Nyakunkon a nyugati finálé

   

A nagydöntőbe jutásért az Edmonton és a Colorado csap össze.

A Nyugati Konferencia döntőjében két olyan csapat találkozik, amelyek nagyon régen jutottak ilyen messzire a playoffban. Az Oilers 2006-ban, az Avalanche még korábban, 2002-ben járt legutóbb a harmadik fordulóban, sőt, a két csapat közös randevújához az ezredforduló előttig kell visszalapozni. A denveriek 1997-ben simán továbbjutottak öt meccsen, egy évvel később viszont visszavágott a kanadai gárda és hét meccsen búcsúztatta ellenfelét.

Most megjósolni is lehetetlen, melyikük az esélyesebb, ezért inkább csak felvázoljuk azokat a tényezőket, amik eldönthetik a párharc sorsát. Mindkét gárda élén két fantasztikus duót találunk: az egyik oldalon Connor McDavidet és Leon Draisaitlt, a másikon Mikko Rantanent és Nathan MacKinnont. Normál esetben bármikor lehetne párhuzamot vonni a két páros között, jelen esetben viszont egyszerűen lehetetlen. A kanadai/német páros olyan ipari mennyiségben gyártja a pontokat és húzza magával a csapatot, hogy az egész NHL történetének egyik legnagyszerűbb rájátszását produkálják. Érzékeltetésképpen két száraz adat: míg MacKinnon 10 meccsen 13 pontot szerzett, az Oilers párosa 12 találkozón 26-ot ? fejenként. De ettől is megdöbbentőbb, hogy ez a 26 pont mindössze eggyel kevesebb Sidney Crosby 2017-es teljesítményénél, amikor 27 pontot szerzett és megkapta a rájátszás legjobbjának járó Conn Smythe-trófeát.

edm_col_banner_2022po

Lehetne persze kapásból azt mondani, hogy az Oilers az elmúlt években fejnehéz volt, és elég csak kikapcsolni a két játékost az Oilers legyőzéséhez. Ez a kijelentés viszont ebben a szezonban nem állja meg a helyét, mert a második és a harmadik sor is kivette a részét a pontgyártásból. Ryan Nugent-Hopkins 11, Zach Hyman 12 pontos, a 15-nél járó Evander Kane pedig 12 találattal a góllövőlistát is vezeti. A Coloradónál a korábbi években nem volt gond a secondaryvel, és ez igaz a mostani rájátszásra is. Az élen MacKinnon és a Cale Makar áll 13 egységgel, de az ötödik Nazem Kadri is ott van szorosan mögöttük 10 ponttal. A mélységgel és a gólszerzéssel tehát egyik oldalon sem lehet probléma, mégis az Edmontonra kell, hogy tegyük itt a voksunkat, mert McDavidben sokkal inkább benne van az, hogy egy villanással dönt, mint bármelyik másik játékosban.

Más a helyzet, ha a csapatok hátsó alakzatát és a kapusposztot vizsgáljuk. Darcy Kuemper (Colorado) és Mike Smith (Edmonton) esetében is voltak komoly hullámvölgyek, ám a kritikus helyzetekben rendre a jobbik oldalukat vették elő. Ettől függetlenül egyiküket sem lehet egy lapon említeni a másik párharcban lévő Vaszilevszkij, Sesztyorkin orosz kettőssel, így igazi meglepetésként hatna, ha bármelyikük X-faktor lenne a mérkőzések során. Ha valamelyikük mégis szintet tudna lépni, az biztos, hogy nagyban befolyásolná a széria kimenetelét. Ez az összevetés tehát egál a csapatok között, a védelmek tekintetében viszont a Colorado felé billen a mérleg nyelve. Az Avs hátsó hatosa egységesebb, mint az Edmontoné. Egyrészről négy tizeddel kevesebb gólt kap, mint ellenfele, a lényeges különbség azonban nem itt van, hanem az ellenfél lehetőségeinek a minimalizálásában. Amíg az Oilers kapujára mérkőzésenként majdnem 38 lövés érkezik, addig az Avalanche-éra csak 27, ami a legjobb a rájátszás teljes mezőnyét figyelembe véve.

Mindent egybevetve gólgazdag párharcra lehet számítani, ahol a playoff világától eltérően nem a védelmek fognak dominálni. A gólgyártásban az élete formájában játszó Connor McDavid fog az élen járni, aki hat mérkőzésen vezeti vissza a fináléba a csapatát.

oilers_avs 2022 po2

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum