 SUINOR 
VB 16:20 SVKGER 
    • SPORT 2
VB 20:20 CZEFIN 
    • SPORT 2
VB 20:20 SWEUSA 
május 11., szombat
VB 12:20 FRAKAZ 
VB 12:20 GBRCAN 
VB 16:20 AUTDEN 
VB 16:20 POLLAT 
VB 20:20 NORCZE 
VB 20:20 USAGER 
Partnerünk
Archívum