Orvosi csoda, hogy McDavid ismét szenzációs

 

Az Edmonton kapitánya áprilisban kegyetlen lábsérülést szenvedett. Dokumentumfilm készült fantasztikus gyógyulásáról.

Az Oilers a tavalyi alapszakaszt az örök rivális Calgary ellen zárta. Az albertai csata mindig parázs mérkőzéseket hoz, és ez akkor is így volt, amikor már nem volt igazi tétje a meccsnek. A Flames fix nyugati elsőként, az Oilers biztos kiesőként várta a találkozót. Amelyen a flameses Mark Giordano elkaszálta a lendületben lévő Connor McDavidet a kapu előtt. Az Oilers kapitánya óriási sebességgel csapódott a vasnak. Utána percekig ült a jégen, mire ketten le tudták kísérni.

Az orvosi vizsgálat lábtörést és szalagszakadást állapított meg, ami lezárta McDavid szezonját: nem vehetett részt a május 10-én kezdődő A csoportos világbajnokságon. A rövid távú következményeknél is sokkolóbbak voltak a közép- és hosszú távú kilátások. A térdspecialistákból és radiológusokból álló csapat műtétet javasolt, ami egy évre kivette volna a sztárt a játékból, ráadásul fennállt a veszély, hogy felépülése után sem lesz már olyan a lába, mint fénykorában. Ez borzasztó hír volt a világ leggyorsabb játékosa számára. Annyi pozitívum mégis volt a kilátástalanságban, hogy nem maradt sok veszítenivalója: mivel a műtét után amúgy is csak a 2020/21-es szezonban játszhatott volna először, így bátran megpróbálkozhatott egy más típusú gyógymóddal: a műtét nélküli rehabilitációval.

Az első lépés a szakmai stáb felállítása volt, amely a részterületükön világhírű szakemberekből állt: Anthony Mascia radiológus, a Humber River Hospital MRI-részlegének igazgatója, Mark Lindsay, a világ egyik legelismertebb kiropraktőre és kötőszövet-szakértője, Gary Roberts erőnléti fejlesztő, Lawson Hamer tornászedző, Tracy Wilson olimpiai bajnok jégtáncos. A feladat nagyságát jelzi, hogy Lindsay úgy nyilatkozott a folyamatról készült dokumentumfilm trailerében: ?Soha életemben nem volt még példa rá, hogy egy ennyire súlyos sérülést ne műtéti úton próbáljunk kezelni.? A program szakmailag és fizikailag is megterhelő volt. Hamer hitetlenkedve mesélte: ?Ránéztem a naptáramra és azt kérdeztem: az edzőtáborra szeretnél rendbe jönni? Akkor lesz dolgunk.?

A szakmai program dinamikusan változott, mindig a játékos szükségleteinek megfelelően. McDavid két-három hetente ment MRI-re, a felvételeket kiértékelve tudták megállapítani, mely területeken mennyit javult az állapota, ez jelentette az alapját a menetrendnek, amit a következő két-három hetes periódusra összeállítottak neki. Ezek a programok egyáltalán nem voltak könnyűek. A játékos gyakran napi 8-10 órát dolgozott azon, hogy mihamarabb felépüljön. És bár a szeptemberi edzőtáborban megjelent, az utolsó pillanatig nem lehetett tudni, hogy végül mikor lesz bevethető.

A csoda végül valósággá vált: McDavid egyetlen meccset sem hagyott ki idén, 49 mérkőzésen 27 gólnál, 49 gólpassznál és 76 pontnál jár, utóbbi két kategóriában nincs nála jobb. Ha tartja az ütemet, a szezon végén minden kategóriában egyéni csúcsot dönthet.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum