Backström 2025-ig Washingtonban marad

 

A már 10. éve a Capitalst szolgáló svéd passzkirály ? avagy: Alekszandr Ovecskin jobbkeze ? szezononként 9,2 millió dollárt kereshet.

Nem lesz a nyári szabadügynökpiac nagy hala Nicklas Backström, a Washington csatára. A 32 éves svéd centernek június 30-án futott volna ki a 10 éves szerződése, ezt hosszabbította meg újabb 5 idényre. A kontraktus értelmében Backström az elkövetkező fél évtizedben 46 millió dollárt kap, ami évenként 9,2 milliót garantál a számára, továbbá azt, hogy a beleegyezése nélkül nem lehet őt áruba bocsátani. A svéd a 9,2 millióval a klub negyedik legjobban fizetett játékosából a másodikká lép elő, megelőzve Jevgenyij Kunyecovot és John Carlsont. A washingtoni fizetési lista élén természetesen továbbra is Ovecskin áll, a Capitals kapitánya alig több mint 300 ezer dollárral fog jobban keresni. Ami a Washington komplett bérkeretét illeti, Backström fizetésével együtt valamivel több mint 10 milliós hely marad. Ide öt játékost kellene beszorítania Brian MacLellan GM-nek, köztük a 6,1 milliót kereső Braden Holtby kapust, akinek szintén lejár a szerződése. Ám a hírek szerint MacLellan nemragaszkodik feltétlenül a 30 éves hálóőrhöz, ugyanis ott van a keretben az az Ilja Szamszonov, aki már bizonyította, hogy lehet rá építeni.

Backström a Washington történetének egyik legjobb és legértékesebb játékosa, amit a számok is bizonyítanak. 668 gólpasszával klubrekorder, és Ovecskin mellett csak ő az, aki legalább 900 pontot gyűjtött a csapat mezében. Azzal is büszkélkedhet, hogy a teljes mezőny egyetlen hokisaként az elmúlt 6 szezonban mindig legalább 50 gólpasszt adott. Ovecskinnel együttműködésben Backström a 2007-es bemutatkozása óta 295 gólpasszt adott emberelőnyben, és összesen 368 pontot gyűjtött. Az elmúlt 13 évet figyelembe véve az NHL-ben az előbbivel az első, az utóbbival a második ? Ovecskin mögött. Végül érdemes megjegyezni, hogy a svéd az orosz 686 góljából 255-öt készített elő. Egy játékos számára ennél többet csak Wayne Gretzky (364, Jari Kurri), Bryan Trottier (310, Mike Bossy) és Henrik Sedin (280, Daniel Sedin) készített elő.

Ehhez képest karrierje legnagyobb részében meglehetősen tulajdonosbarát fizetést vett fel Backström. Új szerződése 2,5 millió dollárral többről szól, mint az előző, bár a CapFriendly számításaiból kiderül: az aláírás évében ugyanúgy a teljes bérkeret 11,3%-át tette ki az egyik és a másik is. 32 évesen ugyanakkor kockázatos ekkora értékben szerződni, ezt a rövidebb időtartammal mérsékelték valamelyest, emellett a franchise rendszerében egyelőre nincs olyan kaliberű játékos, aki képes lehetne átvenni a helyét az első számú center posztján. Külön érdekesség, hogy a játékos maga boltolta le az üzletet, az ügynökök kiiktatásával eleve spórolt 3-5%-ot. Az első három évre vonatkozó no move klauzula azt is jelenti, hogy hivatalosan ő az első, aki a 2021-es bővítési drafton védettséget kapott klubjától, bár nyilván enélkül is levédték volna.

A klubnak a kapuskérdésen túl Alekszandr Ovecskinnel kell majd hosszabbítania, de neki 35 évesen aligha lesznek kiemelt igényei. Jakub Vranának jár még le 2021 nyarán a szerződése, emellett a mélység megteremtése lesz a menedzsment feladata. Biztató lehet a szurkolók számára, hogy Ovecskinen és Backströmön kívül nincs 9 millió felett kereső játékosa a klubnak, 8 millió körül is csak Kuznyecov és az év hátvédje címre legesélyesebb John Carlson keres.

backström sign

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT INFO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum