2024-ig aligha lesz újra világkupa

 

Továbbra is rengeteg a bizonytalanság a nemzetközi hoki három éve újjáélesztett csúcseseménye körül.

A világkupát nyolcéves szünet után 2016 őszén élesztették újjá. Az akkori tervek szerint négyévenként ismétlődött volna a torna, azaz a következő 2020-ban lett volna esedékes. Ezt most már biztosan nem tartják meg, miután a liga igazgatótanácsának soros ülésén hivatalosan is törölték az esemény megrendezésére irányuló terveket. A hírt Gary Bettman NHL komisszár jelentette be, aki a jövőt illetően viszont optimistán beszélt: “Azt hiszem, mindannyian egyetértünk abban, hogy jó lenne, ha a világkupa rendszeresen szerepelne a versenynaptárban. Megvalósításáról komoly és konkrét tárgyalásokat folytattunk és folytatunk a játékosok szakszervezetével (NHLPA). Az viszont tény, hogy egy ilyen torna megszervezése óriási munkát igényel, amire néhány hónap kevés, ezért leghamarabb a 2021/22-es évadban térhet vissza a világkupa.”

Ebben a céldátumban azonban nagyon sokan kételkednek. A 2021/22-es szezon során ugyanis téli olimpia lesz Pekingben, és nem valószínű, hogy bármelyik nemzeti válogatott erős összetételben állna ki két jelentős eseményre néhány hónapos különbséggel. Az olimpia és a világkupa sorsa összefügg, az előbbi a játékosoknak, az utóbbi a ligának fontos. Az előző kollektív szerződésben ? amely 2013 óta van hatályban ? az olimpiai részvétel kérdését elfelejtették tisztázni a felek, amiből hatalmas felháborodás lett, miután a liga 2018-ban 20 év után először bojkottálta a részvételt. Így most az egyik legfontosabb nyitott kérdés az olimpia ügye, amiben a játékosok a világkupával zsarolhatnák a ligát a tárgyalásokon. Ha vk nincs, akkor a liga tárgyalási pozíciói erősebbek. Bettman szavai is arra utalnak, hogy ez szerepet játszott a mostani döntésben, szerinte mindenki egyetért abban, hogy kiváló ötlet a világkupa, amit folytatni kell. Ezzel szemben: ?Az olimpia egészen más tészta. A liga véleménye szerint az túl nagy törést jelent a szezonban. Én értem, hogy ez mennyire fontos a játékosok számára, de egy csomó logisztikai probléma merül fel vele kapcsolatban. Az olimpiai részvétel ügye ezért jóval kevésbé előrehaladott állapotban van, mint a világkupáé.?

Az igazsághoz tartozik az is, hogy az előző világkupa viszonylagos sikertelensége is nagy szerepet játszhatott a mostani döntésben. Ebben az értelemben valóban sokkal nagyobb előkészítésre van szükség ahhoz, hogy anyagilag is megérje megrendezni a tornát. Az viszont hatalmas arcvesztéssel járna az NHL számára, ha beharangoznák a vk-t, majd egy esetleges sztrájk miatt mégsem valósulna meg.

Ezért is lehet, hogy Pierre LeBrun insider szakíró információi szerint az NHL és az NHLPA valójában már most sokkal távolabbi időpontokban gondolkodik: 2024-ben, illetve 2028-ban. A liga és a szakszervezet közötti kollektív szerződés 2022-ben jár le, és az új megállapodás egyik sarkalatos pontja az olimpiai részvételre és ennek függvényében a világkupára vonatkozhat. Annyi bizonyos, hogy a 2016-os világkupa tapasztalatai alapján nem is szezon előtti tornában gondolkodnak a liga döntéshozói, ehelyett februárban rendeznének, kiváltva az egyre unalmasabb All Star-gálákat az adott évben.

vilagkupa

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum