Szélig Viktor a Hírességek Csarnokában

   

A szapporói hős ugyanazt a Bibi Torriani-díjat kapja meg, mint amit ifj. Ocskay Gábornak ítéltek posztumusz 2016-ban.

Mint az a Hydro Fehérvár AV19 honlapján megjelent, Szélig Viktor kapja a 2023-as Bibi Torriani-díjat. A beavatási ceremóniát a legközelebbi A csoportos világbajnokságon tartják, ahol a magyar válogatott is szerepel majd.  A fehérváriak általános igazgatója a klubhonlapon elmondta: “Körülbelül egy hete, az egyik hazai mérkőzés előtt ültem az irodában, amikor egy francia mobiltelefonszámról hívtak. Felvettem és a vonal másik végén Luc Tardif volt, aki megkérdezte, hogy angolul vagy franciául szeretnék beszélgetni. Először azt gondoltam, ez nem lehet komoly, de ismerős volt a hangja, így mondtam, inkább angolul beszéljünk, mert ? ha már az IIHF elnöke hív ? biztosan valami fontosat szeretne velem közölni. Elmondta, hogy az IIHF-nél úgy döntöttek, hogy nekem adják a Torriani-díjat, a nemzetközi jégkorongos karrierem elismeréseként. Természetesen óriási megtiszteltetés számomra, hogy éppen engem választottak. (…) Sosem voltam híve az egyéni díjazásoknak, mi csapatsportot játszunk, emellett pedig sosem lőttem sok gólt, nem én voltam a csapat legmeghatározóbb alakja, csak egy voltam a sok közül. Úgy gondolom, lehetett volna másik öt srác is a csapatból, akit díjaznak. Aztán arra gondoltam, hogy ez a mi generációnknak, a mi válogatottunknak szól, én veszem át az ő nevükben is a Torriani-díjat. Ifjabb Ocskay Gábort, aki már sajnos nincs közöttünk, már elismerték ezzel a díjjal, én pedig úgy élem meg, hogy rajtam keresztül most kicsit mindenki részesülhet az elismerésből.”

Szélig szülővárosában, Dunaújvárosban kezdett el jégkorongozni, az 1993-as C csoportos világbajnokságon viselte először tétmeccsen a válogatott mezt, ott mindkét B csoportba jutásnál, ahogyan a szapporói csodánál is. A címeres mezt ? amit többször is a csapatkapitánynak járó C betűvel a mellkasán viselhetett ? 2013-ig hordta. Klubszinten a Dunaferrnél, majd 2006-tól a 2015-ös visszavonulásáig a francia Brianconban szerepelt. A 47 éves szakember 2016 óta a székesfehérvári osztrák ligás csapat general managere.

Az elismerést eddig hatszor osztották ki, a második ember, aki megkapta a díjat, ifj. Ocskay Gábor volt. Kovács Zoltán idén vehetett át egy másik IIHF-elismerést, a Paul Loicq-díjat. A 2023-as beavatáson Széligen kívül Jimmy Foster, Cristobal Huet, Brian Leetch, Caroline Ouellette, Henrik Zetterberg, Sandra Dombrowski, Kalervo Kummola és Kimmo Leinonen kerül be az IIHF Hall of Fame-be.

Szelig AVS3

fotó: Soós Attila/Hydro Fehérvár AV19

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum