A címvédő finnek az USA-val negyeddöntőznek

 

Az északiak kikaptak Svájctól, akik így az oroszok ellen folytathatják, Kanadának nem lesz nehéz dolga a szlovákokkal, a cseh?svéd izgalmasnak ígérkezik.

Nagy meglepetéssel zárult az óév utolsó napján a csoportkör a csehországi A csoportos junior-vilábajnokságon. A címvédő Finnország a Svájc elleni meccsén kis híján annyi gólt kapott, mint az előző hármon összesen, és ezzel felül is íródtak a negyeddöntős párokra vonatkozó várakozások: az orosz?finn csata elmarad, az északiak a bivalyerős amerikaiakkal kénytelenek negyeddöntőzni. Svédország simán érvényesítette a papírformát, így 52 meccs óta veretlen a junior-vb-k csoportköreiben, a németeknek nem sikerült elkerülni a kieső kört, az oroszok kiütötték őket, míg Csehország nem bírt Kanada emberelőnyös játékával.

Svájc azzal verte meg a finneket, amivel általában ők szokták az őrületbe kergetni ellenfeleiket: a kiváló kapusteljesítménnyel. Mindezt ráadásul úgy érték el, hogy első számú hálóőrüket pihentették az egyenes kieséses szakasz előtt, Luca Hollenstein helyét Stéphane Charlin vette át, aki közel 95%-os teljesítménnyel vállalt oroszlánrészt a sikerből. A finnek az első három meccsen összesen hét gólt kaptak, ehhez képest Svájc ötöt lőtt nekik, ráadásul az első négyet egyenlő létszám mellett, az ötödiket emberhátrányban üres kapura. Ezzel szemben a finnek két gólra voltak képesek, így 5-2-re kikaptak.

2020 IIHF World Junior Championship

fotó: Matt Zambonin/HHOF-IIHF Images

A svédek kezdetektől irányították a meccset Szlovákia ellen, az első negyed órában háromszor mattolták északi szomszédunk védelmét, majd a második szünetre minden nyitva maradt kérdést eldöntöttek, 5-0-ra vezettek. A harmadik harmadra engedtek némi levegőt a szlovákoknak, ami arra volt elég, hogy 2-1-re nyerjék ezt a periódust, 6-2-re alakítva a végeredményt. A svédek a csoport élén végeztek, immár 52 megnyert csoportmeccsnél tartanak sorozatban. Mégsem lehetnek teljesen elégedettek, hiszen a meccs vége felé Martin Fasko-Rudas odacsapott Rasmus Sandin kezére, aki nagy fájdalmak között hagyta el a jeget. A játékos további sorsa erősen kérdéses. Szlovákia elérte minimális célját, elkerülve a kiesési kört a negyedik helyen végzett.

A másik ágon a németek meglepetésre készültek az oroszok ellen, de ebből semmi sem valósult meg. ?A csapat felkészülten jött ki a meccsre, megértettük, hogy ez döntő csata lesz, mintha a rájátszás két nappal előbb kezdődne” ? nyilatkozta erről Kirill Marcsenko. A szentpétervári csatár, akit a Columbus Blue Jackets draftolt 2018-ban a 49. helyen, óriásit játszott: két gólja mellett három asszisztot osztott ki, mindezt úgy, hogy 13 percet volt a jégen. Az ő duplájával lépett meg ellenfelétől az orosz válogatott a mérkőzés elején. A második harmadban Pavel Dorofejev duplázott, és Grigorij Gyenyiszenko is betalált. A svéd meccshez hasonlóan itt is eldőlt a meccs 40 perc játék után, a harmadik játékrész a gyengébb csapaté lett, ekkor 1-1 gól esett mindkét oldalon, így alakult ki a 6-1-es végeredmény. Az orosz győzelem azt jelentette, hogy ők és a csehek kerültek a negyeddöntőbe, míg a németek Kazahsztánnal játszanak a kiesés elkerüléséért.

A csehek keveset tanultak a hibáikból, legalábbis ami a fegyelmezettséget illeti. Kedden Kanada ellen az első tíz percben kétszer kerültek emberhátrányba, mindkettőből gólt kaptak. Ha ez nem lett volna elég, a 14. perc elején Otakar Sik kapott 5+20 percet, amiből újabb két kanadai gól született. Ezzel el is dőlt a mérkőzés, bár izgalmaknak nem maradtunk híján. A csehek nem adták fel, a 32. percben pedig elérkezett az ő idejük, 14 másodperc alatt két gólt szereztek, ám még mielőtt igazán visszajöttek volna, Kanada meglőtte ötödik gólját is. Vaclav Varada vezetőedző megérezte a momentumot, videóbírót kért, ám az esetet visszanézve is úgy találták a játékvezetők, hogy érvényes találat született. A szabályok értelmében ezért kétperces kisbüntetés járt a cseh válogatottnak, amit a félelmetes formában játszó kanadai speciális egységek egyike ki is használt, visszaállítva a négygólos különbséget. A 24 másodperc alatt esett három gól rekordnak számít a torna történetében. A továbbiakban sok minden nem történt, Kanada lőtt még egy gólt 10 perccel a vége előtt, ezzel alakítva ki a 7-2-es végeredményt.

A csoportkör utolsó játéknapja után kialakult a további menetrend. A január 1-jei pihenő után az év második napján öt mérkőzéssel folytatódik a világbajnokság. Délelőtt Ostravában a németek játszanak Kazahsztán ellen, a két nyert meccsig tartó széria dönt arról, hogy melyik válogatott esik ki. Németország toronymagas favorit, de hiba lenne lebecsülni a szintén szimpatikusan játszó és jó játékerőt képviselő kazahokat.

A lényeg ebédidőben kezdődik, Trinecben fél egykor Svájc Oroszországgal játszik. Az esélyek itt is elég egyértelműek, ám az oroszok számára intő jel lehet az, ami 10 évvel ezelőtt történt. 2010. január 2-án a Vlagyimir Taraszenkóval és Jevgenyij Kuznyecovval felálló oroszok hiába lőttek 52-t kapura, Nino Niederreiter fél perccel a rendes játékidő vége előtt szerzett első gólja hosszabbítást jelentett, a második orosz kiesést.

Ostravában délután három órakor kezdődnek a küzdelmek, a B csoportot megnyerő Kanada játszik az A csoport negyedik helyezettjével, Szlovákiával, az esélyek mindennél egyértelműbbek A finnek utolsó napi veresége azt is jelentette, hogy lecsúsztak a csoport harmadik helyére, ennek következtében az USA-val játszanak este fél hattól. Tovább emeli a tétet, hogy tavaly ez a két válogatott játszotta a döntőt: az amerikaiak visszavághatnak az egy évvel korábbi vereségért. Este Svédország meccsel a házigazda csehekkel. Hiába a páratlan veretlenségi sorozat a csoportkörben, az északiak nyilvánvalóan az aranyéremért érkeztek, amit 2012-ben nyertek meg utoljára, miközben a csehek 2005 óta nem voltak érmesek, és fanatikus telt ház fogja buzdítani őket.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT ÉLŐ
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum