21 NHL-essel vb-zik Kanada

 

A címvédőnél Pierre-Luc Dubois és Thomas Chabot a harmadik világbajnokságára készülhet.

Pénteken bedobják a korongot a finnországi A csoportos vb-n. Ennek alkalmából két részletben megvizsgáljuk a tornán részt vevő válogatottak kereteit. A helsinki csoportban szerepel a címvédő Kanada, amely tavaly csoportnegyedikként zárt, majd az egyenes kieséses szakaszban az oroszokat, az amerikaiakat és a finneket verve aranyérmet szerzett. Claude Julien főleg azokra a jégkorongozókra számít, akik számára már véget ért az NHL-szezon, de ott lehet juharleveles mezben az a Matt Tomkins, aki a februári olimpián is védett, a játékokon 1+4 pontot gyűjtő NCAA-csatár, Kent Johnson, valamint a Dinamo Moszkva szintén olimpikon támadója, Eric O’Dell, aki bronzérmet nyert a 2018-as ötkarikás játékokon. A kanadai keret legrutinosabb NHL-játékosa Nick Holden 589 alapszakasz-mérkőzéssel, de az 566-szor jégre lépő Damon Severson és az 539-szer szereplő Adam Lowry is említést érdemel.

Három NHL-essel utazik Helsinkibe Németország. A legutóbbi vb-n 4. helyezett együttes mindegyik poszton számíthat 1-1 játékosra a világ legjobb bajnokságából. A kapuban a Washingtonnal Stanley Kupa-győztes Philipp Grubauer kaphat majd lehetőséget, aki idén a Seattle-ben 55 meccsen csak 88,9%-ot hozott. A védelemben Moritz Seider a 21 éves kora ellenére is vezér lehet: a 2019-es draft 1/6-os játékosa 82 mérkőzésen 7+43 pontot gyűjtött a Detroitban, amivel a csapat legponterősebb védője lett. A csatárok között a 2020-as játékosbörze 3. választottja, Tim Stützle villoghat majd, a 20 éves támadó 79 találkozón 22+36 pontig jutott második NHL-szezonjában az Ottawa mezében. Toni Söderholm keretének harmada vb-újoncokból áll, a legrutinosabb tag a tizedik világbajnokságára készülő Moritz Müller lesz.

Svájc kerete nem fog szűkölködni NHL-esekben. Patrick Fischer összesen 3 hátvéddel és 4 csatárral számolhat az észak-amerikai bajnokságból. A védők közül Dean Kukan 2015 óta a Columbus játékosa, már az ötödik vb-jére készülhet, tagja volt a 2018-ban vb-ezüstérmes válogatottnak. A támadóknál a New Jersey csapatkapitánya, Nico Hischier a 70 meccsen gyűjtött 21+39 pontjával remek alapszakaszt követően érkezik a világbajnokságra, Timo Meier 77 mérkőzésen 76 pontot szerzett a San Joséban, Pius Suter 82 összecsapáson 15+21-gyel zárt a Detroitban, míg Philip Kurashev 67 találkozón 6+15 pontig jutott a Chicago mezében. A keret nagy öregje, Andres Ambühl 2004 óta válogatott, az idei lesz a 17.(!) világbajnoksága.

Craig Ramsay továbbra is bízik a fiatalokban. Szlovákia szövetségi kapitánya most is meghívta a 2004-ben született Simon Nemecet és Juraj Slafkovskyt, akik ott voltak a 2021-es vb-n és a februári olimpián is, valamint most Adam Sykora is jégre léphet abból a korosztályból. A szlovákok kerete sokkal heterogénebb a többi élcsapatéhoz képest: amíg a kanadai, a német és a svájci keret főleg a saját ligában szereplőkre épül, addig északi szomszédunknál a hazaiak mellett csehországi, finnországi, svédországi és KHL-es légiósok is megtalálhatóak. Egyetlen NHL-esük, Tomás Tatar 76 mérkőzésen 15+15 pontot gyűjtött a New Jerseyben. Tatar mellett egyedül az egyik kapus, Adam Huska az, aki már jégre lépett az NHL-ben, a New York Rangers hálóőre 82,1%-kal teljesített, amikor beszállt.

can-2021

fotó: iihf.com

Gyakorlatilag az egy évvel ezelőtti kerettel utazik a világbajnokságra Kazahsztán. Bár a 25 jégkorongozó közül csak négyen lesznek abszolút újoncok, 19-en a 2021-es vb-n mutatkoztak be a válogatottban. A legrutinosabb játékos a régi ismerős Roman Sztarcsenko lesz, akinek ez a hetedik világeseménye lesz. A kazahok tavaly nagyon közel jártak ahhoz, hogy negyeddöntőbe kerüljenek, Kanadával pontazonossággal végeztek, és csak az egymás elleni eredmény miatt nem játszhattak az egyenes kieséses szakaszban. Kazahsztán jégkorongozóinak zöme több mint két hónapja nem játszottak tétmérkőzést, a KHL-es Barisz számára március 9-én véget ért a szezon.

Dánia Nikolaj Ehlersszel a soraiban lép jégre Helsinkiben. Akárcsak a szlovákok, a dánok kerete is sok ligából érkező játékosokból áll: a hazai mag mellett van ICEHL-es, németországi, finnországi, svédországi, svájci és tengerentúli légiós. Egyetlen NHL-esük, Ehlers ? aki nem mellesleg a szövetségi kapitány fia ? a 62 mérkőzésen szerzett 28+27 pontjával a Winnipeg egyik legjobbja volt. Dánia tapasztalt kerettel vág neki a vb-nek, öt újonc mellett tizenkét olyan játékos van, aki eddig legalább öt világbajnokságon képviselte már hazáját.

Olaszország az ICEHL-es csapataira és az Alpesi Ligára építette keretét. A legutóbbi világbajnokságot pont nélkül záró együttes egy sornyi légióssal bír. A 21 éves kapus, Davide Fadani a tavalyi vb-n 87,6%-kal védett, és az idei klubszezonra sem javult sokat: a svájci első osztályban 87,1%-ot, míg másodosztályú kölcsönjátékosként 89,3%-ot hozott. Phil Pietronino hátvéd létére termelte a pontokat Franciaországban ? a Kanadában született bekk 50 meccsen 23+25 pontig jutott ?, míg Peter Spornberger 43 DEL-meccset játszott a Schwenningenben. A csatárok közül a rutinos Diego Kostner 50 svájci mérkőzésen 6+7 pontot szerzett, a válogatottban most debütáló amerikai-olasz Brandon McNally a brit ligában edződött, akárcsak a szezon közben a Pustertalt Sheffieldre cserélő Tommaso Traversa.

Miután Franciaország 2019-ben kiesett, 2020-ban és 2021-ben pedig nem rendeztek divízió 1/A-s vb-t, így három év után játszhat újra a legjobbak között. A csapat nagy része a hazai ligában, valamint a svájci első- és másodosztályban edződik. Philippe Bozon számíthat az NHL-es Alexandre Texier-re, aki 36 mérkőzésen 11+9 pontot gyűjtött a Columbusban. A franciák kapusposzton lesznek tapasztalatlanok, ugyanis a Norvégiában játszó Quentin Papillon először válogatott, Sebastian Ylönen a 2018-as és a 2019-es vb-n kapott 1-1 meccset, míg Henri-Corentin Buysse 2019-ben 2 mérkőzésen állt a vasak között. A hálóőröknél kialakult nagy űrt az okozza, hogy a 37 éves Florian Hardy a klubszezon végén visszavonult.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT INFO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum