82 mérkőzéses alapszakaszról álmodik az NHL

 

Gary Bettman ligakomisszár legalábbis erről beszél, miközben mindenki tudja, hogy a reális esély egy sértetlen szezonra minimális.

A koronavírus-járvány az idei mellett a következő szezont is alaposan átírja. Alapesetben már minden csapat gőzerővel készülne a 2020/21-es évadra, az edzőtáborok nyitva lennének, többen már le is játszották volna első előszezonnmeccseiket. Ehelyett még tart a Stanley Kupa-döntő, miközben a további kérdésekre nincs végleges válasz. Az NHL korábban december vagy január 1-jére lőtte be a következő évad kezdetét, ez azonban nincs kőbe vésve.

A jövővel kapcsolatban Gary Bettman ligakomisszár igyekezett támpontokat adni friss interjújában: “A liga mindenképpen 82 mérkőzéssel számol az alapszakaszban – állította. – Utána hagyományos rájátszásban gondolkodunk, négy fordulóban, négy nyert mérkőzésig tartó párharcokban. Jelenleg ez a terv, ennek megvalósításán dolgozunk, de egyelőre nincs elegendő információnk, úgyhogy bármilyen hír ezzel kapcsolatban puszta spekuláció. Még mindig sok minden van, amit nem tudunk. Senki nem tudja, hogy mikor nyitják meg a Kanada és az Egyesült Államok közötti határt, hogy mi lesz a Covid-19 által súlyosan fertőzött államokkal, és azt sem, hogy üres, esetleg részlegesen vagy teljesen megnyitott csarnokokkal kell számolnunk.”

Bettman szerint ez utóbbi igen lényeges pont. “Úgy gondoljuk, hogy üres arénákkal indulunk, és a járvány enyhülésével fokozatosan engedjük be a szurkolókat – mondta. – A üres kezdés nem jelenti azt, hogy így is kell befejeznünk. A módosított menetrend sajnos érinti az All Star-mérkőzést és a Winter Classicot is. Előbbinek a Florida Panthers, utóbbinak a Minnesota Wild lenne a házigazdája. A célunk, hogy mindkét eseményt megrendezzük, ám ha nem férnek bele a sűrű menetrendbe, akkor elhalasztjuk, majd egy későbbi időpontban ugyanezeken a helyszíneken tartjuk meg ezeket. Ami az anyagiakat illeti: bízunk benne, hogy a csapatok képesek lesznek átvészelni a pénzügyi stresszt, amelyet a félbeszakított szezon okozott. Ezt arra alapozzuk, hogy mind a 32 franchise erősebb, gazdagabb és stabilabb, mint korábban bármikor.”

A komisszár szavait szokás szerint kellő távolságból érdemes szemlélni. A valóság az, hogy a visszatérés a hagyományos lebonyolításhoz számtalan problémába ütközik. A legfontosabb ezek közül a határzár kérdése. Ha átlépéséhez továbbra is kötelező karantén társul, akkor a kanadai és az amerikai csapatok nem játszhatnak egymással. Ez számos kérdést vetne föl, újra kellene tervezni a konferenciákat, a lebonyolítást, lényegében mindent. Az biztos, hogy a most jól vizsgázó buborék a rájátszásra lett kitalálva, az alapszakaszban nem működik, ezt a formát kizárhatjuk. Az üres lelátós megoldás akkora anyagi veszteséget okozna, hogy bármilyen jól állnak Bettman szerint a klubok, néhányat biztosan bedöntene. Az sem mindegy, hogy mennyi nézőt engednek be az arénákba, hiszen 8 ezer fővel egy 18 ezres aréna is veszteséges, nem beszélve a járványügyi protokollok kidolgozásának és betartásának nehézségeiről.

További nehézség, hogy a december 1-jei kezdés egyre valószínűtlenebb. Bill Daly, a liga alelnöke nyilatkozta a napokban az Athleticnek: „Ha most kellene fogadnom, inkább tartanám valószínűnek, hogy nem indulunk el december 1-jén. Elképzelni sem tudom, hogyan fog kinézni a következő szezonunk. Nem tudom, jelen pillanatban mi a jó válasz. Hiszem, hogy megtartjuk a következő szezont, de fogalmam sincs, milyen formában.” Egy névtelenséget kérő GM ennél is kevésbé volt optimista: „Kezdek félni attól, hogy egyáltalán nem lesz szezon” – mondta az Athleticnek.

A 82 meccses alapszakasz, a hagyományos rájátszás és a nyári meccsek elkerülése fizikailag is képtelenség december 1-jei kezdéssel számolva. Ráadásul az Athletic által megkérdezett szakértők szerint a legkorábbi kezdés január elején lehet, és ez is sok mindentől függ. Arról nem beszélve, hogy a tokiói olimpia 2021. július 23-án kezdődne, és az átfedés brutális veszteségeket jelentene. Ez elvezet bennünket a következő problémakörhöz, az NHL televíziós szerződéséhez, amely jövőre jár le. A pandémia előtt a liga arra számított, hogy a gazdasági és nézettségi adatok folyamatos fejlődése nyomán a következő szerződés busás hasznot hajt, ám ennek java része most – az idei szezon csonkasága és a következő bizonytalanságai miatt – elúszni látszik.

Összefoglalva: a Bettman által vizionált „visszatérés a normális élethez” forgatókönyv eleve reménytelen, ugyanakkor az is biztos, hogy valamiképpen muszáj összetákolni egy évadot, különben a liga számos csapata csődbe megy. Ezt a rejtvényt kell most megoldaniuk a szakembereknek.

bettman

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
december 1., csütörtök
EL 18:30 DABSCC 7-9VÉGE
EL 18:30 FHABRA 1-4VÉGE
december 2., péntek
EL 18:00 UTEBRA 1-2VÉGE
EL 18:30 DEBSCC 2-3VÉGE
EL 18:30 FTCFHA 7-1VÉGE
EL 18:30 MISGYE 1-5VÉGE
ICEHL 19:15 AVSPIO 3-0VÉGE
december 3., szombat
SHL 15:15 BIFFRÖ 
    • SPORT 2
AL 19:00 SPCLHL 2-3VÉGE
AL 20:00 SZGETO INFO
AL 21:00 IKOFTC 4-2VÉGE
december 4., vasárnap
EL 14:05 UTEGYE 4-3VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:00 DABBRA 1-3VÉGE
ICEHL 17:30 AVSASI 3-0VÉGE
EL 18:00 MISSCC 3-2VÉGE
EL 18:30 DEBFHA 4-1VÉGE
AL 20:00 WRMDBF 1-2VÉGE
december 6., kedd
EL 18:30 FTCGYE 
BL 19:00 LULJUK 
    • SPORT 2
december 7., szerda
U20 16:30 HUNJPN 
BL 17:30 MHKZUG 
    • SPORT 2
MK 18:40 BJADAB 
december 8., csütörtök
U20 17:00 HUNJPN 
MK 18:30 FTCUTE 
SHL 19:00 RBKVLH 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum