Hol köthet ki Taylor Hall?

 

Az NHL legértékesebb játékosainak egyike a hétvégén biztonsági okokból nem játszott. Pillanatokon belül távozhat a Devilstől.

Két meccset játszott a szezon csalódásai közé tartozó New Jersey Devils a hétvégén, ám legmagasabban jegyzett játékosa, Taylor Hall sem a Colorado, sem az Arizona ellen nem öltözött be. A hírek szerint mindkét csapat komolyan érdeklődik iránta, a Devils pedig érdeklődve hallgatja a kérőket.

Hogyan jutottunk idáig? Hall a 2010-es draft 1/1-ese volt. Szerencsétlenségére a játékostemető Edmonton Oilers vitte el. Akkor már kétszeres Memorial Cup-győztes volt, U18-ban világbajnok, a juniorok között vb-ezüstérmes. Első három szezonjában 171 meccsen 145 pontot termelt az Oilersnek, amely 2013-ban kötött vele hétéves szerződést, évi hatmillió dolláros értékben. A csapatnak már akkor sem ment. 2006-ban még döntőt játszottak, azóta egyszer jutottak be a rájátszásba, akkor sem mentek tovább a második körnél. Így 2016. június 29-én elcserélték Taylor Hallt a devilses Adam Larssonért. Különös nap volt ez az NHL történetében: ekkor cserélt állomáshelyet P. K. Subban és Shea Weber is.

Az újságírók egyik üzletet sem értették, az azóta történtek azonban mindkét cserét átértékelték. Hall az első szezonjában 53 pontig jutott, majd jött a 2017/18-as évad, amikor karriercsúcsot jelentő 93 pontot ért el, 2012 után először rájátszásba vezetve csapatát. Meg is kapta a legértékesebb játékosnak járó Hart-trófeát, ami nem csoda: a házi kanadai táblázaton Nico Hishier követte őt jó negyvenpontos hátrányban (a Hart Memorial Trophy annak a játékosnak jár, aki csapata számára a legértékesebb volt). Innentől az volt a legfontosabb kérdés a Devils szurkolói számára, hogy Ray Shero általános igazgatónak sikerül-e olyan csapatot építenie Hall köré, amivel maradásra tudja bírni a csatárt 2020 után is. A fiatal mag adott volt: 2017-ben és 2019-ben is az első helyről választhattak a drafton, előbbivel Nico Hischier, utóbbival Jack Hughes landolt a csapatnál. Idén nyáron ráadásul sorra érkeztek a neves játékosok: P. K. Subban, Wayne Simmonds és Nyikita Guszev is óriási potenciállal rendelkező hokisok.

A sors fura fintora, hogy Shero teljesítette, ami elvárható volt tőle, a csapat azonban besült: Hall a maga 25 pontjával a legtermelékenyebb, de őt két olyan játékos követi Kyle Palmieri és Blake Coleman személyében, akik együttes keresete sem éri el a 6,5 millió dollárt. A nagy nevek adósak a jó játékkal, Hischier 16 pontnál jár, Guszev 14-nél, Hughes és Simmonds 12-nél. Ennél is fontosabb, hogy a csapat az utolsó előtti helyen áll a keleti konferenciában, 17 pont választja el a rájátszástól, ami behozhatatlan a Metropolitan divízióban, ahol a Washington, az Islanders, a Carolina és a Pittsburgh vív élet-halál harcot. Hall szerződése nyáron lejár, a legjobb korban van, most lehet érte sok pénzt kérni, így nem csoda, hogy a menedzsment nem is várta meg a februári átigazolási határidőt, és már most árulja legjobbját.

A kérdés az, hogy mennyit lehet elkérni érte, illetve hogy az ellenfelek mennyit hajlandók fizetni. A képletet bonyolítja, hogy Hall a tavalyi szezon legnagyobb részét sérülés miatt kihagyta, csak 33 meccsen lépett pályára, igaz, ezeken 37 pontot hozott össze. Idén 30 meccsnél és 25 pontnál és mindössze 6 gólnál jár. A hírek szerint 5-6 csapat érdeklődik komolyabban utána. Elsőként az Arizona Coyotes került szóba, amely azonban az elmúlt két év első körös játékosai, a center Barrett Hayton (2018) és a svéd hátvéd Victor Söderström (2019) közül egyiket sem akarják beáldozni érte. Arizonában hosszú távra számolnának vele, nagy kérdés, hogy ő maga akar-e a sivatagban játszani. Persze a Coyotes az idei szezon egyik legkellemesebb meglepetése, vezeti a Csendes-óceáni divíziót, ami merőben szokatlan tőle.

A Colorado Avalanche is komoly érdeklődést mutat. Nekik a pénzük is megvan és a hosszabbítás előtt sem lenne akadály. Jól megy a játék a denverieknek, a második helyen állnak a központi divízióban a címvédő St. Louis Blues mögött. A Coyoteshoz hasonlóan megvan mindegyik draftjoguk az előttünk álló évekre, ráadásul többen is jelentették, hogy a Devils játékosmegfigyelői előszeretettel látogatják az Avs és AHL-es farmcsapata, a Colorado Eagles meccseit is. De ha már a Blues szóba került, a hírek szerint az ő fantáziájukat is megmozgatta az üzlet lehetősége. Más források nem zárják ki a Pittsburgh Penguinst, a New York Islanderst és a Nashville Predatorst sem. De mivel ilyen kaliberű játékos a legritkább esetben válik elérhetővé az év e szakában, ezért nincs olyan csapat, amely ne mérlegelné a lehetőségeit.

Az időzítés fontos ebben a kérdésben. Hall két meccse óta nem játszik, az üzlet mégsem köttetett meg, ez így együtt sem a játékosnak, sem a csapatnak nem jó, és egyben arra utal, hogy a keresleti és a kínálati oldal más értéken számol a sztárral. Ray Sherón nagy a nyomás, hiszen karácsonykor nem szabad játékost eladni, december 19-én egy hétre bezár a játékospiac. A helyzetet bonyolítja, hogy Hall-szintű játékost nem gyakran adtak el decemberben, a februári határidő több szempontból ideális, mert jobban látszik, mely csapatoknak van reális esélyük a kupáért folytatott küzdelemben. Másrészt a Devils egyelőre senkinek sem adott engedélyt arra, hogy a játékossal vagy ügynökével a távolabbi tervekről egyeztessen. Márpedig az ár nagyban függ attól, hogy erre a szezonra vagy hosszabb távra számolhatnak vele.

Végső soron az a legnagyobb kérdés, hogy egyrészt Hall tényleg annyira jó játékos-e, amint azt feltételezni szokás róla, illetve ha igen, akkor képes-e 28 éves kora után is tartani a pont/meccses átlagát. Már az első kérdésről is megoszlanak a vélemények. Az Athletic által megkérdezett NHL-es vezetők közül többen is kételyüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy mekkora a valós értéke. Hall szélső, és a csapatok nem szívesen költenek 10 millió dollárt szélsőkre, legalábbis Alekszandr Ovecskin kivételével. De egyrészt az orosz mellett is mindig ott volt az alulértékelt Nicklas Backström, másrészt Hall nyilvánvalóan nem ugyanaz a kategória. Az is kérdéses továbbá, hogy idei gólínsége mennyire tekinthető a körülmények szerencsétlen alakulásának, vagy esetleg egy új trend kezdetét jelzi.

Összességében azonban nemcsak Hall sorsa a tét, legalább ennyire fontos az is, hogy mi lesz a Devilsszel. A Stanley Kupa-győztes Ray Shero 2015-ben vette át a kormányrudat azzal a határozott céllal, hogy megteremtse egy sikeres új korszak alapjait. Hall eladásával a terv láthatóan befuccsolt, újra kell gondolni a stratégiát. Az edzőt már menesztették, a keret átalakítása ezután vette kezdetét. Hall mellett szó van arról is, hogy Sami Vatanen, Simmonds, Subban, sőt a csapatkapitány Andy Greene napjai is meg lehetnek számlálva. Mint említettük: a mag megvan, Hischier és Hughes mellett meghatározó játékos lehet Ty Smithből, Will Butcherből és Jesper Boqvistből is. Egyelőre azonban egyikük sem váltotta meg a világot. Nagy kérdés, hogy további draftjogokkal vagy már bevált játékosokkal akarja-e újrakonfigurálni a keretet a menedzsment, és hogy erre mennyire vesznek vevők az ellenfelek.

taylor hall

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum