Nem könnyű érvényesülni a finn hoki világában

 

A 22 éves Fodor Tamás a finn élvonalbeli Sport U18-as csapatánál edzősködik, ahol Tamási László is játszik. Interjúnk.

Csíkszereda szülötteként egyértelmű volt Fodor Tamás számára, hogy gyerekkorában a jégkorongot választja. A hokit 18 éves koráig űzte aktívan, a Sportklub U20-as csapatáig jutott, más klubban vagy külföldön nem fordult meg. ?Döcögősen alakult a játékos-pályafutásom, 15 éves koromban összejöhetett volna egy szlovák lehetőség, de a szüleimmel inkább úgy döntöttünk, nem választjuk szét a családunkat. Egy idő után már nem volt olyan a motivációm és a munkamorálom, mint korábban, így felhagytam az aktív sporttal. Nem éreztem magamban akkora potenciált, hogy jó játékos legyek.?

Fodor pályafutása lezárását követően rövid ideig távol maradt a sporttól, de rádöbbent, hogy a szenvedélye nem kopott el, és hiányzik neki a jégpálya. 2017-ben jelentkezett az IIHF finnországi edzőképzésére Vierumäkiba. A 3 éves alapképzésnek a Haaga-Helia Egyetem ad otthont. ?Gyermekkori céljaim egyike volt az is, hogy egyszer edző lehessek. A képzés első két éve intenzív jelenlétet igényelt a kampuszon, ahol elsajátítottuk az elméletet, illetve nemzetközi kapcsolatokra tettünk szert különböző szimpóziumok, meghívott előadók, illetve az IIHF-fel való együttműködések során. Már az első két év alatt az elmélettel párhuzamosan a gyakorlatban is próbáltuk implementálni a tanultakat, de az igazán gyakorlatias dolgok a harmadik évben kezdődtek. Az egyetemen épített kapcsolatrendszeremnek köszönhetően előbb a Pelicans U16-os, majd tavaly a Sport U18-as csapatánál harcoltam ki magamnak gyakornoki helyet.?

A román és magyar állampolgársággal is rendelkező fiatalember előző szezonja olyan jól sikerült, hogy nyáron megszerzett diplomáját követően immáron főállású edzőként alkalmazzák, miközben még tanul is egy svéd egyetem sporttudományi mesterkurzusán. ?A gyakorlati évemet követően marasztaltak és szerződést kínáltak, amit habozás nélkül aláírtam. Az ifjúsági csapat másod-, illetve erőnléti edzője vagyok. Magyarként nem könnyű érvényesülni a finn hoki világában, de szeretnék kint maradni, és minél magasabb szintre eljutni.?

Bár a Sport minden korosztályban a legmagasabb osztályban szerepel ? felnőttcsapata 2014 óta játszik a Liigában ?, az egyesület nem tartozik a patinásabbak közé, így a játékosfejlesztésük is különbözik a nagyokétól: ?Másfajta hokit játszunk, mint egy topcsapat. Ők az adottságokra építenek, mi a kemény munkára, a felkészültségre és a kondícióra alapozunk. Két fontos értékünk van: a fizikális felkészültség és a csapaton belüli környezet. Ezekben a kategóriákban szeretnénk a korosztály legjobbjai lenni. Ha ezek megvannak, akkor lehet építeni a többi dolgot. Egy Liiga-csapat utánpótlásába, tehát így hozzánk is nehéz bekerülni. Profi jégkorongozókat szeretnénk nevelni, akiket később be tudunk építeni a felnőttcsapatunkba. A fiatalok szinte kivétel nélkül profinak készülnek, így a kluboknak nagy a merítési lehetőségük. A játékosoknak sok mindent fel kell áldozniuk karrierjük érdekében, a szülőkre pedig jelentős anyagi teher hárul.?

Az ifjúsági csapatnál nem Fodor az egyetlen magyar, itt játszik a 18 éves korosztályos válogatott támadó, Tamási László. ?Ismertük egymást korábbról, egyszer láttam is játszani Helsinkiben. Tavasszal felkeresett az edzőjével egyetemben, hogy szeretne továbblépni a másodosztályú Viikingittől. Próbajátékra nem tudtunk sort keríteni a vírushelyzet miatt, videókon próbáltuk elemezni a 20 jelentkezőt. 5 szabad helyünk volt, ennyi játékost vettünk fel, köztük őt is.?

A Sport rossz szériával kezdte az idei U18-as bajnokságot, első kilenc meccsét elveszítette, majd utolérte a koronavírus, három hétig nem tudott bajnokit játszani. Novemberben indult be a szekér, Tamásiék elkezdték nyerni a meccseket. ?Az idei bajnokság kicsit megtévesztő. Rendhagyó módon nem oda-vissza köröket játszunk az ellenfelekkel, hanem csoportokra vagyunk osztva, a környékbeli csapatokkal jóval többet játszunk. Itt Vaasa tájékán szinte az összes csapat nagyon erős, talán mi vagyunk a legalacsonyabban rangsorolva. Az első győzelmünk után az orosz határ közelébe mentünk játszani, és bebizonyosodott, hogy képesek vagyunk szoros összecsapásokra és győzelmekre is. A bajnokság eleji vereséghullám, az elért eredmények nem tükrözték a jégen látottakat, sokáig pariban voltunk a meccseken, a harmadik harmadokban fáradtunk el, akkor potyogtak be a gólok.?

Fodor közel 4 év után mindent megért finnül, beszél is, ha úgy adódik, az edzéseket azonban angolul vezényli. A 22 éves tréner fő jellemzőinek a felkészültségét, az őszinteségét és a kemény munkát gondolja. ?A csapaton belül mindenki folyékonyan tud angolul, nincs nyelvi akadály. Finnországról köztudott, hogy jól értik a világnyelvet. Nagyszerű érzés fiatal edzőként dolgozni, a rutin hiányzik még, de majd jön idővel. 5-6 év a korkülönbség a játékosaimhoz képest, ami lehetővé teszi a hatékony kommunikációt és a megfelelő környezet kialakítását. Bár Finnországban nem meglepő a fiatal edzők szerepvállalása, külföldiből kevés van. A 3 legfontosabb utánpótlás-bajnokságban, a juniorok, az ifik és a serdülők mezőnyében én vagyok az egyetlen ilyen.?

tamasi-fodor

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum