Nem lesz könnyű ismételniük a címvédő finneknek

 

Indul az A csoportos junior-világbajnokság utolsó szakasza, szombaton elődöntőznek, majd vasárnap estére minden nyitott kérdés eldől.

A 2020-as junior-világbajnokság elődöntőiben a svédek az oroszokkal, a finnek a kanadaiakkal meccselnek, előbbi találkozót délután három órától, utóbbit este héttől rendezik Ostravában. Elsőre azt is gondolhatnánk, hogy e nemzetek szereplése a legjobb négy között megfelel a papírformának, ám ha kicsit közelebbről vesszük szemügyre a junior-vb-k történetét, akkor láthatjuk, hogy erről szó sincs. Hivatalosan 1996 óta rendeznek U20-as világbajnokságot, és az idei mindössze a 3. alkalom, hogy konkrétan ez a négy csapat került az elődöntőbe. Ennek elsődleges oka az USA utánpótlásának erőssége. Csak öt olyan év volt a kezdetek óta, amikor az amerikai válogatott nem játszhatott a döntőért, és az idei a hatodik.

A két alkalom, amikor ez a négy válogatott elődöntőzött: 2012 és 2014. A 2014-es vb-n ugyanez volt a párosítás is, akkor a svédek szoros meccsen 2-1-re győzték le az oroszokat, míg a másik ágon a többek között Teuvo Teravainennel és a Magyarországról is ismert Rasmus Kulmalával felálló finn gárda 5-1-re gázolta el a Connor McDavidet is a soraiban tudó Kanadát. A fináléban végül Finnország hosszabbításban nyert 3-2-re a svédek ellen. Ennek az idei lehetséges kimenetelek szempontjából persze nincs jelentősége, mindkét meccs kapcsán megjósolhatatlan, hogy melyik válogatott lesz képes érvényesíteni az akaratát.

Svédország?Oroszország, 15:00

A svédek még nem kaptak ki az idei tornán, de az oroszokkal nem lesz könnyű dolguk. Marcsenkóék a csoportkörben 6-0-val intézték el Kanadát, és bár kikaptak a csehektől és az amerikaiaktól, később magabiztosan győzték le Németországot és Svájcot. Számukra tehát két meccs óta tart a kieséses kör, hiszen egy németektől elszenvedett vereség azt jelentette volna, hogy be sem jutnak a negyeddöntőbe. Ezzel szemben Svédország a hagyományoknak megfelelően hibátlanul abszolválta a csoportkört. Elképesztő tény, de tény: utoljára 2006. december 31-én kaptak ki a vb-k ezen fázisában. Ezt a magabiztosságot csütörtök este a 8000 fanatikusa által űzött-hajtott cseh csapat sem tudta kikezdeni. Ha vetünk egy pillantást a kanadai táblázatra, szembetűnő, hogy a svédek két kivételes tehetséggel érkeztek. Nils Hoglander 10 ponttal első, Samuel Fagemo 9 ponttal másik a névsorban, utóbbi a góllövőlistát is vezeti 6 találattal. Meglepő lehet, hogy az orosz játékosok nem annyira ponterősek, meccsenként egy góllal kevesebbet lőttek, mint a svédek, viszont fegyelmezetten védekeznek. Legponterősebb játékosuk a KHL-ben pallérozódó Dmitrij Voronkov, ő 5 meccs után 6 pontnál jár.

Bár mindkét csapat ugyanannyi előnyt játszhatott, a svédek kétszer annyi gólt lőttek ezekből, mint az oroszok. Sokkal fegyelmezettebbek is, feleannyi időt töltöttek eddig emberhátrányban, mint az oroszok, akik azonban mégis csupán eggyel több gólt, azaz hármat kaptak ezekből a szituációkból. Az egyéni és csapatstatisztikák alapján a svédek tűnnek erősebbnek, ám e fölény mértéke jelentősen csökken, ha tekintetbe vesszük, mennyivel volt erősebb az oroszok csoportja.

Kanada?Finnország, 19:00

A címvédő finnek útja Észak-Amerikán át vezethet a csehországi döntőig, ugyanis a legjobb 8 között az USA-t kellett legyőzniük, ami sikerült is nekik. Szombaton Kanada következik, amely a csoportkörben szintén verte az amerikaiakat, ám másnap 6-0 arányban döngölte őket jégbe az orosz válogatott. Később a németeket és a cseheket is magabiztosan verték, és a negyeddöntőben Szlovákia sem jelentett problémát számukra. A finnek hosszabbításos vereséggel kezdtek Svédország ellen, Szlovákiát és Kazahsztánt 15-2-es összesített gólaránnyal győzték le, ám az utolsó csoportmeccsen meglepetésre 5-2-re kikaptak a svájciaktól. Ezután jött az amerikaiak elleni presztízscsata ? egyben a tavalyi finálé visszavágója ?, amelyen a játék kontrollálásával kevesebb, a helyzetbe kerüléssel több gondjuk akadt, így lett 1-0 a vége. Mezőnyben a finnek két legjobbja Kristian Tanus (8 pont) és Patrik Puistola (7 pont). A kanadaiaktól az első sor centere, Barrett Hayton villog, aki Alexis Lafreniere átmeneti hiányában is 9 pontra volt képes, valamint Dylan Cozens (8 pont), akit tavaly az első kör hetedik helyén draftolt a Buffalo. Ha már Lafreniere szóba került: az idei draft 1/1-es helyének várományosa úgy is a házi kanadai táblázat harmadik helyén áll 6 egységgel, hogy csupán 3 meccsen játszhatott. Visszatérése a negyeddöntőre új energiát adott a csapatnak, ő maga is 1+1-gyel zárt Szlovákia ellen.

Nagy kérdés, hogy nem kell-e mindkét csapatnak újabb veszteségekkel számolnia. A szlovákok elleni meccs első percében Nolan Foote, az első sor szélsője ütközte le brutálisan a szlovákok első soros centerét, Kristian Kovacikot. Az esetet vizsgálja a fegyelmi bizottság, elképzelhető, hogy eltiltás vár a vétkesre. Mint ahogy az sem kizárt, hogy a finnek is nélkülözni lesznek kénytelenek egyik legjobbjukat, az amerikaiak elleni csata első percében ugyanis Kristian Tanus csúnyán lekönyökölte Jack Druryt, és ez további szankciókat vonhat maga után. Minden bizonnyal vihart kavarna, ha az elődöntő előtt csak az egyiküket tiltanák el.

A csapatstatisztikákban a kanadaiak fölénye az emberelőnyök kihasználásában meglepően nagy: közel 25%-kal több időt töltenek fórban, mint a finnek, és ezeket jóval jobb százalékban érvényesítik (44% kontra 30%). Ami az emberhátrányos védekezést illeti, ott kevésbé szembetűnő a finnek előnye. Nem így a kapusposzton, ahol sokkal erősebbek, igazából ez Kanada legsebezhetőbb pontja. A statisztikát csapatszinten Finnország vezeti (93,2%), ami nem meglepő, viszont Kanada 6. helye és 90% alatti teljesítménye (89,1%) már az. Ez persze ilyen kevés meccs esetén könnyen változhat napról napra, tehát némi óvatossággal kell kezelni. A számok és az eddig mutatott teljesítmény alapján indokolt szoros mérkőzésre számítani. Kanadának egy korai gólra és/vagy sok türelemre lesz szüksége ahhoz, hogy megtörje a roppant hatékony finn mezőnymunkával párosuló remek kapusteljesítményt. A túloldalon értelemszerűen ennek elkerülése a cél, vagyis ki kell bekkelni a várható rohamokat és lekopírozni az amerikaiak elleni meccsmenetet.

Kazahsztán?Németország, 11:00

A fő figyelem a fenti két mérkőzésre irányul a világbajnokságon, ám az események már délelőtt 11 órakor elkezdődnek Ostravában, amikor Németország Kazahsztánnal meccsel. A két csapat a kiesés elkerüléséért vív két nyert csatáig tartó párharcot, amelynek első felvonását a németek nyerték 4-0-ra. Ha szombaton behúzzák a másodikat is, akkor eldől, hogy Kazahsztán jövőre a divízió 1/A-ban folytatja Fehéroroszországgal, Dániával, Lettországgal, Norvégiával és a feljutó Magyarországgal együtt. Ha a kazahok kiegyenlítenek, akkor vasárnap újabb mérkőzést rendeznek.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum