Megvan a csíki emberelőny kriptonitja?

 

Az Erste Liga címvédője az elmúlt hetekben erőre kapott, ám a létszámfölényes játéka meglepően gyenge az új szezonban.

Elég felemás szezonkezdetet produkált az Erste Liga címvédő Sport Club Csíkszereda. Az erdélyi együttes ugyanis az első hat mérkőzéséből ötöt is elveszített, ám október 8-a óta nem talált legyőzőre és zsinórban öt győzelmet aratva feljött a bajnoki tabella harmadik helyére. A Csíkszereda szezonkezdetével kapcsolatban viszont mégsem ez a kétarcúság a legnagyobb meglepetés, hanem az, hogy a tavalyi ligaelit emberelőnyös játék konkrétan a liga legrosszabbjává süllyedt, ráadásul még csak azt sem lehet mondani, hogy kis mintán történt volna mindez. A következőkben a címvédő emberelőnyös játéka kerül a középpontba.

A Csíkszereda a tavalyi alapszakasz kiemelkedően legjobb emberelőnyével rendelkezett, a maga 29.72%-os hatékonyságával. Ez pedig meg is alapozta a címvédő játékát mind az alapszakaszban, mind a rájátszásban. A Sportklub az alapszakaszban összesen 280 perc 26 másodpercet töltött emberelőnyben (185 kiállítást kiharcolva), melyből 55 gólt ütött. Csak viszonyításképp: a második legtöbb időt létszámfölényben a DVTK töltötte 254 perc 1 másodperccel (162 kiharcolt kiállításból), míg a második legtöbb emberelőnyös gólt holtversenyben a DVTK és a Gyergyói HK ütötte, 37-et.

Ezért is lepődik meg annyira az ember azon, hogyha ránéz az idei Erste Liga emberelőnyös statisztikáira. Meccsenként ebben a szezonban is a Csíkszereda tölti a legtöbb időt létszámfölényben, ennek ellenére mindössze öt PPG-t sikerült lőni ebben a szezonban, ami a legkevesebb a ligában. Meglenne a csíki emberelőny kriptonitja? A rövid válasz: igen!

A hosszabb válasz előtt azonban nézzük végig, milyen emberelőnyös gólokat sikerült szereznie idén a Csíkszeredának 5v4-ben ? a külföldi szakirodalom is az 5v4-es emberelőnyt veszi alapul, amikor PP egységek hatékonyságát és ott mutatott játékát vizsgálja, hiszen az 5v3 egy nagyon nagyon speciális helyzet, ami könnyedén torzíthatja a képet pozitív vagy negatív irányba egyaránt.

Látva a rengeteg Csíkszerda PP-t, teljesen jogosan merülhet fel a kérdés: ki irányítja az egységet? A kérdésre a válasz persze rendkívül egyszerű: Jevgenyij Szkacskov. De honnan mozgatja? Ez már egy sokkal jobb kérdés, hiszen idén láttuk már mindkét oldalról irányítani. Balkezes játékos lévén adná magát hogy emberelőnyben a jobb oldali kör tetejéről irányítson, ehhez képest idén azt látjuk, hogy nincs egy letisztult szerepköre. Legyenek akárkik a sortársak, legyenek akármilyen kezesek, mindenképp Szkacskov irányít és ezért ha kell, kijön a bal szélre is. Az elgondolásban bőven van fantázia, hiszen ezáltal a PP1 sornak több variációs lehetősége is van. Az egyetlen gond, hogy mivel Szkacskov irányítására van felrajzolva minden figura ennél az egységnél, rendkívül féloldalas, könnyen levédekezhető és a támadások súlypont-áthelyezése is gondot okoz. És ami a legfontosabb: Szkacskov elől, már amennyiben a bal szélről irányít, el vannak véve a lövések, pedig a játékszervező képessége mellett a befejező skillsetje is extra.

SCCSPP_0

A DVTK elleni PPG alapvetően nem a csíki emberelőny dicsérete, hanem Rokaly Norberté. A DVTK négy emberhátrányos játékosa rombuszban áll fel, a két hátsó az alacsony slotot őrzi, míg a két magasan védekező fehér mezes azt igyekszik megakadályozni, hogy a rombuszon belül helyezkedő két csíki játékos egyikéhez valahogyan eljuttassa a korongot SCCS38.

SCCSPP_1

Mivel a magas slotot nagyon jól lezárja ezzel a DVTK, nincs más választás, mint valamelyik szélre kitenni a korongot. SCCS38 a palánk mellől felfelé korcsolyázó SCCS96-ot találja meg, aki a korongátvétel után egyből kapura fordulhat.

SCCSPP_2

Amikor SCCS96 megindul a kapu irányába, a rombusz úgy kezd egyre szűkülni, DVTK13 elkezd kifelé korcsolyázni a korongot birtokló játékosra, ezáltal még jobban a periméterre terelve, DVTK54 pedig a slotba vezető passzsávot zárja. SCCS96 bal kezes játékos lévén sokkal kisebb szögben támadhatja a kaput, de mivel a belső passzsávok megjátszhatatlanok voltak, ezért éles szögből kellett lőnie. Ugyan lövéséből gól született, de ez egy egyéni villanásnak volt köszönhető és nem azért, mert a csíkiak olyan jól bontották volna az ellenfél PK-jét.

A DEAC elleni 5v4-es emberelőnyös találatban viszont már felfedezhető az a tudatosság, ami az ellenfél rombusz-védekezésének megbontásához vezet. Igaz, a DEAC ennél a védekezésnél rendkívül agresszív volt, hiszen a két palánkhoz közeli fehér mezes egyből kilépett a korongot birtokló, a kapunak háttal álló csíkszeredai játékosra. A kör tetején lévő DEAC játékos viszont úgy közelít a csíki játékosra, hogy közben a kékre vezető menekülő passzsávot is igyekszik lezárni. Ez az a pont, amikor megbomlik a rombusz.

SCCSPP_3

Rombusz-védekezést manapság az átlagnál fegyelmezettebb és kompaktabb csapatok használnak vagy azok, amelyek rendkívül agresszívan igyekeznek fellépni a saját harmadukban hogy aztán a korongszerzést követően gyors átmenetből el is jussanak az ellenfél kapujáig. A DEAC védekezése ott bomlott meg ennél a játéknál, hogy a rombuszt megbontó DEAC-játékos (kör tetejéről induló) nem megy agresszívan megvívni a 2v1-es párharcot a palánk mellé, hanem félúton megáll.

SCCSPP_4

Ezért van ideje a csíki csatárnak továbbjátszani a korongot a védőjét megkerülő SCCS66-hoz, aki előtt egyből két szabad passzsáv nyílik. Egy hátra a kékre SCCS13 irányába, egy pedig SCCS20 felé, aki a korongátvétel után szabadon lőhet, a Hetényiről kipattanó korong pedig pont SCCS66 elé csorog, ő pedig már nem hibázik.

A legjobban felrajzolt és egyben végrehajtott emberelőnyös figura viszont kétségtelenül a Brassó elleni találatban csúcsosodott ki. A Csíkszereda 1-3-1-ben áll fel emberelőnyben, a korongot SCCS25 birtokolja, aki ebben az emberelőnyös sorban ezen a mérkőzésen rendre a halfwallról irányít és mozgatja a csapatot. Ennél a szituációnál viszont dinamikusabbá válik az ő játéka.

SCCSPP_5

A brassóiak legmagasabban védekező játékosa BRA10 a kék felé menő passzsávot igyekszik lezárni és miközben még jobban a palánk felé tereli SCCS25-öt. A probléma, hogy így egy óriási területre vezetheti be a korongot a csíki csatár, hiszen a másik három brassói nagyon fegyelmezetten a saját kapuja előtt védekezik, a megbomlott rombusz miatt már csak háromszögben, ahol BRA50 a keresztpasszsávot fedezi, miközben a másik két sárga mezes az alacsony slotot őrzi.

SCCSPP_6

Amikor SCCS25 bejut a területre, három passzsáv is megnyílik előtte, a legbiztosabb, ám legkevesebb veszélyt jelentő az alapvonal mögé helyezkedő csapattársa felé nyíló. A középen álló játszótársra ketten is figyelnek a brassóiak közül: egyikük a konkrét sávot zárja, a másik pedig fizikálisan tereli kifelé. Így marad a hosszú vasnál érkező SCCS81, aki tökéletes ütemben jön és talál be.

De hogyha ennyire jól bontja a rombuszt a Csíkszereda, akkor miért szenved PP-ben? A válasz roppant egyszerű. Mert a fenntartható magas minőségű emberhátrányos védekezés alapja nem az agresszivitás, hanem az ellenfél periméterre szorítása és a keresztpasszok elvétele. Erre pedig a 3-1-es védekezés sokkal alkalmasabb, mint a rombusz. Ezt pedig az Erste Liga-csapatok is felismerték.

A csíki emberelőny legnagyobb hátránya, hogy rendkívül esetlegesen tudják visszajuttatni a támadó harmadba a korongot. A 3-1-es védekezés ellen azért is rettenetesen nehéz visszajutni, mert a védekező csapat megteheti, hogy egy embert felküld zavarni vagy a semleges zónába vagy még magasabbra ? mindez agresszivitás kérdése ? miközben a másik három szépen egymás mellé felsorakozik a saját kékre.

SCCSPP_7

Hogyan bontják általában az NHL-es csapatok ezt a védekezést? A saját harmadban felveszi A játékos a korongot, elindul a felezővonalig, majd visszateszi a mögüle érkező B-nek, aki lendületből próbál bejutni a támadó harmadba úgy, hogy A közben a keresztbemozgásával területet nyit a csapattárs előtt azzal, hogy elviszi az egyik védekező játékost.

Mit csinál a Csíkszereda? A korongot a saját harmadában felvevő játékos mögé sorakozik fel gyakorlatilag mindenki a regroup során, lendületből beviszi a támadó harmadba, ahol viszont aztán saját magára van utalva. Két UTE-játékos egyből ki tud rá lépni úgy, hogy közben még ha sikerül is megtartania a korongot, középen nem alakul ki létszámfölény, hiszen a keresztpasszsávot úgyis zárják a lilák, míg a középen érkező SCCS-játékost felveszi UTE3.

SCCSPP_8

Ugyanezzel a problémával szembesülhetünk a BJA HC ellen is. A túloldali palánkhoz közeli BJA-hátvéd lezárja a területet a lendületből érkező SCCS-játékos elől, a semleges harmadból visszazáró BJA-csatár pedig a progresszív passzsávot fedi le. Ennek köszönhetően pedig ha sikerül is bejutni a támadó harmadba, csak hátrafelé menő passzopció nyílhat meg, amiből aztán rettenetesen nehéz eljutni a támadásépítés második fázisába: a felállásba.

SCCSPP_9

De még ha sikerül is, akkor pedig a már korábban felvázolt problémával szembesül a csapat. Az UTE és a BJA nagyon hasonlóan áll hozzá a csíkiak emberelőnyös játékához. Az UTE közvetlenül a kapu előtti területet igyekszik három emberrel őrizni, miközben a szabadon mozgó játékos félúton a háromszög teteje és a kéken lévő csíki között helyezkedik el: minimálisan zavarva a korongot birtokló SCCS22-t, de annyira azért mélyen van, hogy amint elhagyja a csíki ütőt a korong néhány lépést visszakorcsolyázva, elzárja azt a passzsávot, amivel gyorsan áthelyezheti a támadás súlypontját a balról a jobboldalra a Csíkszereda. Az UTE arra is figyel, hogy a háromszögön belül ne legyen egy fehér mezes sem.

SCCSPP_10

Hogy mennyire lehet rugalmas egy PK, az azon is múlik, hogy milyen kezes játékosok alkotják az ellenfél emberelőnyös sorát. A BJA védekezését a Csíkszereda ellen nagyban könnyítette, amikor három balkezes játékos volt a három legmagasabban helyezkedő játékos az erdélyieknél. Ekkor ugyanis SCCS13-ra csak a passzok miatt kellett figyelni, a BJA megtartja a hátsó három emberével azt a háromszöget, ami zárja a kapu előtti területet, de emellett kialakul egy felső háromszög is, ami pedig a kapásoldalra menő keresztpasszt zárja. Ugyan a bal szélen van egy jobbos játékos, akire szintén jöhet kapásfigura és még megjátszható is, de ő pedig a periméteren van, ahogyan a kék vonal közepén a korongot váró SCCS játékos is. Vagyis a négy megjátszható játékosból kettőt teljesen kivett a BJA, míg, aki szabadon kaphatja a korongot, az is csak távolról vagy éles szögből lőhet.

SCCSPP_11

Amíg a Csíkszereda nem változtat valamit az emberelőnyös sorai összetételén vagy pusztán az emberelőnyös figurák dinamikáján ? konkrétan a liga legstatikusabb emberelőnye a csíkiaké ? addig az ilyen típusú védekezésekbe rendre beletörik majd Szkacskovék bicskája. Idejük mindenesetre van még e rejtvény megoldására, viszont ha a rájátszásra is hasonlóan esetleges emberelőnnyel érkezik meg a Csíkszereda, akkor már sokkal inkább lehet félteni a címvédőt.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum