Fel kell törnie a gyergyói védelmet az FTC-nek

   

A zöld-fehérek szerdán 42 kapura lövésből egyszer sem tudtak betalálni, ha nem akarnak kétmeccses hátrányba kerülni, meg kell találniuk a védelem és Rinne kapus ellenszerét.

Az Erste Liga elődöntőjének nyitómeccsét felvezető beharangozónkban azt írtuk, az FTC-Telekomnak mindenképpen javulnia kell rájátszásbeli helyzetkihasználása terén, ám ez a Gyergyó elleni első csörtén nem történt meg. A hazai jégen kezdő zöld-fehérek az összesen 60:12 percesre nyúlt játékidő alatt 42 lövésükből egyetlen találatot sem értek el a másik szemszögből nézve, a playoffban eddig fantasztikusan védő Rinne kapus fogta mind a 42 kísérletüket , ami aztán oda vezetett, hogy a vendégek egy, a hosszabbítás első támadásában roppant szerencsésen bepattanó koronggal egyből el is vették a pályaelőnyüket. A csapatok az ismerkedős-keménykedős fázist már letudták a párharc első harmadában, ha a csütörtök esti folytatásban a meccs elejétől fogva a játékkal foglalkoznak, alighanem nagyobb az esély a rendes játékidős találatok érkezésére is. A Gyergyó szerdán a második negyven percre átadta a kezdeményezést a saját közönsége előtt játszó hazaiaknak, cserébe remekül zárt a védelme Rinne kapussal az élen (amikor pedig már ők is verve voltak, a kapuvas segített be), veszélyes ellentámadásaira csütörtök este is oda kell figyelnie a Fradinak, ha nem akar kétmeccses hátrányba kerülni a szériában. Az FTC részéről a nyomás és a játék irányítása megvolt, már „csak” a gólok hiányoznak kérdés, mennyire frusztrálja őket ez, illetve a szerdai balszerencsés túlórás végkifejlet. Ha sikerül, amit Fodor Szabolcs mondott a meccs után, vagyis gyorsan elfelejteni a történteket, és 24 órával később újra maximális erőbedobással koncentrálni, meglehet a visszavágás, ellenkező esetben a ferencvárosiak igen nehéz helyzetbe kerülhetnek a két erdélyi összecsapás előtt.

ftcgye

 

fotó: FTC-Telekom

FTC-Telekom–Gyergyói HK 4-2

   

A Gyergyó izgalmassá tetté a hajrát, de az FTC végül megnyerte az elődöntő második meccsét, és kiegyenlített.

Az elődöntő második meccsén az FTC csapatkapitánya, Nagy Gergő eltiltás miatt nem játszhatott, helyette Tóth Gergő szerepelt az első sorban. Bekerült Komáromy és Galántai, de nem volt a meccskeretben Roczanov és Bán. A Gyergyóban nem játszott Vincze Gergő és Szabó Pál Krisztián, míg Sándor-Székely lehetőséget kapott.

A hazaiak alaposan bekezdtek, Kulmala visszatett passza után McFadden máris tesztelte Rinnét, de a finn kapus átmentette szerdai formáját, és a folytatásban is biztosan védett. Ahogy egy nappal korábban, ezúttal is az FTC próbálkozott többet, és a feszültség ismét többször csetepatékban mutatkozott meg. A zöld-fehérek nyomása a 11. percben érett góllá, ehhez egy nagy védelmi hiba kellett: az eladott korongra Tóth Adrián csapott le, és lőtte be a ziccert. Di Diomete kiállítása alatt növelhették volna előnyüket a hazaiak, de Rinnén nem tudtak kifogni.

Egy rossz csere miatti áthúzódó emberelőnnyel kezdte a második harmadot az FTC, Fowlie került nagy helyzetbe, de a kapuvas megmentette a vendégeket. Aztán a GYHK is rákapcsolt, és Bodó járt közel az egyenlítéshez, ám Bohunicky blokkolt. A 27. percben a Tamminennel szembeni szabálytalanság után elszabadultak az indulatok, több párban is verekedtek a játékosok – végül mindkét együttesből 3-3-an ültek le a büntetőpadra. A ferencvárosiak emberelőnyben több nagy lehetőséget is kidolgoztak, ám valamennyi kimaradt, Tamminen is a vasat találta el. A kiegészülés után a gyergyóiak egyre komolyabb nyomás alá helyezték Arany kapuját, Sárpátki, majd Haaranen dolgoztatta meg a kapust. A Fradi túlélte ezt az időszakot, és a 37. percben növelte előnyét: Hegyi távoli lövésébe Pavuk tette bele az ütőjét, így a korong becsapta Rinnét.

Az utolsó felvonás GYHK-s helyzetekkel indult, aztán Di Diomete kiállítása fékezte le a vendégek lendületét, ám a ferencvárosi lehetőségek is kimaradtak. Hamarosan Szilassy Zoltánék is emberelőnybe kerültek, Orban volt a legaktívabb a két perc alatt. Egy újabb rossz gyergyói csere miatt megint hazai létszámfölény következett, és a szépen megjáratott korongot McFadden bombázta be az 53. percben. Háromgólos hátrányban sem adta fel a székely együttes, időkérés és kapuslehozatal után Sárpátki szépített másfél perccel a vége előtt. Sőt, miután Rinnét újra lehívta a vendégek stábja, 59:18-nál Vincze lövése becsúszott Arany alatt. Az egyenlítésért támadhatott a GYHK, de egy jó blokk után Tóth Gergő lépett ki, és üreskapus góllal lezárta a meccset.

Az FTC ezzel egyenlített, a párharc vasárnap folytatódik a Gyergyó otthonában.

FTC-Gyergyo001

Fotó: FTC-Telekom

Az első harmadunk a meccsbe került

   

Nyilatkozatokat az FTC–GYHK után.

Fodor Szabolcs vezetőedző, FTC- Telekom: „Nagyon jó rájátszás mérkőzés volt, sok nézővel, ami ennek a sava-borsa. Nagyon örülünk, hogy ilyen biztatást kaptunk, ez nagyon sokat számít. Kemény, férfias játék volt, így kell kinéznie a rájátszás hokinak. De természetesen szerények maradunk, és ugyanúgy, mint az első mecset ezt is minél hamarabb elfelejtjük. Készülünk a következőre, hogy azon is nagyon keményen dolgozzunk.”

Szilassy Zoltán vezetőedző, Gyergyói HK: „Nagy harc volt most is, bár részünkről közel sem akkora, mint amit szerdán produkáltunk. Nagyon rosszul kezdtünk, meg is jött az ellenfél első gólja, ami idő kérdése volt, mert kényelmesen jégkorongoztunk, lehet, hogy a szerdaiak tudatában. Az ellenfél nyilván fölpaprikázva jött ki. Gyakorlatilag az első harmadban ledurrantottak minket a pályáról. A teljesítményünk nagyon gyenge volt. A második harmadban megérkeztünk mi is, és megvoltak a lehetőségeink, hogy egyenlítsünk vagy akár vezetést szerezzünk. Ezen az élességen kell változtatni, és visszatenni abba az irányba, ahogy ez működött.  Ez csak mentális kérdés, egyéni felelősség kérdése és ezt meg is kell oldani. Ez a hatodik meccs a playoffban és az első vereségünk, ami nem rossz arány. Amiért megérkeztünk, a pályaelőnyt sikerült elvennünk, és ez akkor lesz nagyon értékes, ha otthon is eredményesek leszünk. Biztos, hogy jobban fogunk kezdeni a saját pályánkon teltház előtt. Kicsit azért fáj a szívem, hogy rosszul kezdtünk mert itt is hazai pályánk volt, olyan hangulatot teremtettek a székely szurkolók, mintha otthon lennénk, nagy dolog ezt Budapesten elérni. Ezért kellene, hogy 60 percen keresztül jól menjünk egy ilyen rájátszásmeccsen, egyrészt miattuk, másrészt, hogy egy ilyen jó csapatnak ne adjunk egyharmadnyi előnyt. Karakterünket mutatja, hogy kockáztattunk, bejött. Majdnem sikerült, de az első harmadunk sajnos a meccsbe került.”

Erste Liga, 1121 néző. Játékvezetők: Nagy, Nagy, Muzsik, Balla.
Arany: 93,5% (Nagy K.)
K
Rinne: 94,0% (Demeter)
Hegyi, McFadden, Tóth G., Kulmala, Tamminen
1
Kozma, Haaranen, Császár, Orban, Bodó
Karmeniemi, Seregély, Pavuk, Fowlie, Tóth A.
2
Saari, Fejes, Sárpátki, Vincze P., Tranca
Bohunicky, Boros, Kóger, Hajós, Somogyi
3
Imre, Ferencz Csibi, Silló, DiDiomete, Szigeti
Sarcia, Farkas, Galántai, Komáromy
4
Györfy, Benedek, Péter, Sándor-Székely
Fodor Szabolcs, Hennelly Yul
E
Szilassy Zoltán, Góga Attila
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 10:16 FTC Tóth A.
2-0 36:28 FTC Pavuk Hegyi Tamminen
3-0 52:08 FTC PP McFadden Fowlie Kulmala
3-1 58:28 GYE Sárpátki Bodó Orban
3-2 59:18 GYE Vincze P. Tranca Fejes
4-2 59:52 FTC EN Tóth G.
50 Kapura lövések száma 31
8 Kiállításpercek 16

Hegyi lövésébe védhetetlenül ért bele Pavuk

 

Az FTC-Telekom–Gyergyói HK elődöntő második mérkőzésének videó-összefoglalója.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT INFO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum