Mennyire tükrözi a valóságot az Erste Liga új pontrendszere?

   

Vajon tényleg jól tükrözi-e az egységes objektív értékelési rendszer alapján meghatározott pontérték az adott játékos valódi értékét? Mennyire teljesítenek alul, vagy felül a ligában az egyes pontértékhez mérve a játékosok?

Az Erste Liga 2022/23-as szezonja új kihívást támasztott a klubvezetők elé, hiszen a régi légióskorlátozást kiváltó új pontrendszer bevezetése is jelentős hatással volt az idei kerettervezésre. Az idei évtől minden játékosnak van egy egyedi pontértéke, aminek számítási metódusa itt olvasható el. Az alapszakasz negyedéhez érve ? bizonyos csapatok esetében már el is hagyva azt ? már elég nagy minta áll már rendelkezésre ahhoz, hogy körvonalazódjon a játékosok ár-érték-aránya ebben az új rendszerben. De vajon tényleg jól tükrözi-e az egységes objektív értékelési rendszer alapján meghatározott pontérték az adott játékos valódi értékét? Mennyire teljesítenek alul vagy felül a ligában az egyes pontértékhez mérve a játékosok?

A teljesítményalapú összehasonlításhoz ezúttal is a Game Score-t (https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Op0mbleeyMz3_mWBwj7byWvDk2oT31HY9-z9jmeQgYo/edit#gid=0) használom. Az alábbiakban különböző elvek mentén kialakított 10 fős listákon keresztül igyekszem bemutatni, hogy a jégen eddig látott valós teljesítmény milyen arányban áll a pontértékkel.

A cikkben három kategóriát vizsgálok:

? A 10 legmagasabb pontértékű játékos teljesítményét,

? A Game Score alapján a 10 legjobb teljesítményű játékos közül azokat veszem sorra, akik nem fértek be a 10 legmagasabb pontértékű játékos közé,

? Végül azt az öt játékost, aki a pontértékéhez mérten eddig a várakozásoknál gyengébben teljesít.

 

A 10 legmagasabb pontértékkel rendelkező játékos

1. David Stach, SC Csíkszereda
Pontérték: 4.0; Game Score: 4.15

A csíkiak csatára akár a legnagyobb flop díjára is jó eséllyel pályázhat, hiszen, habár a pontrendszer alapján a legmagasabbra értékelt játékosa az egész ligának, az eddig nyújtott teljesítménye bőven hagy kívánnivalót maga után ? ezt jól mutatja az is, hogy a GS-rangsorban épp csak befér a top 70-be, ami finoman szólva is masszív alulteljesítés az előző évhez képest. Stach a legutóbbi alapszakaszban a második, a rájátszásban pedig egyenesen a csapat legponterősebb játékosa volt. Ehhez képest idén sem volumenben, sem minőségben nem tudja hozni eddig, amit az előző idényben.

2. Jared Michael VanWormer, Corona Brassó
Pontérték: 3.9; Game Score: 7.25

A Brassó játékának feljavulása egybeesik VanWormer csapatba kerülésével. Az amerikai játékos ugyan az összesített GS-listán csak a 33. helyet foglalja el, de mindössze öt mérkőzésen lépett eddig jégre. A GS-átlaga alapján viszont befér a top10-be.

vanwormer

fotó: Corona Brasov

3. Jan Dalecky, DEAC
Pontérték: 3.9; Game Score: 13.25

Dalecky idén is a debreceniek egyik legmeghatározóbb játékosa, az eddigi mintából kiindulva abszolút a liga szűk elitjébe tartozik, GS alapján konkrétan top5. Ár-érték-arányt figyelembe véve sok pontot vesz el a csapat mozgásteréből, de nehéz és egyben ijesztő is elképzelni a DEAC játékát Dalecky játékszervező képessége nélkül.

4. Jimi Jalonen, Gyergyói HK
Pontérték: 3.9; Game Score: 7.5

A Gyergyó finn hátvédje posztja legmagasabbra értékelt játékosa, ám egyelőre teljesítményével még nem adja vissza maradéktalanul mindazt csapatának, amit a pontrendszer megelőlegez neki. GS-t figyelembe véve ugyan top3 a posztján, de az például már nem mondható el róla, hogy ő lenne a csapat legjobb hátvédje, mert a modell szerint Haaranen az ? akit egyébként a liga pontrendszere csak 3.2-re értékel. Igaz, a teljességhez hozzátartozik, hogy Haaranen mellett neki a produktív támadójátékban kevesebb szerep jut.

5. Christopher Bodó, Gyergyói HK
Pontérték: 3.8; Game Score: 10.68

Bodó nagy lendülettel kezdte a szezont, aztán viszont a produktivitása kissé megrekedt, igaz, nem látványosan, és nagy szerencséjére olyan minőségi játékosok veszik körül, akik hozzá hasonlóan meg tudják rántani a csapat szekerét. Igaz, hogy GS alapján csak a 13. a ligában, de átlagot nézve már bőven a top10-ben találjuk ? amit pláne azért fontos kiemelni, mert pont azt a mérkőzést hagyta ki, ahol a Gyergyó egy tízest hintett a FEHA19-nek.

6. Brance Orban, Gyergyói HK
Pontérték: 3.8; Game Score: 13.15

Orban kis mintán ugyan, de igen komoly szintet lépett kapu előtti hatékonyság terén. A 2020/21-es szezonban 20.95%-os pontossággal az egész liga nyolcadik legpontosabb csatára volt. Tavaly Gyergyóba kerülve ez a szám durván 5%-kal visszaesett. Idén viszont közel 27%-ban váltja gólra a lövéseit, ami nemcsak azt jelenti, hogy pontosabb befejező lett mostanra, de azt is, hogy sokkal magasabb minőségű helyzetek jönnek ki rá 5v5-ben. A befejezések feljavulása mellett a játékszervezésben és az előkészítésben megtartotta a magas színvonalat: senki sem osztott ki nála több elsődleges gólpasszt idén a ligában. A GS-listán a hatodik helyet foglalja el.

7. Jakub Izacky, DEAC
Pontérték: 3.7; Game Score: 7.93

A DEAC cseh triójának második legmagasabb pontértékkel bíró tagja idén még kissé visszafogottabb tempóban termel a kanadai táblázaton, a Daleckyvel és Spirkóval alkotott sorban nem is feltétlen az eredményesség a legfőbb feladata, sokkal inkább a védekezés és a támadás közti megfelelő egyensúly megtartása. GS-t tekintve csak a 27. a ligában, de magas minőségű kétirányú játéka teret ad a Dalecky, Spirko páros kibontakozására.

8. Rastislav Spirko, DEAC
Pontérték: 3.7; Game Score: 14.55

A szlovák csatár már tavaly is elég impresszív teljesítménnyel rukkolt elő első debreceni idényében, ezen sikerült még tovább emelnie az idei szezon első negyedében. Spirko a második legmagasabb összesített GS-értéket szorgoskodta össze, ami jól tükrözi, mekkora részt vesz ki a közteherviselésből: hét gólja a legtöbb a házi listán, csak Daleckynek van több kaput eltaláló lövése csapaton belül, és nála több gólnál senki sem volt fenn a jégen (21). Nem mellesleg vezeti az Erste Liga pontlistáját is?

9. Tommi Tapani Niskanen, Dunaújvárosi Acélbikák
Pontérték: 3.7; Game Score: 9.73

A DAB finn támadói egyaránt jó befektetésnek tűnnek eddig, Niskanen egyenesen top20-as játékos a ligában, de Valtola (3.3) és Embrich (3.6) is ott vannak a legjobb 30-ban.

10. Dominik Novotny, DEAC
Pontérték: 3.6; Game Score: 6.68

Novotny helyzete azért különleges a DEAC-ban, mert idén egy olyan sort kell vezetnie centerként, amelynek nem az ész nélküli rohanás és az ellenfél túllövése a fő profilja, hanem a játék kontrollálása, adott esetben lassítása. Ezért annyira nem is kell feltétlenül meglepődni, amikor a GS-lista 35. helyén találjuk a nevét.

+1. Janis Voris, DVTK Jegesmedvék
Pontérték: 3.0; Game Score: 13.00

Mivel a pontlista első tíz helyezettje között nincs kapus, ezért +1-ként idehozom a legmagasabbra értékelt kapust. Voris egészen kiváló szezont hoz eddig, abszolút jogos, hogy ő a No. 1 a posztján pontértéket tekintve. 94%-nál is magasabb védési hatékonysága mellett azt is érdemes megjegyezni, hogy a legnagyobb terhelés mellett teszi mindezt. A legtöbb meccsen a második legtöbb védést hozta össze idén.

bra dvtk

 

Ezen a listán végigmenve azért látszik, hogy viszonylag sikerült jól igazolniuk a kluboknak, a kiemelkedő pontértékű játékosok zömében kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. Stachon kívül gyakorlatilag mindenki más hozza a pontértékéhez illő elvárásokat, ennek bővebb okait egy későbbi, SC Csíkszereda-központú elemzésben igyekszem feltárni. Ugyanakkor hiányérzetünk mégis lehet. Most jöjjenek azok a játékosok, akik Game Score-ban top10-en belül vannak, de a pontértékük messze nem kiemelkedő. Ők azok, akik pontérték/teljesítmény arányban a legjobb fogásnak tűnnek.

elo bjahc

1. Eetu Elo, BJA HC
Pontérték: 3.2; Game Score: 14.75

A pontrendszer egy nagyon jó keret, de a jövőbe ez sem lát, hiszen a liga gólkirályjelöltje ebben a rendszerben ugyanolyan értékkel bír, mint például Sofron vagy Henttonen ? miközben a jégen nyújtott teljesítménye alapján igen magasról tekint le az imént említett két játékosra. Ligaszinten a legmagasabb Game Score az övé, és átlagot tekintve is mindössze egy hokis előzi meg őt. A legutóbbi hét játékosa a liga egyik legjobb fogásának tűnik idáig.

2. Schlekmann Márk, BJA HC
Pontérték: 0.5; Game Score: 13.83

Az élő példa arra, hogy ha egy játékost szisztematikusan, egyáltalán nem kapkodva, évről-évre folyamatosan növekvő jégidővel és felelősséggel épít be egy csapat, akkor milyen nagyszerű dolgok sülhetnek ki belőle. A BJA saját nevelésű játékosa idén elképesztően nagyot megy Elóval és Jesperi Viikilävel egy sorban, a harmadik legmagasabb GS-érték az övé, ehhez rengeteget tesz hozzá a 10 gólpassza, amiből öt elsődleges. Mondani sem kell, hogy messze az ő GS-értéke a legmagasabb a pontértékéhez képest. A pontrendszer által megváltoztatott szisztémában a hozzá hasonló 23 év alatti alacsony pontértékű/magas GS arányú játékosok komoly előnyt tudnak jelenteni a csapatoknak.

3. Sebastien Sylvestre, Gyergyói HK
Pontérték: 3.0; Game Score: 13.30

A Gyergyó a liga második legnagyobb tűzerővel bíró csapata ? ennek egyik legfőbb letéteményese Sylvestre, aki Game Score-ban az ötödik legjobb a ligában, a kaput találó próbálkozások tekintetében szintén. Igaz, a GS elég nagylelkűen jutalmazza azokat a játékosokat, akik sokat lőnek kapura: ezért is fordulhat elő, hogy a kanadai légiós még Orbant is előzi a házi listán.

4. Ilja Culigin, BJA HC
Pontérték: 3.0; Game Score: 12.83

Culigin is a jól sikerült káposztásmegyeri légióskiválasztás terméke. A fehérorosz játékos igazi mesterlövész: úgy van hét gólja, hogy kevesebb mint 20 kaput eltaláló próbálkozása van eddig az idei szezonban. Még ha a BJA nem is, de a pontrendszer abszolút zsákbamacskaként tekintett a szélsőre, aki a fehérorosz bajnokságban 42 meccsen négy pontig jutott, így a légiós a minimum 3-as pontértéket kapta. A BJA HC-ben egyből az első sor szélére került a McCormick, Galoha páros mellé (BJA-elemzés: http://www.jegkorongblog.hu/2022/10/13/mitol-megy-ekkorat-a-szezon-eleji-bjahc/#post-381701), a teljesítmény pedig önmagáért beszél: hetedik a Game Score-listán. Elóhoz hasonlóan szintén nagy húzás.

5. Nagy Gergő, FTC-Telekom
Pontérték: 3.6; Game Score: 12.23

A liga legjobb játékosa mindössze holtversenyben fér be a top10-be a pontrendszer szerint, pedig Nagy Gergő játéka minden évben csakis a legmagasabb polcra helyezhető magyar szinten. Egészen más a Ferencváros dinamikája, amikor a jégen van, a játék minden elemében a liga legszűkebb elitjéhez tartozik, és ezt a GS is alátámasztja. Igaz, mindössze öt mérkőzésen játszott, de ez idő alatt vele a jégen 14-1 az FTC gólkülönbsége, valamint 12.23-as összessített Game Score-ja a nyolcadik helyre teszi őt ligaszinten, míg az átlaga messze a liga tetejére.

6. Radim Valchar, Corona Brassó
Pontérték: 3.1; Game Score: 11.98

Miután nem játszott magasabb szintű külföldi ligában az elmúlt 3 évben, így kiemelkedő pontértékkel sem bír. Így pedig óriási ajándék a Brassó számára az Erste Liga egyik legmeghatározóbb játékosa. Valcharnak idén sem kellett kilépnie a komfortzónájából, azt csinálhatja, amihez a legjobban ért: lő. Nem is akármilyen volumenben. A három legtöbbet próbálkozó játékos közül kettőt is Brassóban találunk, ami persze nem véletlen: a Brassó első két sora szinte kottára ugyanúgy van felépítve, így Valchar és Domingue szerepe is ugyanaz 5v5-ben.

7. Kevin Domingue, Corona Brassó
Pontérték: 3.0; Game Score: 11.75

Az Elo-szindróma példája ő is. Döbbenetes volumenben támadja az ellenfél kapuját, amit a GS jutalmaz is, de négy elsődleges gólpassza csapaton belül a második legtöbb, ami jól mutatja, hogy az előkészítéshez is megvan a szeme.

 

Habár a pontrendszer és a Game Score top10-es listája között hét helyen van különbség, a lemaradó játékosok értékét is sikerült nagyjából belőni, egyedül Schlekmann ilyen szintű tényezővé válására nem számított a rendszer. Ami viszont örömteli, hiszen a rendszer célja részben pont az lenne, hogy az alacsony pontértékű fiatalok megkapják a bizalmat és a teret a fejlődésre és kibontakozásra. Vannak viszont olyan játékosok, akik egészen rémes első negyedévet produkáltak, miközben a pontrendszer igen magasra taksálja őket ? már csak légiós mivoltukból fakadóan is. Következzen az öt legnagyobb flop.

1. Joel Johannes Lammi, Dunaújvárosi Acélbikák
Pontérték: 3.0; Game Score: -1.50

A DAB finn légiósairól már írtam fentebb Niskanen kapcsán, ugyanakkor ami a támadó oldalon ül, az védőfronton egyelőre terített betli. Lammi a liga legrosszabb védője, aki amellett, hogy a támadásokhoz semmi érdemit nem tesz hozzá, védekezésben sem tud megfelelő párja lenni egy, a támadásokat aktívabban kísérő hátvédnek. Csak két fehérvári játékos, Csollák és Mingazov, valamint Vokla volt több kapott gólnál fenn a jégen, de ők legalább a támadásokhoz többet tudnak hozzátenni.

lammi dab

fotó: Nagy Gábor Sándor/DVTK Jegesmedvék

2. Ville Järvinen, UTE
Pontérték: 3.4; Game Score: 2.15

Egy újabb finn hátvéd, ezúttal a fővárosból. Järvinen az összes mezőnyjátékost figyelembe véve éppen csak, de befér a legjobb százba GS-t alapul véve, miközben a pontértéke alapján simán top20 környékén van ? a 18. legértékesebb játékos a pontrendszer számításai szerint. De a top20-at még a saját posztján sem közelíti meg.

3. Ugnius Cizas FEHA19
Pontérték: 3.0; Game Score: 1.13

Az egész ligát figyelembe véve a 142. helyen áll GS-ben, de még csapaton belül sincs a legjobb ötben. Egy olyan projektcsapatnál, mint a FEHA19, a légiósoknak valódi értéket kellene teremteniük, és tényleg húzni a csapat szekerét. Ehhez képest az az ember érzése, hogy Cizast csak azért nevezik a meccsekre, hogy meglegyen a pontok alsó határa mérkőzésenként.

4. Kóger Dániel, Corona Brassó
Pontérték: 3.3; Game Score: 0.90

Kógernél nem feltétlen azt kell felhozni a negatív oldalon, hogy csak 0.9-es GS jött eddig neki össze ebben a szezonban, a sokkal nagyobb kérdés, hogy miért is csak ennyi. Ettől persze nem lesz egyből rossz játékos, de a 0.45-ös átlag sem sorolja őt a jobbak közé (76. meccsenkénti GS-átlagban), mivel az a két mérkőzés, amin eddig szerepelt új csapatában, rettenetesen vékony. A nyáron nem kis meglepetésre a Coronához igazoló támadó bordarepedése miatt nem volt bevethető az utóbbi hetekben ? legutóbb, a Gyergyó ellen már újból ott volt a jégen ?, így csak remélni lehet, hogy válogatott csatárként hamarosan megtalálja a játékát újdonsült csapatában.

5. David Stach, SC Csíkszereda
Pontérték: 4.0; Game Score: 4.15

A korábbi gondolatmenet után képtelen voltam kihagyni ebből a felsorolásból.

 

Tökéletes és anomáliamentes rendszer nem létezik, ugyanakkor ha összevetjük a pontértékeket a GS-értékekkel, általánosságban elmondható: sikerült hellyel-közzel belőni a top100 játékos értékét úgy, hogy az tükrözr a realitást. Másképpen: azok a játékosok képviselnek kiemelkedő pontértéket, akik a jégen is kiemelkedőt nyújtanak. A rendszer ezen túlmenően másik fő mozgatórúgójának, a tehetséggondozásnak is teret ad, hiszen a jó saját nevelésű játékosokkal ebben a szisztémában hosszútávon sikeresebbek lehetnek a csapatok akkor, amikor a következő szintre akarnak lépni ? akár magyarokkal, akár légiósokkal. És ha már légiósok! Az ő alapos kiválasztásuk lenne a kulcs ahhoz, hogy egy újabb szintet léphessen a bajnokság színvonala és annak megítélése. Elvégre ha minőségi külföldiek érkeznek, az magasabb minőségű versenyhelyzetet eredményezhet, ha pedig a liga nívója emelkedik, a klubvezetők merítési lehetősége is bővül.

(Lábjegyzet: a mindössze 1 pontot érő Pereszunko kapcsán feltétlenül érdemes jegyezni, hogy az IIHF kérésére az ukránok nem tekintendők idegenlégiósoknak, illetve az Erste Liga esetében a csapatok választhatnak, hogy légiósként, vagy nem légiósként szeretnék nevezni. Az UTE például utóbbit választotta Pereszunko esetében, a DAB szintén így tett Tolsztuskóval.)

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 3-2 HVÉGE
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 4-2VÉGE
VB 16:00 ITAKOR 8-1VÉGE
VB 19:30 HUNSLO 2-1VÉGE
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum