Eric Staal Buffalóban, Johansson Minnesotában

 

Nagy üzletet kötött a Buffalo Sabres, amikor a csere keretében megszerezte a Wildtól a Triple Gold-club tag centert.

Az alapszakaszokban 1240 mérkőzésen 1021 pontot szerző Eric Staal feladata egyértelmű lesz új állomáshelyén: a második sor centereként tehermentesítenie kell Jack Eichelt. A Buffalót egyedül cipelő kapitány mögé évek óta nem tudtak olyan játékost igazolni, aki ezt a funkciót érdemben el tudta volna látni. A Sabres az idei és a tavalyi szezont is fantasztikusan kezdte, mindkétszer sokáig állt rájátszást érő helyen. A szezon harmadánál- felénél azonban Eichel egyedül maradt, aminek egyenes következménye volt a mélyrepülés, és az, hogy ismételten lemaradtak a playoffról. Staal érkezése megadhatja azt a pluszt, ami eddig hiányzott a csapatból.

A 17 éves rutinnal és óriási leader képességekkel rendelkező játékos kiválasztása több okból kifolyólag sem volt véletlen a Buffalo részéről. Egyrészt a Sabres új GM-je az a Kevyn Adams, aki 2006-ban Staallal együtt nyert Stanley Kupát, és maximálisan képben van az egykori csatártárs képességeit tekintve. Másrészt Staal bármikor képes 60-70 pontot tenni a közösbe, és erre meg is lesz a lehetősége Buffalóban, ahol ismét együtt játszhat Jeff Skinnerrel. Staal és a Calder-trófea egykori győztese 6 évig ment egy sorban a Carolinában, abban az időszakban a liga egyik legjobb párosát képezték. Végül azt sem szabad elfelejteni, hogy anyagi szempontból semmilyen rizikót nem vállalt Adams. Staal több mint 1 millió dollárral keres kevesebbet, mint a Wildnak cserébe átpasszolt Marcus Johansson, és ugyanúgy szabadon igazolhatóvá válik a szezon végén, ahogy a svéd. Ha beválik Staal megszerzése, akkor akár maradhat is még egyé-két évre, ha nem, akkor elengedhetik, és elkezdheti egy új csapat építését. Erre minden lehetőség meglesz, mert a Buffalo bérkeretében idén 34, jövő nyáron több mint 46 millió dolláros szabad hely lesz.

Hogy a Minnesotának miért érte meg odaadni Staalt Johanssonért, erre a szakírók sem nagyon találják a választ. Bill Guerin GM a így nyilatkozott az Athleticnek: “Ha nem csinálok semmit, nem is fog történni semmi. Ugyanaz a csapat leszünk, mint tavaly. A cél nem ez.” Az állóvíz felkavarását ugyan nem azzal kezdené mindenki, hogy elküldi a játékost, aki az elmúlt négy évben 111 találatával a leggólképesebb volt a csapatból, de Guerin nyilván ezt is végiggondolta. Az biztos, hogy a Wildban nagy változásokra van szükség, hiszen az elmúlt 15 évben mindössze kétszer tudtak párharcot nyerni a rájátszásban, idén már a kvalifikációs körben elvéreztek, a Vancouver búcsúztatta őket 3-1-gyel.

Az Athletic idézett cikke szerint szinte senki nincs biztonságban a keretből, csak Zach Parise és Devan Dubnyk, és az olyan fiatalok, mint Jordan Greenway, Luke Kunin és Ryan Donato. A legnagyobb kereslet Matt Dumba iránt van. A jobbkezes hátvédnek még három éve van a szerződéséből, és csak akkor adna túl rajta Guerin, ha az első két sor valamelyikébe illeszthető centert kapna cserébe. Ha ez sikerülneó, azzal a most megszerzett Marcus Johansson is jól járna, hiszen visszatérhetne eredeti posztjára, azaz a szélre. De ha Dumbáért nem kapna megfelelő minőségű centert Guerin, akkor Johansson maradna középen, ahol jóval kevésbé hatékony, viszont ez a fajta rugalmasság is vonzó lehet az új utakat kereső Wild számára.

staal johansson

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
október 18., vasárnap
EXL 16:00 NITMIS TÖRÖLVE
ICEHL 17:30 AVSHCB 5-4VÉGE
    • DIGI SPORT 2
EL 18:30 DEBMAC 1-5VÉGE
EL 18:30 UTETIT 6-3VÉGE
október 20., kedd
EXL 18:00 KOSMIS 4-1VÉGE
október 22., csütörtök
EL 18:00 UTEDAB 3-4 BVÉGE
EL 18:30 DEBVAS TÖRÖLVE
EL 18:30 TITMAC 0-3VÉGE
október 23., péntek
EXL 18:00 NZÁMIS TÖRÖLVE
október 24., szombat
EL 17:00 DABMAC 
EL 17:30 TITFTC 
ICEHL 17:30 HCIAVS TÖRÖLVE
október 25., vasárnap
ICEHL 16:30 RBSAVS TÖRÖLVE
október 27., kedd
EL 18:00 DABUTE 
EL 18:00 MACFTC 
Partnerünk
Archívum