Jutalomjáték

   

Az Erste Liga idei szezonjára a Gyergyói HK képes volt a szintlépésre, és az egész alapszakasz során a szűk elitben foglalt helyet. És habár az alapszakasz-győzelem végül nem jött össze, a második hellyel a GYHK megkapta a lehetőséget, hogy egy olyan csapatot válasszon, amely ellen azért nem feltétlen kell majd megszakadnia. Csakhogy a DAB a playoffban egy egészen másik arcát mutatva kicsapta az Újpestet, és ezt a kört akár egyfajta jutalomjátékként is felfoghatja – s persze fájhat újabb skalpra a foga.

Sokat elmond arról, hogy milyen magas színvonalon teljesítette az idei alapszakaszt a GYHK, hogy mindössze egyszer fordult elő az erdélyiekkel, hogy egymás után két mérkőzést is elveszítsen az Erste Ligában. Ez is még a szezon első hónapjában történt, amikor egymás után háromszor is vesztesen hagyta el a jeget Szilassy Zoltán együttese a DEAC, a DVTK – és bizony a Dunaújváros ellen. Az összecsiszolódás időszakát követően viszont megállíthatatlan volt a GYHK, és csak néhány apróbb megingása volt a székelyeknek, ezen kívül magabiztosan léptek el a BJAHC-val kézen fogva a liga mezőnyétől. Az alapszakaszban kiderült: ez a két csapat egészen más szintet képvisel.

A Gyergyó egészen kivételes tűzerővel rendelkezik, aminek legfőbb letéteményese nyilván a csapat első két sora. Az elsőben ott van középen az alapszakasz pontkirálya, Brance Orban, aki 63 pontjával elvitte a koronát, hat egységgel megelőzve sortársát, Christopher Bodót. A két játékos mellett főként a szezon elején Császár Hunor játszott, de megfordult itt Sébastien Sylvestre is, végül azonban Daniel Tranca játékával állt össze a kirakós. De az jól látszik, hogy Orban és Bodó sora olyan szintű kontrollt tud biztosítani a játék felett, mint kevés másik sor az egész Erste Ligában. Amikor ez a páros a jégen volt, a Gyergyó 109-cel lőtt többet kapura ellenfelénél. E sornak egyik legnagyobb erőssége, hogy bárhogyan forgatható a három játékos, mert mind Bodó, mind Orban a befejezésben is remekel: egyaránt top3-ban vannak 60 percre vetített lőttgól-átlagban, valamint az előkészítésben is ott van ez a páros az 1-2. helyen a 60 percre vetített gólpasszok és elsődleges asszisztok terén egyaránt. Ilyen szintű kreativitás mellett pedig teljesen fölösleges lett volna még hosszú távon itt szerepeltetni akár Császárt, akár Sylvestre-t, akik a harmadik és második sor centereként a saját maguk stílusa szerint formálhatták a csapat játékát. Eközben Trancának pont egy olyan sorba kellett kerülnie, ahol neki csak a másik két sortársa keze alá kell játszania – legyen szó akár kapu elé érkezésről, akár pedig korong nélküli játékról.

Sébastien Sylvestre-nek olyan jól ment a fazonszabászat, hogy az ő sora, bármilyen meglepő, de még az első sornál is dominánsabb játékot mutatott. Az általa vezetett sor Vincze Péterrel és Sárpátki Tamással kiegészülve a legtöbb jégidő mellett 111 lövéssel próbálkozott többször, mint az ellenfél – bár egy kicsivel kevésbé hatékonyabb játékot nyújtott az ellenfél kapuja előtt. Vincze 26 góljával a liga góllövőlistáján a harmadik lett, de jól mutatja a csapat topsorainak mélységét, hogy Orban és Bodó holtversenyben negyedik, Sylvestre pedig a hatodik helyen zárt ligaszinten. A GYHK-nak pedig összesen öt játékosa érte el az alapszakasz végére a két számjegyű találatot.

gyedab_221008

A teljesség kedvéért viszont itt érdemes megjegyezni, hogy ezen találatok és pontok nem kis hányada a ligaelit-emberelőnynek is köszönhető. A GYHK idén 27.1%-ban használta ki az előnyeit, aminél csak a BJAHC teljesített magasabb szinten; ahogyan a meccsenként ütött 4.1-es meccsenkénti ütött gólátlag is a második legmagasabb, szintén a fővárosiak mögött. A dominancia ugyan fenntartható hosszú távon, a hatékonyság viszont már más kérdés, mert nehéz elképzelni, hogy egy teljes szezonon keresztül fenntartható legyen az a szintű túlteljesítés, amit a GYHK idén hoz. A helyzetek minősége alapján előrevetített 3.5-ös xG-t 0.6-tal teljesíti túl az erdélyi együttes. A meccsenként kialakított xG pedig azt is jól mutatja, hogy sokat lő ugyan a Gyergyó, de a lövések minősége azért nem feltétlen a legmagasabb.

Ez részben azért is történhet, mert Matias Haaranen játéka a kékről kivételes hozzáadott értékkel bír támadásban. A GYHK dominanciája részben abból is fakad, hogy Haaranen szinte csak és kizárólag a top2 csatársorral egyszerre szerepel a jégen, ezzel igyekezve minél jobban kihasználni a benne rejlő tűzerőt. Haaranen a szezont szinte végig honfitárs bekk mellett töltötte, hiszen a szezon jelentős részében Jimi Jalonennel alkotott egy sort, a szezon végére pedig Jyri Marttinen szerepelt mellette. Utóbbinak Jalonnel ellentétben sokkal kötöttebb szerepköre volt, és sokkal inkább Haaranen védekezésbeli hiányosságait kellett eltüntetnie, miközben Jalonen szabadabban bontakozhatott ki támadásban is nála. Fejes Nándor fejlődése töretlen, amiben nagy szerepe volt finn hátvédtársának, Santeri Saarinak is; kettejük játéka teljesen összhangban állt egymással, és mindenféle kilengés nélkül, a terheket hasonlóan elosztva léptek fel támadásban és zártak védekezésben. Ahogyan a csapat harmadik hátvédpárja, Kozma Zsolt és Imre Patrik párosa szintén a saját kapu előtti stabilitást igyekezett megteremteni, nem véletlen, hogy amikor az eredmény tartására rendezkedett be egy végjátékban a Gyergyó, akkor gyakorta ezt a párost küldte fel az edzői stáb a védőharmadbeli korongbedobásokhoz.

A támadásbeli dominancia egyben azt is megteremti, hogy viszonylag jól sikerül elfojtani az ellenfél játékát, amely ennek köszönhetően kevesebb magas minőségű helyzetet is tud kialakítani. A GYHK ellen mindössze 3.0-s xG-t hoznak össze a csapatok meccsenként, ami a negyedik legalacsonyabb mutató a ligában, és mindössze 2.55 gólt kapott mérkőzésenként. Ez a szintű túlteljesítés a csapat jó védekezésének dicsérete mellett a kapusteljesítményről is szól, hiszen Rasmus Rinne 93% fölötti védési hatékonyságával, 2.5 alatti kapottgól-átlagával egyaránt top3-ban van liga szinten. Arról nem is beszélve, hogy a mezőny egyetlen olyan kapusáról beszélünk, aki mind a 36 alapszakaszmérkőzésen védett, vagyis nagy mintán hozza a megbízható teljesítményt, e védekezés mögött pedig abszolút fenntarthatónak is tűnik mindez.

A Dunaújvárosi Acélbikák az Újpestet fegyelmezett és hatékony játékkal tudta kiejteni a kvalifikáció során, többek között annak is köszönhetően, hogy mindössze egy olyan sora volt a csapatnak, amelyet jelentősen túl tudott ütni az ellenfél. A Ribcsik, Mihálik, Niskanen sor viszont ennek ellenére sem tört meg, Erik Embrich, Oli Valtola és Oliver Ödman sora pedig végig kontroll alatt tartotta a meccset, és rengeteg minőségi, korongbirtoklással töltött időt tudott összehozni a támadóharmadban. Ez pedig pont elég volt ahhoz, hogy hosszú cserékkel végül meg tudja verni az Újpestet. Ráadásul az end product is rendben volt: Embrich 3+5-tel, Valtola 2+4-gyel, Ödman pedig 1+5-tel fejezte be a sorozatot.

Valamint a budapestiek ellen az is kiderült, hogy ennek a DAB-nak bizony van mélysége, a Dézsi, Somogyi, Szalma hármas a semleges zónás védekezésével ellehetetlenítette a könnyű zone entryket az Újpest számára. Ehhez jött hozzá a bekkpárok hatékony fellépése és kockázatkerülő döntéshozatala, melyek hiánya mind a támadó, mind a védőharmadban visszatérő probléma volt az alapszakasz során. És ehhez tett még hozzá Juho Järvinen a kapuból.

Az Újpestet csapatszinten tudta kiütni a DAB a kvalifikációs körből, most viszont egy sokkal nagyobb tűzerővel rendelkező együttes ellen kell játszani egy olyan mérkőzésdinamikával számolva, ahol bizony le kell mondania a korongról a Dunaújvárosnak, és támadásban az eddigiekhez képest sokkal inkább az átmenetekre kell berendezkednie. Emellett fontos, hogy a Gyergyó által a támadóharmadba belőtt 50-50-es korongokra, vagy a távoli lövések utáni kipattanóra/palánkról visszapattanó korongokra is előbb odaérjenek. Ez akár az első két mérkőzés kulcsa is lehet, hiszen a DAB meccsritmusból és sikerélménnyel érkezik meg erre a párharcra, úgy, hogy innentől már veszítenivalója sincs. Ha viszont a GYHK-nak az alapszakaszban látható nehézségeket tud okozni a DAB a semleges zónás védekezéssel, akkor könnyen frusztrálttá is válhat az erdélyi csapat. Már csak azért is, mert dunaújvárosi jó játék ide, alapszakaszos egymás elleni 50%-os mérleg oda, ezt a párharcot a GYHK-nak papíron hoznia kell(ene).

dab gye

Gyergyói HK–Dunaújvárosi Acélbikák 5-2

   

A GYHK háromgólos előny megszerzése után végül ugyanennyivel nyerte meg a DAB elleni párharcnyitányt.

Szilassy Zoltán mindösszesen egy helyen változtatott az utolsó alapszakasz-mérkőzéshez képest: a harmadik sorban Sándor-Székely centerezett Csiszer helyett, aki ezúttal nem húzott szerelést. Vendégoldalon visszatért a keretbe Pinczés, kimaradt azonban Strenk és Marosi is. A kapukban Rinne és Järvinen kezdtek.

Félelmetes tempóban rontott rá ellenfelére a GYHK, rögtön az elején Orban, majd Tranca lövése tévesztett néhány centit. Percekre beszorult harmadába a Dunaújváros, Marttinen már Järvinenen is túljutott, azonban az üres kapuba még nem sikerült behúznia a pakkot, ezért Haaranenhez tálalt, akinek középtávoli löketébe DiDiomete ért bele, megszerezvén vezetést csapatának (1-0). A 7. minutumban egy korongbedobás után Vinczéhez került a játékszer, a válogatott támadó tűpontos bombája pedig utat talált a hosszúba (2-0). A második gól után Eronen mester időt kért, de a játékmegszakítás sem tudta megtörni a székely lendületet: ugyan DAB-emberfór következhetett, s kezdetben Ödmanék veszélyesen forgattak, de a show-t Bodó lopta el, aki egy rosszul időzített újvárosi sorcserét követően megszerezte harmadik gólt csapatának (3-0).

A második játékrészre más felfogásban vonultak ki az Acélbikák, ami a 22. percben eredményre vezetett: Ödman és Varga vezérletével gyönyörűen fejlődött fel egy újvárosi támadás, a szép passzkombinációkat követően Varga maradt egyedül Rinnével szemben, a rutinos bekk pedig fonákkal átjuttatta a pakkot a finn hálóőr lábai között (3-1). Lendületben maradt a DAB, alig több mint három minutummal később Niskanen vágtatott be a támadóharmadba, s lassított le, majd keresztbelőtt korongjába Haaranen olyan rosszul ért bele, hogy a játékszer túlcsorgott Rinnén. (3-2). A harmad derekán Marttinen lövetett kis híján gólt Orbannal, az Erste Liga alapszakaszának pontkirálya ezúttal elütött a korong felett, később Kmec egalizált hajszál híján, majd Tranca vállalkozott szólóra. Az etap alkonyán Lammi kisbüntetése után a GYHK emberfórban megszerezte negyedik gólját: Sárpátki remek centerezését követően Császár egy pazar mozdulattal Järvinen ketrecébe zúdított (4-2).

A záró játékrészben becsülettel próbálkoztak a csapatok, a DAB mindent megpróbált a szépítés érdekében, a végén még Järvinen is lekorcsolyázott a cserepadra, amit Sárpátki ki is használt, s beütötte a találkozó utolsó találatát üres kapura (5-2), beállítva ezzel a végeredményt. A párharc hétfőn folytatódik, 1-0-ra vezet a Gyergyószentmiklós.

gyedab_IMG_0161

fotó: Szász Adorján/Gyergyói HK

Olyan érzés volt, mintha jegyet vettünk volna az első húsz percre

   

A GYHK–DAB vezetőedzői reakciói.

Szilassy Zoltán, vezetőedző, GYHK: “Keményen kezdtünk, az ellenfél időkérése is jelezte, hogy jól sikerült a kezdés, összehoztunk egy olyan távolságot az első harmadban, ami megnyugtató volt. Felhívtuk a figyelmet, hogy a második harmadban ki fog jönni az ellenfél és mindent belead, mi pedig kicsit siettettük a negyedik gól megszerzését, amire akkor, abban a periódusban nem volt szükség. A második góljuk szerencsés gól volt, ahol az volt a lényeg, hogy ne zökkenjünk ki, a harmadik harmad pedig nagyon intelligensen volt kezelve. Hétfőn nehezebb meccsre számítok, keményebb és szorosabb lesz, a hullámzásainkat kell minél jobban kiegyenesíteni.”

Niko Eronen, vezetőedző, DAB: “A kezdés szörnyű volt, egyáltalán nem álltunk készen, olyan érzés volt, mintha mi is jegyet vettünk volna az első húsz percre. Nagyon sikeréhes volt az ellenfél, meg akarták mutatni, hogy otthon játszanak, és nagyon jól ment ez nekik. A második harmadra egy picit sikerült feljavulnunk, számunkra pedig az volt a szomorú, hogy még abban a harmadban meglőtte a negyediket a hazai csapat. Dolgoztunk ki helyzeteket az utolsó húsz percben, de végül a jobb csapat nyert. Tanulnunk kell ebből, és így nekivágni a holnapi meccsnek.”

Erste Liga, Gyergyószentmiklós, 1125 néző. Játékvezetők: Korbuly, Korbuly, Kövesi, Kocsány.
Rinne: 93,1% (Demeter)
K
Järvinen: 91,3% (Kovács)
Haaranen, Marttinen, Tranca, Orban, Bodó
1
Varga, Brus, Embrich, Ödman Hadzinikolic, Valtola
Saari, Fejes, Vincze P., Sylvestre, Sárpátki
2
Svars, Kmec, Szalma, Dézsi, Somogyi B.
Kozma, Imre, Sándor-Székely, Szigeti, Császár
3
Vas, Léránt, Niskanen, Mihálik, Ribcsik
Bíró, DiDiomete
4
Lammi, Pinczés, Tamás, Szabó
Szilassy Zoltán, Góga Attila
E
Eronen Niko, Tuomisoja Sami
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 04:12 GYE DiDiomete Haaranen Marttinen
2-0 06:35 GYE Vincze P. Sárpátki Sylvestre
3-0 08:25 GYE SH Bodó Orban Szigeti
3-1 22:26 DAB Varga Embrich Valtola
3-2 25:51 DAB Niskanen Kmec
4-2 38:56 GYE PP Császár Sárpátki Tranca
5-2 58:55 GYE EN Sárpátki Sylvestre Fejes
47 Kapura lövések száma 29
8 Kiállításpercek 6

Vincze egy buli után verte be a vas mellé

 

A GYHK–DAB negyeddöntő első meccsének videó-összefoglalója.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT INFO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum