Az A csoport miatt is döntöttem úgy, hogy kijövök

 

Az ontariói akadémián pallérozódik az A csoportos női válogatott fiatal csatára, Seregély Míra. Meginterjúvoltuk őt a szocsi Hat Nemzet Torna előtt.

Seregély Míra augusztus óta jégkorongozik az Ontario Hockey Academyn. ?Nagyon szeretek itt játszani. Az elején nehéz volt, főleg az első két-három hét, hiszen idegen környezetbe kerültem, de meg lehet szokni. Nekem nagyon tetszik, jó élmény és fejlődési lehetőség egyben? ? mondta a 16 éves csatár. A Seregély  név nem ismeretlen az akadémián, hiszen Míra testvére, Máté két évvel ezelőtt már játszott ott. ?Szinte kitaposta az utat előttem, így könnyebb dolgom volt, mint neki. A vezetéknevemet nem tudták kimondani, de megtanítottam nekik. Őt is szerették, engem is szeretnek, aminek nagyon örülök. Mindenki rendes velem.?

A Cornwallban található intézményben az edzések és az iskolai órarend össze van egyeztetve. Minden nap van száraz és jeges edzés, az órarend pedig attól függ, hogy ki melyik évfolyamra jár. ?A jégkorongé a prioritás, a suli nem olyan erős, mint otthon egy jó iskola, de azért nincs könnyű dolgom. Főleg angolul. Fontos, hogy a tanulás és a sport együtt menjen.?

Az OHA nem egy bizonyos ligában szerepel, hanem hétvégente vesz részt különböző tornákon vagy edzőmeccseken. Összesen három lány és öt fiú csapat van az akladémián korosztályok szerint, de lehet mozgás az együttesek között. Seregély Míra az U19-esek, vagyis a 16-18 évesek között játszik. Csapattársai között német, koreai, japán és argentin lány is található. A fiúknál is nemzetközi a mezőny, a kanadai és amerikai hokispalánták mellett norvég, svéd, svájci és német játékosok is vannak. ?Tornát még nem nyertünk, de több meccsen győztünk, mint amennyin vesztettünk. Nagyon erős csapatok vannak, amelyek ellen nehéz győzni, de a fejlődéshez ez kell.?

seregelymira1

Éppen ez a fejlődési lehetőség volt az egyik oka, hogy a MAC hokisa belevágott a tengerentúli kalandba. ?Az A csoport miatt is döntöttem úgy, hogy kijövök, és nem bántam meg. A szárazedzések elég kemények. Nem különbözik sokban az otthonitól, de más a felépítés. A kardiót nagyon komolyan veszik, ebben fejlődtem. A meccsek gyorsabbak, erőszakosabbak, ezt a tempót kell tartani, ami sokat tud segíteni nekem is az A csoportra készülve? ? ismertette a felnőttválogatottban már 12 éveseben bemutatkozó játékos.

Ha már A csoport, adódik a kérdés: tudják-e az akadémián, hogy egyik tanulójukra tavasszal mekkora kihívás vár? ?Igen, tudják, hogy a magyar válogatott feljutott az elitbe. Örültek neki, mondták, hogy ez valóban nagy teljesítmény. Mivel a vb Kanadában lesz, így figyelni fogják az eseményeket. Nekem is egyre többször eszembe jut a vb. Azért is edzek, hogy minél jobb legyek, és hogy bebizonyítsuk: bent tudunk maradni.?

Cornwall tipikus észak-amerikai kisváros. A kollégiumtól nem messze vannak boltok, éttermek, és ami lényeges, a pálya is közel van. Mozi és más szórakozási lehetőségek is rendelkezésre állnak. ?Nekem mindenem megvan, amire szükségem van? ? mondta Míra. A 16 éves játékos egy évig marad biztosan Ontarióban. ?A második félév alatt döntünk a folytatásról. Nem vagyok ellene, hogy kint maradjak még. A családdal és az iskolával is beszélnem kell, meglátjuk, hogy mi lesz.?

Ami az iskolát illeti, Magyarországon osztályozó vizsga vár Mírára a nyáron, emellett Kanadában is értékelik a tanulmányi eredményeit. ?Nem lesz könnyű az otthoni vizsga, beszéltünk már róla a családdal, hogyan lehetne jól felkészülni. A bátyám már megcsinálta, tud segíteni, remélem, nekem is sikerülni fog.?

seregelymira2

fotók: Horváth György/MJSZ

A szocsi torna magyar érdekeltségű mérkőzései (magyar idő szerint):

December 12., csütörtök, 12:30: Magyarország?Csehország
December 13., péntek, 12:30: Magyarország?Franciaország
December 15. vasárnap, 12:30/13:00/16:00: helyosztó

Név Klub
Kapusok
Stephanie Nehring KMH Budapest
Németh Anikó MAC Budapest
Tóth Zsófia KMH Budapest
Hátvédek
Grkovic Jelena KMH Budapest
Kiss-Simon Franciska KMH Budapest
Kreisz Emma MAC Budapest
Mayer Fruzsina Vasas SC
Németh Bernadett MAC Budapest
Odnoga Lotti Dartmouth College (USA)
Tóth Enikő MAC Budapest
Sarah Knee KMH Budapest
Csatárok
Dabasi Réka KMH Budapest
Gasparics Fanni MAC Budapest
Huszák Alexandra KMH Budapest
Jókai Szilágyi Kinga KMH Budapest
Jókai Szilágyi Zsófia Lulea HF (SWE)
Kiss Andrea MAC Budapest
Averi Nooren KMH Budapest
Pintér Hanna MAC Budapest
Pintér Lili SDE Stockholm (SWE)
Rónai Alexandra MAC Budapest
Seregély Míra MAC Budapest
Somogyi Vivien KMH Budapest
Szamosfalvi Petra KMH Budapest
Szick Dorka KMH Budapest

A női válogatott stábja:

Szövetségi kapitány: Pat Cortina
Edzők: Mika Väärälä, Marton Tibor
Kapusedző: Budai Krisztián
Erőnléti edző: Dr. Benczenleitner Ottó
Rehabilitációs edző: Dénes Veronika
Jasó JuditCsapatvezető: Szabó Dávid Felszerelés menedzser
Sportmasszőr: Mondl Viktória
Orvos: Dr. Széplaki Attila
Média: Kaposi Dávid

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum