Papp Kristóf fent van a végleges NHL-draftlistán

   

A 18 éves magyar válogatott csatár a 125. helyre került az észak-amerikai mezőnyjátékosok között.

Az NHL Central Scouting közzétette az idei játékosbörze előtti végleges draftlistákat. Ezeken külön-külön rangsorolják az Észak-Amerikában, illetve azon kívül játszó tehetségeket, valamint a mezőnyjátékosokat és a kapusokat. A tengerentúliak között az idei A csoportos junior-világbajnokság MVP-je, Alexis Lafreniere az első, míg az Amerikán kívüli rangsort a német csodagyerek, Tim Stützle vezeti. A hosszú ideje odaát jégkorongozó Papp Kristófot értelemszerűen az észak-amerikaiak között helyezték el.

Az élen nincs nagy változás az utolsó, januárban közzétett listához képest, Papp Kristóf ugyanakkor közel 20 helyet javítva a 143.-ról a 125.-ig küzdötte fel magát. A magyar nagyválogatottban a nottinghami olimpiai selejtezőkön góllal bemutatkozó csatár a USHL-es Madison Capitolsban és a Des Moines Buccaneersben idén 44 meccsen 35 pontot hozott össze, míg ősztől az NCAA-ben, a Michigan State University csapatában folytatja.

Ami az élmezőnyt illeti,  továbbra is kiemelkedik Alexis Lafreniere, aki a korosztályos világbajnokságon is szárnyalt, 5 meccsen 10 pontot szerzett, világbajnok és MVP lett. QMJHL-es csapatában, a Rimouski Oceanicben sem tétlenkedett, 52 meccsen 112 pont került a neve mellé. A Rimouskinak 2005 óta nem volt 1/1-es játékosa, akkor Sidney Crosbyt adták az NHL-nek és a világnak. A quebeci liga erejét mutatja, hogy Lafreniere lehet 8 év alatt a harmadik 1/1-es, aki ebből versenysorozatból kerül az élre. Lafreniere-t két OHL-es játékos követi a csatár Quinton Byfield (45 meccsen 82 pont) és Jamie Drysdale személyében, utóbbi jobbkezes hátvéd, ami tovább növelheti az értékét. A legmagasabban jegyzett Észak-Amerikában játszó európai az osztrák Marco Rossi, az OHL idei pontkirálya ? 56 meccs, 39 gól, 81 assziszt, 120 egység ?, őt a 6. helyre tették.

Az Észak-Amerikán kívül játszó hokisok listáját a német Tim Stützle vezeti. A 2002-es születésű támadó már 17 évesen a DEL-ben játszott, és 41 meccsen 34 pontot hozott össze, ami után nyilván megválasztották a legjobb újoncnak. A második a svéd Alexander Holtz, ő a Djurgardensben 35 SHL-meccsen 16 pontot szerzett. Hozzá hasonlóan egy helyet lépett előre a HIFK csatára, Anton Lundell, aki a finn élvonalban 44 meccsen 28 pontot szorgoskodott össze. A január óta eltelt időszak nagy vesztese a svéd Lucas Raymond. Neki nem volt jó szezonja: az SHL-ben 33 meccsen 10, a korosztályos vb-n 7 meccsen 4 pont került a neve mellé, így visszacsúszott a negyedik helyre.

A kapusok közül Észak-Amerikában Nicolas Daws, a nemzetközi ligákból az orosz Jaroszlav Aszkarov emelkedett ki. Utóbbi egészen az elődöntőig szemkápráztató teljesítményt nyújtott a juniorok világbajnokságán, ám a svédektől négy gólt kapott, lerontva a statisztikáit, le is vették a pályáról, majd a döntőt sem bízták rá. Cseréjét, Amir Miftahovot ezzel szemben most az ötödik helyre rangsorolták.

A draftot eredetileg Montrealban rendezték volna június 26?27-én a Bell Centre-ben, de ezt elhalasztották. Új időpont egyelőre nincs, ahogy azt sem lehet tudni, megtartják-e fizikailag is a rendezvényt bárhol, vagy csak a virtuális térben kerül rá sor. Unatkozni addig sem fogunk, hiszen április 9-én tartják a draftlottót, amikor kisorsolják, mely csapatok választhatnak az első három helyen. Legnagyobb eséllyel a Detroit és az Ottawa indul, előbbi az utolsó helyen végzett a félbeszakított alapszakaszban, így az esélye 18,5%. A nyomában szorosan ott liheg az utolsó előtti Ottawa, amihez 13,5%-os valószínűség jár a húzáskor. Ráadásul övék a San José helye is, amit Erik Karlssonért kaptak cserébe tavaly, ami további 11,5%-ot jelent számukra.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT INFO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum