Andersen Liga: az eredményeket 5-10 év múlva érdemes megvizsgálni

 

Hétfőn a MIXÁT Udvarban kerekasztal-beszélgetésekkel ünnepelte 15. születésnapját a Jégkorongblog. Az egyik téma a közelmúltban indult Andersen Liga volt, a beszélgetés szerkesztett változatát közöljük.

Radnai Károly, az Andersen Magyarország ügyvezető partnere azzal kezdte, boldog amiatt, hogy a bajnokság el tudott indulni, mert már régóta terveztek egy professzionálisabb OB II-t. ?Három forduló után az a legjobb hír, hogy egy ilyen bajnokság zajlik. Három csapat pontegyenlőséggel áll az élen, élvezetes meccseket játszanak, reméljük, hogy szoros lesz végig az idény? – mondta a névadó képviselője.

Felidézte, hogy a korábbi OB II alkalmatlan volt arra, hogy betöltse a másodosztály valódi szerepét. Kovács Zoltánnal, az MJSZ alelnökével és Kerey Péterrel, korábbi ligaelnökkel évek óta arról beszélgettek, jó lenne, ha végre lenne egy olyan bajnokság, ahol megkapják az esélyt azok, akik még nem érettek az Erste Ligára. Már jól felépített az utánpótlásunk, sokan is vesznek benne részt, de 20-21 éves korban szakadék következik: ha nem elég jók az első osztályra, akkor el kell hagyniuk a sportágat. Ebben segít az Andersen Liga, a félprofi másodosztály, ami egyfajta átmenetet jelent, itt meg lehet adni az esélyt a későn érő játékosoknak, azoknak is, akik a tanulás, vagy valamennyire már a civil élet felé fordulnak, és az Erstéből kiöregedő jégkorongozók is szerepet kaphatnak még.

20221024_Andersen_Liga_054-tum

Az Andersen Magyarország ügyvezető partnere örül a Szeged, a Jászberény és a Győr szereplésének is, és szeretné, ha hosszútávon több megyeszékhelyre eljutna a félprofi liga. Van hat-nyolc olyan város, ahol ez perspektíva lehet, példaként említette Kazincbarcikát és Zalaegerszeget.

?Kevés célt tűztünk ki erre az évre, a tudatos építkezés jegyében az alapokat szeretnénk letenni. Azt, hogy legyen elég csapat, akár juniorkorúakból, akár kiöregedő játékosokból álló, és induljon el észszerű keretek között a bajnokság, majd legyen rájátszás. Legyen egységes arculat, és az egész liga legyen konzisztens, legyenek fix meccsnapok és fix időpontok. Ettől remélem a legtöbbet, hogy ez alakítja ki a szurkolói bázist. A nézőszám szép visszajelzés, de nem ez a legfontosabb, hanem az, hogy egy olyan szisztémát alakítsunk ki, amire lehet majd építkezni. Az eredményeket 5-10 év múlva érdemes megvizsgálni, nem a következő hetek tapasztalataiból kell levonni következtetéseket, hiszen még az út elején vagyunk. Most megvan a fogadókészség a szövetség és a csapatok részéről, ezt a lelkesedést kell fenntartani? – fejtette ki Radnai Károly.

20221024_Andersen_Liga_040-tum

A beszélgetésen részt vett Komáromy Botond, aki a szezont az FTC-Telekom Erste Liga-csapatában kezdte, hat meccsen szerepelt, de egyetemi tanulmányai miatt úgy döntött, hogy ? egy időre legalábbis ? felhagy a profi sporttal, és a zöld-fehérek andersenes csapatában folytatja. Két meccsen már játszott is, ezeken két gólt szerzett. Úgy érzi, hogy az eltelt fordulók alapján a második vonal színvonaláról még nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, annyit azért elárult, különösen a sebességben érezhető különbség az Erste Ligához képest, de mivel többen is átkerültek az Andersen Ligába az élvonalból, ha az általuk diktált tempót felveszik a juniorkorú játékosok, akkor az egész bajnokság fejlődni fog.

Felidézte, hogy nem volt könnyű meghozni a döntést arról, hogy a profi pályafutást lezárja, hiszen az elmúlt 15 évét a jégkorong határozta meg. Az utolsó Erste Liga-meccse után Nagy Gergő, az FTC és a válogatott csapatkapitánya is arról beszélt neki, hogy köztük lenne a helye. A Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán tanul, és azt még nem tudja, hogy az iskola elvégzése után visszatér-e a profi hokihoz, de annak örül, hogy az Andersen Ligában játszhat.

?Remek, hogy megalakult ez a liga, nekem jó lehetőséget adott. Mindössze két hétig nem jártam edzésre, ami furcsa is volt, de örülök, hogy most heti két-három edzés és egy meccs keretében tudom folytatni a jégkorongot. A ligában megvan a lehetőség, hogy ugródeszka vagy köztes lépcső legyen a juniorbajnokság és az Erste Liga között. Aki beleteszi a munkát, az képes lesz megugrani ezt a szintet? – mondta a 21 éves, korábban Ausztriában és Svédországban is szereplő játékos.

Komáromy Botond történetére reagálva Radnai Károly hozzáfűzte: ha csak egy ilyen példa is akad, már megérte létrehozni az Andersen Ligát.

20221024_Andersen_Liga_064-tum

fotók: Tumbász Hédi

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR INFO
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA INFO
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum