Mindenképpen világot szerettem volna látni

 

Góllal indította légiós-pályafutását az exfehérvári Szita Donát, ez elég volt ahhoz, hogy interjúzzunk vele.

A 23 éves Szita Donát egész eddigi pályafutása során Székesfehérváron hokizott, ott tanulta meg az alapokat, végigjárta az ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia korosztályait, 2015-ben a farmcsapat színeiben debütált a felnőttek között, majd 2017-től stabil tagja volt az ICEHL-es Hydro Fehérvár AV19-nek. Az osztrák bajnokságban több mint 140-szer lépett jégre, a legjobb szezonja a 2019/20-as volt, szerepelt a válogatottban a nottinghami olimpiai selejtező tornán, sőt Rigába is elvitte Sean Simpson, de egy edzésen elszenvedett sérülés miatt nem lépett jégre, 3 hét kényszerpihenő várt rá. A csatár azonban most elhagyta a várost – Reisz Áronhoz vagy Sárpátki Tamáshoz hasonlóan –, és új kalandok után nézett. „Az előző szezont követően aláírtam Miskolcra, de volt a szerződésemben egy olyan kitétel, hogy ha nem jön össze az Extraliga, akkor új csapatot kereshetek. Július végén vált véglegessé, hogy a DVTK az Erste Ligában indul, elég későn, nem volt egyszerű dolgom. Még a rigai olimpiai selejtezőre is úgy mentem, hogy nem volt csapatom. Itthon készültem, Erste ligás kluboknál tudtam edzeni, mindegyiküknek nagyon hálás vagyok. A Titánoknál, a Fradinál, a MAC-nál és a DVTK-nál is voltam jégen.”

A dán Rungsted Seier Capital múlt kedden jelentette be a válogatott támadó leigazolását. „Nagyon hirtelen jött a dán lehetőség. A menedzserem hétfőn hívott, este aláírtam a szerződést, repülőjegyet foglaltam, szerdán már kint voltam és meccset játszottam. Sok mindent nem tudok az új csapatomról, a dán bajnokság legutóbbi két rendes kiírását ők nyerték, a Bajnokok Ligájában szerepelnek, ennyi elég volt, hogy megbízzam bennük. Nagy szó, hogy Dániában, külföldön játszhatok, mindenképpen világot szerettem volna látni.”

Szita szerdán érkezett meg csapata városába, Hørsholmba, este pedig meccset játszott Aalborgban. „Csak arra volt időnk, hogy a buszon az edző elmondja az alaptaktikát, hogy valamiből ki tudjak indulni. Azt hittem, nem is fogok játszani, mert nem edzettem a csapattal, utaztam előtte, illetve előző héten még beteg voltam. Aztán végignyomtuk 3 sorral a meccset, bent voltam, jól éreztem magamat. Nem beszéltünk még arról, hogy pontosan milyen szerepet szánnak nekem a csapatban, a teljesítményem függvényében derül ki ez.”

Első meccsén tehát rögtön eredményes volt Szita, majd a Rødovre elleni hazai 5-3 alkalmából is ott volt a jégen, és aktívan jégkorongozott. „Aaalborgban egy ötezer férőhelyes csarnokban játszottunk, talán félig volt tele. Ez az ország egyik legnagyobb létesítménye, jó kis szurkolás volt. Gondolom, karácsony, illetve a rájátszás környékén még több szurkoló lesz kint, otthon legalábbis így szokott lenni. Az Aalborg topcsapat, nagyon jó volt a tempó, talán kissé kevésbé szervezett, mint az osztrák bajnokság, de 2 meccs után nehéz következtetéseket levonni. A Rødovre-meccs derbinek számított, feltüzelt állapotban játszott mindkét csapat. Gyengén kezdtünk, az első harmdban az ellenfél irányította a játékot. A szünetben alapos fejmosást kaptunk, így a másodikban sokkal agresszívabbak voltunk, megtartottuk a korongot, ennek meg is lett az eredménye. A harmadik játékrészt már uraltuk, és szerintem megérdemelten nyertünk.”

A Rungsted Seier Capital a Bajnokok Ligája G csoportjában szerepel, a Klagenfurttal, az ukrán Donbasszal és a francia Rouennal együtt. Két körrel a vége előtt a harmadik helyen állnak, de a második ukránokkal megegyező pontszámmal, és a folyatásban oda-vissza megmérkőznek a francia együttessel: „Nagyon érdekel a Bajnokok Ligája, alig várom, hogy pályára léphessek egy BL-meccsen, szerencsére van még esélyünk továbbjutni” – mondta erről Szita Donát.

szita

fotó: Szűcs Attila/MJSZ

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 22., vasárnap
VB 15:20 GBRLAT 3-4VÉGE
VB 15:20 KAZGER 4-5VÉGE
VB 19:20 SUIFRA 5-2VÉGE
VB 19:20 SWENOR 7-1VÉGE
  • SPORT 1
május 23., hétfő
VB 15:20 KAZITA 5-2VÉGE
VB 15:20 USACZE 0-1VÉGE
  • SPORT 2
VB 19:20 AUTGBR 5-3VÉGE
VB 19:20 CANDEN 2-3VÉGE
  • SPORT 2
május 24., kedd
VB 11:20 GERSUI 3-4 BVÉGE
VB 11:20 SWELAT 1-0VÉGE
VB 15:20 SVKDEN 7-1VÉGE
VB 15:20 USANOR 4-2VÉGE
VB 19:20 CANFRA 7-1VÉGE
VB 19:20 FINCZE 3-0VÉGE
  • SPORT 1
május 26., csütörtök
VB 15:20 GERCZE 1-4VÉGE
  • SPORT 2
VB 15:20 SWECAN 3-4 HVÉGE
  • SPORT 1
VB 19:20 FINSVK 4-2VÉGE
  • SPORT 2
VB 19:20 SUIUSA 0-3VÉGE
  • SPORT 2 (21:45)
május 28., szombat
VB 13:20 FINUSA 
  • SPORT 2
VB 17:20 CANCZE 
  • SPORT 2
május 29., vasárnap
VB 14:20 bronzm.
  • SPORT 2
VB 19:20 döntő
  • SPORT 2
Partnerünk
Archívum