Májusban lesz a draftlottó

 

Az NHL ezzel együtt nyilvánosságra hozta a 2022/23-as szezon végének pontos menetrendjét: a rájátszás április 17-én, a nagydöntő június 3-án kezdődhet.

Gary Bettman NHL-komisszár bejelentette, hogy a draftlottót 2023. május 8-án tartják az NHL Network stúdiójában. A sorsolás azt hivatott eldönteni, hogy a rájátszásról lemaradó 16 csapat milyen sorrendben választhat a játékosok nyári tehetségbörzéjén, ahol a legelső választott egészen bizonyosan a Regina Pats kiválósága, Connor Bedard lesz. A csapatok eltérő súlyozású esélyekkel vesznek részt a lottón. A legnagyobb sansza az utolsó helyezettnek van, majd az esélyek folyamatosan csökkennek, ahogy haladunk felfelé a tabellán. A legnagyobb sansza jelenleg a Columbusnak van, ez számszerűsítve 18,5 %-os esélyt jelent. Ez viszont még jelentősen változhat az alapszakasz befejezéséig, hiszen 13-14 mérkőzéssel a befejezés előtt a Blue Jackets 49 pontos, míg a San José 51, a Chicago 52, így ádáz “csata” várható a felek között a virtuális első helyért.

A lebonyolítás folyamatán 2021-ben módosítottak és három jelentős változtatást léptettek életbe. Erre azért volt szükség, mert az elmúlt években többször is előfordult, hogy a sorsolás szeszélye folytán egy-egy csapat nagyot zuhant vagy lépett előre. Ezek után a sorsolás a következőképpen zajlik. Az alapszakaszban legrosszabbul teljesítő gárda indul majd legjobb eséllyel az 1/1-es céduláért, míg a playoffról éppen csak lemaradó csapat sanszai lesznek a legcsekélyebbek. A korábbi háromfordulós sorsolás helyett ismét kettő lesz, ami garantálja, hogy a legrosszabbul végzett csapat nem kerülhet a harmadiknál rosszabb helyre. Emellett a draftlottó nyertese a következő öt évben nem választhat az első helyen, ha a szerencse ismét neki kedvezne. (Tehát a tavalyi nyertes Montreal akkor sem választhatna elsőként, ha megnyerné a sorsolást.) Végezetül egy csapat maximum tíz helyet ugorhat a listán, tehát a 12.-től lefelé besorolt csapat már nem szerezheti meg az első választás jogát. Az idei draftot június 28-án és 29-én tartják a Bridgestone Arenában Nashville-ben.

Aki szeretne jobban elmerülni a draftlottó rejtelmei között, az kattintson át erre az oldalra. Itt az aktuális táblázat mellett fel van tüntetve, hogy az adott csapatnak mennyi az esélye az első választásra és az első három hely valamelyikére, sőt, le is lehet szimulálni a sorrendet.

Az NHL draftja előtt minden évben megrendezik a játékosbörzére jelentkezett fiatalok összetett felmérőjét, az NHL scouting combine-t. A felmérő során a menedzserek és a játékosmegfigyelők egy utolsó pillantást vethetnek a kiszemelt játékosra, ahol nemcsak fizikai képességeiket és felkészültségüket tesztelhetik, de személyesen is elbeszélgethetnek velük, feltérképezve a mentális felkészültségüket. Az idei összejövetelre június 4. és 10. között kerül sor a buffalói Lecom Harborcenterben.

A draft és a combine után Bettman bejelentette, hogy a rájátszás első játéknapja április 17-én lesz, míg a finálé legelső találkozóját legkésőbb június 3-án játszák. Ez utóbbi viszont kerülhet korábbi időpontra is, attól függően, hogy a rájátszásban a párharcok meddig húzódnak.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 20., hétfő
EL 17:30 GYEFTC 2-3VÉGE
március 21., kedd
EL 17:30 GYEFTC 1-2 HVÉGE
NL 20:00 LUGGSE 
  • SPORT 2
március 22., szerda
AL 21:15 WRMIKO 2-3VÉGE
március 24., péntek
EL 19:30 FTCGYE 3-5VÉGE
  • M4 SPORT
március 25., szombat
EL 19:15 FTCGYE 3-2VÉGE
  • M4 SPORT+
AL 21:00 IKOWRM 5-3VÉGE
március 27., hétfő
EL 17:15 GYEFTC 5-1VÉGE
  • M4 SPORT
március 28., kedd
SHL 19:00 VAXLHF 
  • SPORT 2
március 29., szerda
EL 18:30 FTCGYE 
SHL 19:00 FBKFRÖ 
  • SPORT 2
április 5., szerda
VÁL 17:00 HUNUKR 
Partnerünk
Archívum