Óriási presztízscsatát ígér a Fradi–Sportklub

   

A legutóbbi Erste Liga-szezon két megosztott bajnoka, az eggyel korábbi idény két döntőse közül csak az egyik csapat juthat be a fináléba.

Igazi álomelődöntőre kerül sor a magyar bázisú nemzetközi bajnokságban. Már az alapszakasz is azt ígérte, hogy a két roppant népszerű klubnak a 4 között kell találkoznia, hiszen az FTC-Telekom a második, a Csíkszeredai Sportklub pedig a harmadik helyen végzett. A negyeddöntők során azonban nem sokon múlott, hogy mégse így történjen, mivel az alapszakasz-nyolcadik Opten Vasas HC hajszál híján kiszedte a versenyből a favorit Brassót. Amennyiben a bombameglepetés megszületett volna, a MAC HKB kárára továbbjutó Fradinak a Vasas, a Gyergyói HK-t legyőző Szeredának pedig a DEAC jutott volna ellenfélül.

Nem így lett, következésképpen máris fokozódhatnak az izgalmak. 2018/19-ben emlékezetes fináléba bonyolódtak a felek, amelyen összességében magabiztos 4-1-gyel diadalmaskodtak a zöld-fehérek. Egy évvel később nem derülhetett ki, melyikük a jobb, ugyanis a koronavírus-járvány első hulláma miatt félbe kellett szakítani a rájátszást, ennek köszönhetően megosztott ligabajnoki címnek örülhette. Reméljük, az idén a harmadik hullám ellenére is a jégen dőlnek majd el a legfontosabb kérdések.ű

Az esélyek latolgatásába nem érdemes mélyebben belemenni, mind a két együttesnek megvannak a maga erényei bőségesen. A csíkiaknál ott van a kivételes légióskontingens, míg az FTC a sokkal kisebb számú, de nem kevésbé kvalitásos külföldiek mellett masszív magyar magra és hosszú padra is támaszkodhat. Fontos lehet, hogy a kapusok miként teljesítenek, ebből a szempontból örömteli, hogy a Gyergyó ellen remekül fogott Adorján Örs, és hogy Arany Gergely ismét egészségesen dolgozhatott a Fradiban. Ami még biztosnak tűnik, az az, hogy Fodor Szabolcs együttese ismeri és a gyakorlatban is alkalmazta a Sportklub megzavarására alkalmas taktikát. A Becze, Combs, Blackwater fémjelezte támadópotenciál ellenszere állandó nyomás alatt tartani a kék-fehéreket. Ez az alapszakaszban a Brassó mellett csak az FTC-Telekomnak sikerült több ízben is, nem véletlen, hogy a 4 meccsből 3-at meg tudott nyerni, és abból kettőt egészen simán, 7-3-ra és 5-1-re. Persze az is igaz, hogy egy alkalommal a Sportklub rendezte le a dolgokat már az adott meccs első felében, emellett Jason Morgan van annyira jó edző, hogy az ismert ellenszer ellenszerét is megtalálja. Hogy mi is a helyzet ezen a fronton, azt a széles közönség is megfigyelheti kedden este, hiszen az első összecsapást az M4 Sport élőben közvetíti a Tüskecsarnokból.

Pontosítás: korábban téves információ alapján több ízben is azt írtuk, hogy a mérkőzésről tv-közvetítést ad az M4 Sport, ám azt valójában az m4sport.hu-n láthatják majd a nézők. A televízióban az Erste Liga-elődöntővel egy időben az FTC–MTK női labdarúgó-mérkőzést tekinthetik meg az érdeklődők.

FTC-Telekom–SC Csíkszereda 5-1

   

Hiába támadott sokat a Sportklub, a zöld-fehérek végül magabiztosan nyerték az Erste Liga-elődöntő első meccsét.

Az FTC-Telekomba visszatért Boros Dániel és Sarcia Antonio, Bán Károly és Sági Martin pedig kimaradt. Jason Morgan ugyanannak a keretnek szavazott bizalmat, mint övéi utolsó mérkőzésén a GYHK ellen, csupán Gecse Olivér hiányzott. Mindez azt jelentette, hogy sem Szamankov kapus, sem Yellow Horn, sem a február közepe óta nélkülözött Maylan nem volt ott a Tüskecsarnok jegén, a három rutinos bekk, Kuljas, Loginov és Wishart ellenben igen.

Jobban kezdte a mérkőzést a Sportklub, támadói többször is veszélyeztették Arany Gerely kapuját, gólt mégsem ők szereztek. Sőt: a zöld-fehérek rögtön kettőt rámoltak be, előbb Kulmalát szolgálta ki Pavuk, majd Somogyi tette be közelről, 2-0 a 13. percben. A harmad derekán jött az első emberelőny, Versteeg kiállítását kihasználatlanul hagyta a Szereda. A második játékrész elején Tóth Adrián kisbüntetésekor is gól nélkül maradtak a székelyek, igaz, a zöldek sem éltek első fóros lehetőségükkel. Egyre több helyzetet alakítottak ki a csíkiak, és a 34. percben össze is jött a szépítés: Fodor Csanád kerülte meg Hegyit, majd a bárddal kiszúró Arany kapust is, és a hálóba csúsztatott, 2-1. Taratuhin vett le a kapu előtt egy rossz lövést, oldalról próbálta berakni a pakkot, ám Versteeg a vas segítségével menteni tudott a vonalról. A játékrész végén mindkét fél kihagyott még 1-1 emberelőnyös szituációt.

A harmadik harmad óvatos játékkal indult, egyik csapat sem akart túl sok kockázatot vállalni. A 47. percben mégis növelte előnyét az FTC, Nagy Gergő tálalt szép lövőcselt követően Somogyi elé, akinek nem volt nehéz dolga az üres kapuval szemben. A harmadik találat megfogta a vendégeket, így Fodor Szabolcs gárdája sorra alakíthatta ki a helyzeteket Adorján Örs ketrece előtt. Combs szolója azért megmutatta, hogy a Csíkszereda nem adta még fel a meccset. Kisvártatva azonban Hajós Roland és Nagy Gergő hátrányban szaladtak el kettő az egyben, a csapatkapitány átadását fonákkal értékesítette a társ, 4-1. Nagy Gergő aztán az 59. percben beálíltotta az 5-1-es végeredményt, a már 3 gólpasszt kiosztó kapitány Tóth Adrián passzából lőtt gólt közelről. Az FTC-Telekom ezzel 1-0-ra vezet a párharcban.

ftcscc1

fotó: FTC-Telekom

Öt az öt ellen tudunk sokkal jobban is játszani

   

Mestermérleg az 5-1-es FTC-Telekom–Csíkszeredai Sportklub Erste Liga-mérkőzés után.

Fodor Szabolcs vezetőedző, FTC: „Ki kell emelnem az emberhátrányos játékunkat, az az egész mérkőzésen remekül működött. Emellett jó volt a helyzetkihasználásunk is, jó megoldásokat választottunk a kapu előtt. Azt viszont meg kell mondanom, hogy öt az öt ellen tudunk sokkal jobban is játszani, mint az első negyven percben, és szeretnénk is jobban játszani már a szerdai mérkőzésen is.”

Jason Morgan, SC Csíkszereda: „Azt hiszem, az első volt a legjobb harmadunk az egész eddigi idényben. Rengeteg gólhelyzetet dolgoztunk ki, amelyeket viszont nem sikerült érvényesíteni, az ellenfelünk pedig gyorsan kihasználta két hibánkat. Sokkal szorosabb mérkőzés lehetett volna, ha nem hibázunk ekkorákat a védekező zónában. Egy meccset elveszítettünk, de nincs katasztrófa, rögtön szerda este itt a lehetőség a javításra, nincs más dolgunk, mint pihenni egy nagyot, és készen állni a következő összecsapásra.”

Erste Liga, Tüskecsarnok, 0 néző. Játékvezetők: Kincses, Kincses, Balla, Muzsik.
Arany: 97,7% (Nagy K.)
K
Adorján: 82,1% (Demeter)
Hegyi, Ellerby, Nagy G., Tóth A., Somogyi
1
Kuljas, Papp, Becze, Taratuhin, Bíró
Tóth Gergely, Versteeg, Pavuk, Németh, Kulmala
2
Wishart, Salló, Blackwater, Rokaly, Combs
Karmeniemi, Boros, Kóger, Tóth Richárd, Hodgman
3
Loginov, Láday, Részegh, Fodor, Tousignant
Hajós, Sarcia, Farkas L. S., Roczanov, Tóth Gergő
4
Györfy, Gecse H., Casaneanu, Farkas T.
Fodor Szabolcs, Hennelly Yul
E
Morgan Jason, Hozó Levente
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 10:37 FTC Kulmala Pavuk Németh
2-0 12:03 FTC Somogyi Nagy G. Tóth A.
2-1 33:10 SCC Fodor Tousignant Taratuhin
3-1 46:37 FTC Somogyi Nagy G. Tóth Gergely
4-1 52:26 FTC SH Hajós Nagy G.
5-1 58:31 FTC PP Nagy G. Tóth A. Pavuk
28 Kapura lövések száma 43
10 Kiállításpercek 8

Zseniális gólpasszokat adott Nagy Gergő

 

Az 5-1-es FTC-Telekom–Csíkszeredai Sportklub mérkőzés összefoglalója.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 3-2 HVÉGE
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 ITAKOR 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum