Semmi nem indokolhat ilyen magatartást

   

Such György, a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke az Erste Liga honlapján adott interjút a döntőben kialakult feszült helyzet, a játékvezetők, a Fegyelmi bizottság tevékenysége és a mindenki által vitatott Nagy Gergő-eltiltás kapcsán.

Izgalmas és fordulatos küzdelmeket hozott az idei Erste Liga-szezon, és a két döntős párharca is igazi csemegének ígérkezett. Az SC Csíkszereda?FTC-Telekom csata az első két mérkőzés alapján döntetlenre áll, azonban a jégkorongos közvéleményben mintha az eredmény kisebb figyelmet kapna, mint a kapcsolódó botrányok. Az MJSZ elnökeként hogy látja, mi és miért történik most?

Elnökségem alatt folyamatosan és rendszeresen kellett a színfalak mögött konfliktusokat, vitákat kezelnem. Ez a szövetségi munka velejárója, de mintha minden évben ugyanazok a vélt vagy valós sérelmek borzolnák a kedélyeket. Úgy gondolom, most jött el az a pont, hogy nyilvánosan is meg kell szólalnom. Az MJSZ elnökeként nem mehetek el szó nélkül amellett, ami zajlik. A döntő két csapatának vezetése ahelyett, hogy csillapítaná az indulatokat, hergeli a saját szurkolótáborát. Ahelyett, hogy a klubok a saját házuk táján söprögetnének, nyilvánosan bírálják a játékvezetést és a fegyelmi eljárásokat.

Mire gondol?

Csíkszeredában nem először fordul elő, hogy mind a mérkőzések alatt, mind utánuk egyes szurkolók a vendégcsapat játékosait és munkatársait vegzálják. Ami ennél is elfogadhatatlanabb, hogy a klubvezetés ettől nem határolódik el, nem próbálja hűteni a kedélyeket, amikor egyesek a civilizált emberi viselkedés alapvető szabályait hágják át, hanem éppen az ellenkezőjét teszi. A drukkerek a játékosok felé bicskát villantanak, fenyegetőleg lépnek fel a meccsek után is a szállodában, sértegetnek, szitkozódnak, köpködnek. Semmi nem indokolhat ilyen magatartást, illetve az ilyen viselkedés mentegetését. De ugyanígy elítélendő, amikor egy Fradi-játékos bemutat a szeredai B-középnek, vagy lerománozza a székely szurkolótábort, és ennek nincs következménye az edző és a klub részéről.

Mennyire tehető felelőssé a játékvezetés a kialakult helyzetért?

Egyszer és mindenkorra szeretném leszögezni: a játékvezetés jelenleg a nemzetközileg legmagasabban jegyzett része az Erste Ligának. Érdemes megnézni, hogy a bírók hány százaléka fúj például az osztrák ligában vagy nemzetközi versenyeken. A bírók főnöke, Gebei Péter a világ azon néhány szakemberének egyike, akit az IIHF folyamatosan játékvezető-ellenőrnek kér fel a legkülönbözőbb külföldi mérkőzéseken, de ugyanilyen szakember Peter Orszag, akit a játékvezetők fejlesztésére csábítottunk át Szlovákiából. Örülnék, ha a magyar játékosok, edzők és klubvezetők olyan nemzetközi tiszteletnek örvendenének, vagy úgy fejlődnének, mint a bíróink.

Sokan mégis szóvá tették, hogy Nagy Gergő Salló Alpárral szemben bemutatott ütközése után semmit sem fújtak a játékvezetők, majd a fegyelmi bizottság mégis eltiltotta az FTC-Telekom csapatkapitányát.

A 10 millió szövetségi kapitány mellett a 10 millió játékvezető országa is vagyunk, de azt valószínűleg kevesen tudják, hogy nagybüntetést csak akkor fújhat be egy bíró, ha 100%-ban biztos benne, hogy szabálytalanság történt. Ez nem jelenti azt, hogy ha nem fúj, akkor szabályosnak minősítette a történteket. Pontosan tudják, hogy profi háttértámogatás van mögöttük a nem pontosan látott és megítélt esetek utólagos kivizsgálására.”

A teljes interjú az alábbi linken érhető el.

scc-Gamephoto_2021_10_17SCCSvsDEAC30

fotó: Pál Zoltán/SC Csíkszereda

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 3-2 HVÉGE
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN ÉLŐ
VB 16:00 ITAKOR INFO
VB 19:30 HUNSLO INFO
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum