A Karlskronával megvan a szerződésem a jövő évre

   

A Svédországban újabb kiváló szezont futó Kozma Dávid továbbra sem mondott le róla, hogy a jövőben magyar válogatott legyen.

A 2001-es születésű Kozma Dávid egy szezonnal korábban már 17 évesen is remek szezont csinált a juniorok között: 20 meccsen 19 pontot szerzett. Az idén sem lassított csatár, éppen ellenkezőleg: ugyanennyi találkozón 33 egység került a neve mellé. Csapata második legponterősebb játékosa volt, de messze a legjobb pont/meccs arányt produkálta, miközben átlaga az egész J20 Eliten belül a hetedik helyre volt elég. ?A szezon előtt az edzőnk kihirdette az öltözőben: anélkül, hogy megnevezné az offenzív játékosokat, mindenkinek tudnia kell, kikre gondol. Sortársaimmal rengeteg jégidőt kaptunk, előnyben is sokat voltunk fent, különösen ekkor ment jól a játék. Sikerült kitűnnünk, de egyedül nem lettünk volna képesek ennyi pontot csinálni. Teljesen más utólag visszagondolni a szezonra. Olyan típusú játékos vagyok, aki utál kikapni. Állandóan azon kattog az agyam, hogy miképp nyerhetnénk. Ha kikapunk, főleg magamat okolom, amiért kihagytam 1-2 helyzetet. Így visszanézve ez volt az eddigi legjobb szezonom U20-as szinten.?

A Boras U20 jobb szezont produkált, mint tavaly ? amikor csak osztályozón tudta megtartani ligatagságát ?, a 10 csapatos csoport ötödik helyén végzett. ?A tavalyi csapat papíron jobb volt, mint az idei. Ennek ellenére az idén sikerült jobban összejönnünk. Senki sem a saját pontjaiért hajtott, ehelyett végezte a dolgát. Egymásért és a győzelmekért játszottunk, sok ellenfelet meg tudtunk lepni, mert a szezon előtt a kiesésünkre számítottak.?

kozmadavid

Miként egy éve, úgy most is lehetősége volt Kozmának megmutatnia a tudását a Boras felnőttcsapatánál, a svéd harmadosztályban. Az alsóház 9. helyén végzett együttesben 17 meccsen 8 pontot gyűjtött 18 évesen. ?Nem igazán volt jó alapszakasza a felnőttcsapatnak, kevés meccset nyertek. Karácsony előtt rossz szériában voltak, gólt is alig lőttek. A szünetben a vezetőség úgy gondolta, váltani kell: vagy hoznak új igazolásokat, vagy felvisznek néhány fiatalt. Végül utóbbi mellett döntöttek, a karácsonyi szünet során egy sor junior fent edzett. Először kicsit új volt, felnőtt játékosok, erősebb emberek, mint a tizenévesek. 1-2 hét múlva jelezte a vezetőség, hogy fent tartanak. Az elejétől kezdve megkaptam a megfelelő jégidőt, emberelőnyben is fent voltam. A szívem erősebben dobogott, amikor egy jobb sorba tettek. Az elején különösen jól jöttek a pontok, 5-6 meccses szériában voltam. Hittem magamban, hogy meg tudom állni a helyemet ilyen szinten is, de nem gondoltam volna, hogy ennyire gyorsan sikerül. Minden nappal egyre kerekebb lett a szezonom.?

A szezon utolsó hónapját ismét új helyen töltötte Kozma Dávid, aki ekkor már a SuperElitben, a legmagasabb svéd juniorligában érdekelt Karlskronát erősítette: ?A Boras juniorcsapata a legjobb háromba szeretett volna bejutni, hogy kvalifikációt játszhasson a SuperElitért. Amikor látszott, hogy ez már nem sikerülhet, akkor a vezetőség úgy döntött: elengednek mindenkit, akit a SuperElitből keresnek. Engem a Karlskrona egy-másfél hónapig ostromolt, de a felnőttcsapatból sem akart elengedni a vezetőség. Végül hárman mentünk fel a legmagasabb juniorligába. A Karlskrona rossz formában volt, támadófronton szerettek volna erősíteni. 4 mérkőzésen 4 pontot gyűjtöttem, jól ment a játék. Az utolsó hétvégén ? ami a koronavírus miatt elmaradt ? közvetlen vetélytársakkal játszottunk volna, jó eredmény esetén elkerültük volna az osztályozót.?

kozmadavid2

Kozma szezonját így három egységre lehet bontani. ?Nagyon élveztem a felnőttcsapatot, életemben először játszottam ennyi ember előtt, hazai pályán 500-1000 szurkoló volt kint. A hazai nézők előtt izgultam az elején. Néhány meccs után hallottam, hogy nincsenek ellenem a szurkolók, nem zavarja őket, hogy juniorként a második-harmadik sorban megyek, vagy hogy előnyben is játszom. Több helyen is olvastam, hogy elégedettek a játékommal, ezek a pozitív visszacsatolások rengeteget jelentettek. A szezonom fénypontja ezzel együtt a SuperElit volt. A idény előtt nem hitem, hogy tudok ezen a szinten is jól játszani. De az évad előrehaladtával egyre magabiztosabb lettem, már láttam, hogy meg tudom állni itt is a helyemet. Kaptam lehetőséget emberelőnyben is, minden meccsen pontot szereztem.?

A jövő hónapban a 19. életévét betöltő szélső úgy gondolja, főleg mentálisan fejlődött sokat. ?Sokkal nyugodtabb vagyok, mint korábban. Sokat hallom az edzőimtől, hogy az ellenfél mindent meg fog tenni, hogy kizökkentsen a ritmusból, hogy felmérgesítsen. Most már tudom ezt kezelni. Korábban egy-egy elrontott helyzettől elvesztettem a fejemet, ideges lettem. Csak azon rugóztam, hogy mi lett volna, ha belövöm.?

Kozma továbbra is kint tartózkodik Borasban, olykor-olykor a jégpályára is lemerészkedik, feltéve, hogy nem találkozik másokkal. A fejében folyamatosan ott van a hazatérés gondolata, és a válogatott meghívóhoz szükséges két hazai szezon abszolválása ? megvan a svéd állampolgársága is, és tízéves kora után csak egy idénye volt a magyar utánpótlásban ?, de jövőre még biztosan északon marad. Annak ellenére, hogy akadt kérője itthonról is. ?Már idén is a SuperElitben szerettem volna játszani, ám ez csak az utolsó hónapban valósult meg. De most a Karlskronával megvan a szerződésem a jövő évre. Augusztus elején kezdődik a felkészülés, néhány héttel korábban leutazom hozzájuk. A magyar válogatottság folyamatosan ott van a szívemben, egyszer haza akarok térni, hogy az esetleges meghívó útjába ne gördülhessenek jogi akadályok. Magyarországon ugyanakkor csak egy csapatban tudom elképzelni a jövőmet, akik ismernek, tudják, hogy melyikre gondolok.?

kozmadavid3

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 3-2 HVÉGE
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN ÉLŐ
VB 16:00 ITAKOR INFO
VB 19:30 HUNSLO INFO
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum