Ez a társaság képes egy potenciálisan jó eredményre

   

Egy csapat, két megközelítés: megpróbáljuk megfejteni az Erste Ligában meglepetésre egyedüliként veretlen BJAHC titkát. Első körben az együttest a MOL ligás kezdetek óta szolgáló, évek óta csapatkapitányként vezető Pozsgai Tamást kértük meg, árulja el, szerinte mitől megy ennyire jól ez a mostani brigád.

Nem volt éppen zökkenőmentes nyara a Budapest Jégkorong Akadémia HC-nak, hiszen a névváltás és a költözés mellett még a játékoskeret is jelentősen kicserélődött az előző szezonhoz képest ? ezek a változások leginkább a kapusposztot és a csatársorokat érintették jelentősen. A felforgatott holtszezon után pedig nem is volt semmi meglepetés abban, hogy igazán komoly elvárások nélkül vágott neki az új idénynek a BJA. Október közepén mégis ott tartunk, hogy Kangyal Balázs együttese az Erste Liga egyetlen veretlen csapataként az eddig megszerezhető 18 pontból 17-et begyűjtött, és az FTC-Telekom mögött a második a tabellán. De minek köszönhető az immár káposztásmegyeriek ilyen magas minőségű szezonkezdete?

?Én három évvel ezelőttig mennék vissza, amikor hazatértünk az Extraligából az Erstébe ? kezdte Pozsgai Tamás. ? Akkor elkezdődött egy markáns fiatalítás, és azt gondolom, az egyik titkunk az, hogy ezek a srácok ? akik annyira már nem is fiatalok ? időközben belenőttek annyira a ligába, hogy egy részük immár kimondott húzóember tud lenni, a többiek pedig kiváló kiegészítő emberek. Mindenképpen ők az egyik kulcs, és nagyon meg is dolgoznak a sikerért. Már az előző években is kijött belőlük néha-néha, de most, a harmadik évben kezdenek kitornyosulni.?

A válogatott védő a másik fő faktorként azt emelte ki, hogy idén rendkívül jól sültek el a csapat légiósválasztásai. ?Erre a legjobb példa talán a fehérorosz srácunk, Ilja Culigin, akiről annyit tudtunk ugyan, hogy ügyes, meg ismertük a méreteit is, de úgy jött ide, hogy előtte gyakorlatilag nem volt felnőttligás meccse. Hát, ehhez képest elég jól bevált? És ő tényleg csak az egyik kiragadott példa.?

culigin bjahc

fotók: Facebook/Budapest Jégkorong Akadémia Hockey Club

Ha már Culigin, éppen a fiatal fehérorosz spíler volt az, aki először kimondta, képesnek érzi a BJAHC jelenlegi keretét arra, hogy akár az Erste Liga-bajnoki címért is harcban legyenek. Mit mond a rutinos csapatkapitány? ?Én mindig szeretem realistán nézni a dolgokat. Igaz, hogy hatmeccses veretlen sorozattal kezdtük a bajnokságot, de nagyon hosszú még ez a szezon, rengeteg van még hátra. Az mindenesetre biztos, hogy a lendületünk óriási, és emellett is minden a helyén van: a csapatmorál, az öltözői hangulat annyira kiváló, hogy néha már nekünk, idősebbeknek kell ellensúlyoznunk ? idősebbek alatt gyakorlatilag Gőz Balut és magamat értem, mert szerintem kizárólag mi vagyunk harminc fölöttiek. A lényeg, hogy nagyon jó kis csapat ez most, de néha terelgetni kell őket és visszahúzni a földre. Én egyébként nem érzem meglepetésnek a szereplésünket, ez a keret kőkeményen megdolgozott azért, ahol most vagyunk. Nyilván az is nagy szó lenne, ha mondjuk a hatból csak három vagy négy meccset nyertünk volna meg, de ez a széria nagy magabiztosságot adhat mindenkinek, és jó visszajelzés, hogy ilyenekre is képesek vagyunk. Ez lehet a kulcs a folytatásban is, a hosszabb távú célokat szem előtt tartva, hogy lehetőleg most ne az első körben búcsúzzunk majd a playoffban, ha odajutunk.?

Pozsgai hozzátette, az is a kezükre játszhat, hogy számos tényezőnek köszönhetően fenekestül felfordult a liga, amely sokkal kiszámíthatatlanabbá vált, mint amilyen az elmúlt években volt. ?A pontrendszer, a csapatbüdzsék és a keretek változása, a világpiaci helyzet mind-mind erős befolyásoló tényezők, és ezeknek komoly szerepük van abban, hogy jelentősen átalakultak a liga erőviszonyai. Tavaly az első négy-öt helyezettet előre meg lehetett jósolni nagyjából, most viszont közönségszórakoztató, hogy ennyire kiszámíthatatlanná vált. Vegyük például csak a Gyergyó esetét: a szezon elején idejöttek, mindenkit végigvertek, sokan már félig bajnoknak kiáltották ki őket, aztán hazamentek és egy meccset sem tudtak behúzni a saját közönségük előtt. Éppen ezért én véletlenül sem mennék bele jósolgatásokba. Senki sem tudja, mi lesz három hónap múlva, hogy alakulnak a formák, a rájátszás meg eleve egy teljesen más műfaj. Nem szeretem azokat a fajta közhelyeket, hogy egy sportoló azért sportol, hogy mindent megnyerjen, de az biztos, és ezt érzem és látom is, hogy ez a mostani társaság sokkal inkább képes egy potenciálisan jobb eredményre, mint az előzőek!?

bjahc öröm

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 15., szerda
VB 16:20 CZEDEN 7-4VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:20 GERLAT 8-1VÉGE
VB 20:20 SUIGBR 3-0VÉGE
VB 20:20 SVKPOL 4-0VÉGE
május 16., csütörtök
VB 16:20 FINAUT 2-3VÉGE
VB 16:20 KAZSWE 1-3VÉGE
VB 20:20 CANNOR 4-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 20:20 USAFRA 5-0VÉGE
május 17., péntek
VB 16:20 GBRDEN 
VB 16:20 GERKAZ 
VB 20:20 CZEAUT 
VB 20:20 POLUSA 
    • SPORT 2
május 18., szombat
VB 12:20 DENSUI 
VB 12:20 LATSWE 
VB 16:20 CANFIN 
    • SPORT 2
VB 16:20 GERPOL 
VB 20:20 CZEGBR 
VB 20:20 FRASVK 
Partnerünk
Archívum