A DEAC-cal sem lesz könnyű dolga a Brassónak

   

Az alapszakaszgyőztesnek egy gyors fizikai hokit játszó ellenféllel kell felvennie a harcot az Erste Liga elődöntőjében is.

A magyar bázisú nemzetközi bajnokság negyeddöntőinek legnagyobb meglepetését az Opten Vasas HC szállította. Hajszálon múlt ráadásul, hogy ez a meglepetés nem lett még nagyobb: a playoff első kiemeltje csak a hetedik mérkőzés utolsó perceiben döntötte el a maga javára a párharcot. A technikásan, ám váratlanul lassú tempóban jégkorongozó kék-sárgáknak végig igen komoly gondot okozott rengeteget korcsolyázó és hatalmas munkát végző ellenfelük, amelynek mentálisan sem tudtak fölébe kerekedni. Erre nem sokan számíthattak az alapszakaszbeli előzmények nyomán – a szezon első 7 egymás elleni meccsét a Corona nyerte –, így a történtek óhatatlanul arra ösztökélik a szemlélőt, hogy valamelyest újragondolja a további esélyeket. Annál inkább, hogy a Brassó elődöntőbeli kihívója a Vasashoz hasonló karakterű együttes. A DEAC  is sokat korcsolyázik, fizikális hokit játszik, nem hagyja élni a jégen a túloldali kulcsembereket. Emellett ráadásul olyan klasszisokkal is rendelkezik, mint a kapus Hetényi Zoltán vagy a komplett cseh légóssor, és akkor a Vlagyiszlav Kulesovhoz és Hugo Turcotte-hoz hasonló spílerekről még nem is beszéltünk. Ez persze nem azt jelenti, hogy mostantól a Debrecen a favorit, hiszen nyilván Valcharék sem felejtettek el hokizni. A kérdés talán az, hogy milyen következtetéseket vonnak le a hétmeccses párharcból az erdélyiek. Az biztos, hogy gyorsulniuk kell, és az olyan vezéreknek, mint éppen az említett Valchar – vagy mondjuk Tranca, Klempa és Boriszenko – muszáj jóval többet nyújtaniuk a továbbiakban. A DEAC esetében tisztább a képlet. Daleckyék imponáló magabiztossággal léptek át a náluk semmivel sem kevésbé kvalitásosnak vélt UTE-n – a söprés is elérhető közelségben volt számukra, de a 4-1 is kalaplengetést érdemel –, lendületben vannak, nincs más teendőjük, mint tartani az ütemet. Annak, hogy az alapszakasz 4 meccséből pontosan 4-et nyert meg a Brassó – a két idegenbelit hosszabbításban, illetve büntetőkkel húzta be –, nincs már semmi jelentősége, hiszen nem volt ez másként a Vasassal szemben sem.

Corona Brassó–DEAC 1-4

   

David Musial együttese idén először verte az alapszakaszgyőztest, és ezzel 1-0-ra vezet az Erste Liga elődöntőjében.

Akárcsak az Opten Vasas HC elleni hetedik mérkőzésen, Dave MacQueen ezúttal is a francia válogatott Dame-Malkát hagyta ki a légiósok közül Albert Zagidullin mellett, míg a kapuba Tőke Zoltánt állította. A vendégeknél maradt a keretben Filbrandt, a korábban sokáig mellőzött bekk, így nem tért vissza a támadó Pesztunov. Hári Norbert és Kulesov társaságában az a Berta Ákos csatárkodott, aki az alapszakasz 33 találkozóján 1 gólt lőtt, a negyeddöntők 5 meccsén ellenben 2+2-jével csapata legeredményesebb hokisai közé emelkedett. Az Erste Liga-elődöntő első összecsapása álomszerűen kezdődött a debreceniek szemszögéből, hiszen a kék-sárgák első kisbüntetését gólra váltották az említett Berta révén a 12. percben, majd a 18.-ban Dalecky növelte a különbséget, 0-2. A második felvonásban végig roppant fegyelmezett playoffhoki zajlott, valamivel több Corona-lehetőséggel, de hibátlan hálóőrökkel, ezenfelül a speciális egységeknek egyáltalán nem osztottak lapot. Innentől az volt a kérdés, hogy az utolsó felvonásban képesek lesznek-e megújulni Valcharék, annál inkább, hogy a szezon során eddig egy meccsük sem volt, amikor ne találtak volna be, hacsak azt nem számítjuk, amikor az FTC-Telekom elleni rendes játékidős 0-0-t csak hosszabbításban fordították a javukra. A záró periódusban mindenesetre 16 másodperc múltán még nehezebb helyzetbe került a Brassó, ugyanis Turcotte meglőtte a következőt, 0-3. Ezután végképp támadásba lendültek a vendéglátók, és Valchar csakhamar szépített is, nem sokkal később David Musialnak időt kellett kérnie. Ez hatott, a vesztésre álló fél további zárkózása helyett egy fór kivédekezése után a duplázó Dalecky újfent feliratkozott a táblára, 1-4 az 50. percben. Ezzel el is dőlt minden, az eredmény már nem változott, a Debrecen az idényben először győzte le a Brassót, és 1-0-ra vezet a párharcban.

bradeb1

fotó: Corona Brassó

A legjobbkor lőttük a gólokat

   

Így látták a vezetők az 1-4-es Brassó–DEAC mérkőzést.

Dave MacQueen, Brassó: “Időnként tetszett az ellenfelünk játéka. Megvoltak a helyzetek mindkét oldalon, ők betaláltak ezekből, mi nem. Jó néhány egyéni hibát elkövettünk, ők viszont akkor vállalták a kockázatokat, amikor kellett, és szerencséjük is volt. De már jön is a következő mérkőzés, arra fogunk koncentrálni, hogy mámilyen eredmény szülessen.”

David Musial, DEAC: “Komoly csapatmunkát tettünk a jégre, a kapusunk is igazán kiváló volt. A legjobbkor lőttük a gólokat, és most szusszanunk egyet a következő találkozó előtt.”

Erste Liga, Patinoarul Olimpic Brasov, 0 néző. Játékvezetők: Kókai, Kókai, Kis-király, Váczi.
Tőke: 85,7% (Polc)
K
Hetényi: 97,6% (Gönczi)
McFadden, Carlson, Klempa, Valchar, Gliga
1
Kloz, Filbrandt, Dalecky, Turcotte, Novotny
Boriszenko, Wilson, Finucci, Fowlie, Tranca
2
Sándor F., Kiss R., Berta, Kulesov, Hári
Mihály, Bors, Molnár Zs., Péter, Molnár Z.
3
Vokla, Bogesic, Molnár D., Izacky, Mazzag
Gajdó T., Szőcs, Vasile N. R., Vasile A., Gajdó B.
4
Kiss P., Kozma, Szűcs
MacQueen Dave, Zsók Levente
E
Musial David, Kecskeméti Áron
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 11:57 DEB PP Berta Izacky
0-2 17:13 DEB Dalecky Turcotte Kloz
0-3 40:16 DEB Turcotte Novotny Dalecky
1-3 43:42 BRA Valchar Boriszenko Finucci
1-4 49:52 DEB Dalecky Turcotte Filbrandt
42 Kapura lövések száma 28
2 Kiállításpercek 4

Nem könnyű utolérni Jan Daleckyt

 

Az első Corona Brassó–DEAC Erste Liga-elődöntő összefoglalója.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA ÉLŐ
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 ITAKOR 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum