Az év ügylete: Laine a Jacketsben, Dubois a Jetsben

 

A Winnipeg és a Columbus elcserélte kulcsjátékosait. Egyikük sem találta már a helyét eddigi csapatában.

Patrik Laine a 2016-os NHL-draft egyik sztárja volt, miután hatalmas szezont futott a Liigában, majd 18 évesen a világbajnokságon is zseniálisan teljesített a döntőző finn válogatottban. Sokan a végül első helyen kiválasztott Auston Matthewsnál is többre tartották. A Winnipeg Jets a második helyen csapott le rá, a harmadik választás a Columbus Blue Jacketset illette. A helyzet pikáns volt, az ohiói csapat az egyetlen, amelynek európai a GM-je Jarmo Kekalainen személyében. A finn számára logikus döntés lett volna honfitársát, a szintén kiemelkedően tehetségesnek tartott Jesse Puljujärvit választani, ő mégis a kanadai Pierre-Luc Dubois mellett tette le a voksát. Laine és Dubois karrierje innentől különböző pályát járt be. A finn azonnal berobbant az NHL-be, első szezonjában 73 meccsen 36 gólt és 63 pontot szerzett, a következőben 44 gólt lőtt és 70 egységig jutott. Dubois ezzel szemben a draft utáni évét még a QMJHL-ben töltötte, és amikor Laine már 70 pontnál járt, ő 48-at termelt. Az áttörést a tavalyi rájátszás jelentette, akkor a finn szélső csak egy meccsen játszott, pontot nem szerzett, a kanadai center viszont 10 találkozón 10-et ért el.

Mindeközben mindkettejüknek adódtak problémái. Laine online játékfüggősége régóta ismert, ráadásul már tavaly kérte, hogy cseréljék el. Ehhez és Dubois kiugró playoffjához képest váratlan volt, hogy a center, aki tavaly januárban írt alá két évet a Columbusszal, december végén szintén jelezte: nem bánná, ha elcserélnék. Mivel a fejlemények nem az általa kívánt tempóban haladtak, ezért “rásegített” a gyorsításra. A Tampa Bay Lightning elleni január 21-ei meccs egyik cseréjében 10 másodpercbe tellett, mire elvánszorgott az ellenfél kapujától a kispadig, amin John Tortorella vezetőedző annyira berágott, hogy a maradék 44 percben padoztatta egyik legjobbját. A helyzet így nyilvánvalóan tarthatatlanná vált. Dubois megjelenése a játékospiacon mozgásba hozta a dolgokat Winnipegben is, ahol hosszú ideje hiába kerestek megfelelő cserealapot Lainéért. A két klub megegyezett, a klasszisok csapatot cseréltek, Winnipegbe ment még egy harmadik körös draftpick, Columbusba meg Jack Roslovic, emellett a Jets állja Laine fizetésének 26%-át is, ezáltal a két játékos bérterhe kiegyenlítődik.

Az ilyen ügyletek esetében általában szokás mérlegelni, hogy melyik csapat járt jól, a megoldást azonban jelen esetben több tényező is nehezíti. Az első, hogy mindkét csatár nagyon fiatal még, hatalmas potenciállal, de nem lehet tudni, mi válik ebből valósággá. A másik bizonytalansági tényező, hogy eddig különböző okok miatt egyikük sem tudta befutni azt a pályát a csapatában, amire a szakértői értékelések szerint hivatottak lettek volna. Annyi biztos, hogy Dubois elit center, aki egyenlő létszám mellett képes döntő különbséget jelenteni, míg Laine a kapáslövéseivel elsősorban emberelőnyös helyzetekben használható. A Winnipegnek nagy szüksége volt egy második soros centerre, míg a Columbus emberelőnyös hatékonysága idén 7,7%-os, ez hátulról az ötödik. Optimális esetben tehát mindkét csapat jól járhat, még ha meglehetősen szokatlan is, hogy ilyen előkelő helyen jegyzett játékosokat ennyire gyorsan el tudjanak cserélni.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum