Itthon már szeretnék megfelelni az elvárásoknak

   

Az idei DEAC egyik legüdébb színfoltja Mihalik András, aki Miskolcról tért haza Debrecenbe, s a félresiklott DVTK-kitérőt követően látványosan magára talált szülővárosa csapatában.

A 19 éves szélső eddig 8 Erste Liga-bajnokin 5 gólpassznál jár az új szezonban, csak a házi pontkirály Spirko osztott ki nála többet, ezzel az 5 pontjával Molnár Dávid után a legeredményesebb magyar az eleddig botladozó hajdúsági együttesben. A csapatváltás és a hazai környezet mellett György József vezetőedző személye, valamint a Mihalikhoz hasonló fiatal játékosok, köztük öccse, Gergő jelenléte is hozzájárult a kiváló szezonkezdéséhez, s reményei szerint ez még csak a kezdet.

?Én ugye nem nyáron, hanem még januárban váltottam klubot, méghozzá az Erste Liga átigazolási határideje után, külön a többedszeri kérésemre. Miskolcon az első egy-két hónap jól sikerült, hiszen megkaptam az ígért lehetőséget, jó volt a helyzetem, olyan játékosok mellett játszhattam egy sorban, mint Galanisz vagy Walker, ami eleve megtiszteltetés, másrészt egy fiatal játékos fejlődése szempontjából is kiemelkedő. Sokáig az első sorban lehettem, aztán viszont egyre kevesebb játéklehetőséget kaptam, aminek az okát igazából a mai napig nem tudom, mert edzői részről nem kommunikálták és visszajelzést sem nagyon kaptam. Ezek után kicsit úgy éreztem, mintha légüres térbe kerültem volna, hosszú távon nem láttam biztosítottnak a fejlődésemet, ezért szerettem volna váltani. Ezt leszámítva egyébként nagyon emlékezetes és tanulságos fél év volt, amit a DVTK-nál töltöttem, a hangulatot és a szurkolókat is nagyon szerettem, szerintem minden játékosnak nagy élmény abban a miliőben jégkorongozni, ami Miskolcon van.?

Mihalik_Andras_tavozik_friss_MihalikAndras1120

fotó: DVTK.eu

Mihalik ezért inkább vállalta, hogy az előző idény végét a debreceni U21-es csapatban játssza le, ám a hazai környezetbe való visszatérés végül így is nagyon jól sült el. ?Hazatérve minden megváltozott. Eleve nagyon sokat segít, hogy itt nőttem fel, itt az öcsém, a családom, itt érzem magam otthonosan és így játszanom is sokkal könnyebb. Ráadásul, ugye a tavalyi szezon elején a DEAC-ban is volt egy edzőváltás, David Musial helyét György József vette át, aki nekem tízéves korom óta edzőm volt, egészen addig, míg ki nem mentem külföldre. Neki nagyon nagy szerepe volt abban, hogy az utánpótlásévekben egyről a kettőre tudtam lépni. Vele rengeteget beszélünk, rengeteget kommunikál velünk, tudom, mi miért történik, ez így teljesen más.?

A korosztályos válogatott támadót a DEAC hullámzó teljesítményéről is megkérdeztük, hiszen a csapat a fényes Szuperkupa-diadal után váratlanul befékezett: jelenleg 8 meccs után csupán egy rendes játékidős győzelemmel az utolsó előtti helyen szerénykedik, holott a kerete alapján ennél jóval többre volna hivatott, és olykor képes kimondottan ígéretes játék bemutatására is.

?Ez a mostani csapat nagyrészt fiatalokra van építve. Vannak légiósaink is nyilván, de jóval több a fiatal játékos, mint az elmúlt években. A lehetőség tehát adott, nekünk kell vele élnünk. Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy eddig nem teljesítünk jól, olyannyira, hogy az eddigi legrosszabb szezonkezdését produkálta a klub. Ugyanakkor szerintem nem érdemes a mostani tabellából kiindulni: hosszú még a szezon, és mi is érezzük, hogy sokkal-sokkal több van bennünk ? igenis tudunk úgy játszani, mint ahogy a Szuperkupán is tettük. Teljesen más most ez a bajnokság, mint a tavalyi, sokkal kiélezettebb, kiszámíthatatlanabb a liga, egy-egy győzelemmel vagy vereséggel óriási le-föl mozgás lehet a tabellán. A meccsek nagy többsége egy-két góllal dől el, vagy ha többel, jellemzően akkor is sokáig szoros az állás. Ilyet még nem nagyon éltünk meg az Erste Ligában, ezt meg kell tanulnunk kezelni, mert tény és való, hogy nagyon kiegyensúlyozatlan a teljesítményünk ? akadtak nagyon jó meccseink is, aztán nagyon csúnya vereségeink. Fontos lenne, hogy ezt a hullámvölgyet ki tudjuk egyenesíteni, és tudjunk hozni egy olyan folyamatos játékot, amit aztán a szezon során képesek vagyunk tartani. Ha ez meccsről meccsre, hónapról hónapra sikerül, akkor lesz időnk, hogy a playoffra megfelelően készen álljunk.?

306767305_493262616138594_2151800020594733526_n

fotó: Facebook/DEAC

Mihalik András egyetért azokkal a véleményekkel, miszerint az Erste Liga idén megjósolhatatlanabb, mint korábban, egyúttal tudja, neki elsősorban saját magára és a saját játékára kell odafigyelnie. ?Máskor azért ilyenkorra már általában kirajzolódnak az erőviszonyok, most viszont ez még nem igazán történt meg. Eléggé egyforma szintet képvisel a legtöbb csapat, nem igazán tudni, kiket lehet inkább az elejére várni, és kiket a végére. Így az biztos, hogy ez szurkolói szemszögből is egy nagyon jó kis szezon lesz! Nekem viszont elsősorban saját magammal kell foglalkoznom. Eddig úgy érzem, szerencsére sikerült élnem a megkapott lehetőséggel, most minimum ugyanezt a szintet és játékot kell tartanom, de inkább törekedni ? egyrészt, hogy még jobb legyek, másrészt, hogy ne legyenek hullámvölgyek a teljesítményemben. Az edző a szezon elején elmondta, hogy meghatározó játékosként számol velem, ez kicsit magabiztosabbá tett, de egyúttal szeretnék is megfelelni az elvárásoknak. Illetve a légiós sortársaimnak, ami szintén nem könnyű feladat, fiatalként beilleszkedni ilyen rutinos klasszisok mellé, mint amilyen Spirko és Dalecky, vagy Novotny és Izacky. De egyelőre úgy látom, sikerül, és ez is a célom, hogy az első két sorból ne essek ki. Emellett arra törekszem, hogy emberelőnyben és -hátrányban is használható legyek. Szeretném ezt az évet rászánni arra, hogy beépüljek a csapatba, és ne kiegészítő játékos legyek, hanem határozottan húzóember!?

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 3-2 HVÉGE
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 4-2VÉGE
VB 16:00 ITAKOR 8-1VÉGE
VB 19:30 HUNSLO 2-1VÉGE
    • SPORT 2
május 7., kedd
VÁL 19:00 HUNCAN 0-4VÉGE
    • Duna World/M4 Sport+
Partnerünk
Archívum