A játékos-pályafutásomat lezártnak tekintem

 

Első soros hátvédből néhány nap alatt másodedző lett Góga Attila Gyergyóban, és azonnal a mély vízben találta magát. Interjúnk.

Hirtelen pályamódosítás főszereplője lett Góga Attila, aki szinte az egyik pillanatról a másikra lett a Gyergyói HK csapatkapitányából az Erste ligás gárda másodedzője. ?Őszintén megmondom, a felkérés engem is totálisan váratlanul ért ? árulta el a 38 éves kitűnő játékos. ? Nyáron úgy éreztem, még egy szezon van bennem, így is egyeztem meg a vezetőkkel. Igaz, hogy beszélgettünk már arról, hogy a távolabbi jövőben szívesen vennék, ha ilyen pozícióban dolgoznék tovább a csapat mellett, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez ennyire hamar eljön.?

A másodedzői kinevezéshez sok körülmény összejátszása kellett. ?A magyarországi Erste Liga-túrán a Fradi ellen megrepedt az egyik bordám, és bár játszottam még két meccset, az utolsó három találkozón nem tudtam jégre lépni. A sérülésem jövő hétre jön helyre. Közben edzőváltás történt a klubnál, Szilassy Zoltán lépett egyet előre, ám a koronavírus miatt ő is karanténba került. Így én ugrottam be a kispadra, mivel játszani úgysem tudtam volna, és bár Zolival folyamatosan egyeztettünk, egyedül irányítottam a srácokat négy román bajnoki meccsen. Nem tagadom, tetszett a munka, Zoli látta ezt rajtam, és megkérdezte, nem folytatnám-e mellette is. Ezzel a klubnak is segítettünk volna, minthogy közben gőzerővel keresték az új másodedzőt, ami nem olyan könnyű feladat. Végül rövid gondolkodás után igent mondtam.?

A válasz kinyitott egy ajtót, ám egy másikat bezárt. ?Valóban: ez azt jelenti, hogy a játékos-pályafutásomat lezártnak tekintem. A kettő együtt nem ment volna, a másodedzői munka egész embert kíván. Ez nemcsak abból áll, hogy segítek a vezetőedzőnek levezényelni az edzést. A feladatok nagyobb része éppen az edzés után kezdődik, így nekem is könnyebb, ha csak erre kell koncentrálnom. Ugyanakkor nagyon örülök, hogy olyan kiváló szakember mellett tanulhatom ezt a szakmát, mint Szilassy Zoltán.?

goga_attila_KMB-2272

Az új helyzet felvet érdekes kérdéseket is, a csapatkapitány az egyik nap még a társaival együtt készül az edzésre és a mérkőzésre a szokásos ugratásokkal, a másik nap már vezetőként tér vissza az öltözőbe, ahol a játékosoknak azt kell végrehajtaniuk, amit mond. ?Nagyon fura számomra a hirtelen váltás, pont azért, mert szezon közben történt. Teljesen más, ha mondjuk a nyári szünetben zajlik mindez, arra mindannyian fel tudunk készülni, a játékosok is és én is, hiszen ez alapvetően egy másfajta viszonyt, kapcsolatot jelent az öltözőben. Talán nem hangzik nagyképűen, hogy már eddig is volt egyfajta tekintélyem a srácok előtt rangidősként, de most másfajtára van szükségem. Elkerülhetetlen, hogy kicsit nagyobb távolságot tartsunk a jégcsarnokban, de úgy látom, ezzel nem lesz probléma, az eddigi tapasztalataim nagyon jók.?

Góga Attila azonnal a mély vízbe került, de azért kérdés adja magát, hogy át lehet-e ilyen gyorsan állni ?Erre határozott nemmel felelhetek, nekem még biztosan szükségem lesz jó néhány mérkőzésre. Játékosként lejöttél a jégről, próbáltál pihenni, gyakran nem is figyeli az ember, hogy mi zajlik a pályán. Edzőként 60 percig vagy még tovább koncentrálni kell, figyelni a cserékre, a támadó és védekező játékra. Ráadásul ezen a négy meccsen teljesen egyedül voltam, ami fokozott terhet rakott rám. A srácoktól pont ezért nagy fegyelmet kértem a cseréknél, és ők partnerek voltak ebben. A másik nehézség, hogy a betegség és a sérülések miatt alig volt három sorunk, ám úgy tűnik, lassan túllendülünk ezeken, Zoli kijött a karanténból, és a sérültek is felépülnek lassan.?

A klub vezetése nemcsak a vezetőedzőt cserélte le, hanem jó néhány légióst is. ?Ezt meg kellett lépni. Olyan légiósokra van szükségünk, akik nemcsak a pályán, hanem az öltözőben, illetve a magánéletükben is pozitívan járulnak hozzá a megfelelő csapatszellemhez. Sajnos ez nem mindig volt így, ezért az új igazolásoknál nemcsak a statisztikákat vizsgáltuk meg, hanem utánaérdeklődtünk a játékosok karakterének is, hogy az öltözői hangulattal se legyen probléma.?

A nemzetközi szünet után folytatódik az Erste Liga, és úgy tűnik, az erdélyi csapatok hazai mérkőzéseket is tudnak játszani. ?A napokban kaptunk értesítést arról, hogy az Erste Liga következő körében ide érkezhetnek a magyar csapatok. Az egyeztetések még folynak az időpontokról, ám a jelek szerint ha zárt kapuk mögött is, de a következő mérkőzéseinket hazai jégen tarthatjuk meg. Remélem, nem jön közbe semmi. Manapság éppen az a legnehezebb, hogy nem lehet hosszú távra tervezni, az egy-két hét a maximum, és még akkor is történhet bármi. Az biztos, hogy a hazai mérkőzéseinket szeretnénk megnyerni, és így elindulhatnánk felfelé az Erste Liga-tabellán is.?

goga

fotók: Gyergyói HK

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum