Ha így játszunk a Fradi ellen is, szörnyű vége lesz

   

Nem akármilyen vendég ellen próbálhatnak csorbát kiköszörülni a székelyek. Ugyanakkor még soha nem győzte le a Gyergyó az FTC-Telekomot.

Gyergyói HK–Schiller-Vasas HC mérkőzés felvezetőjében óva intettük a hazai csapatot attól, hogy máris a szombati rangadóban gondolkodjanak, és főpróbának tekintsék a piros-kék fiatalok elleni csatát. Nem tudjuk, hogy a vendéglátók hozzáállásán múlt-e, de Ladányi Balázs tanítványai megszerezték első idegenbeli győzelmüket a szezonban. Az ő szempontjukból tulajdonképpen mindegy is, hogy mit baltázott el a Gyergyó, dicséretet érdemelnek, mivel maximális fordulatszámon pörögtek, összeszedetten jégkorongoztak, kidolgozták és ki is használták a lehetőségeiket, megérdemelten arattak szép sikert.

A hazaiaknak nincs sok idejük töprengeni a kudarc fölött, hiszen a bajnoki címvédő érkezik hozzájuk, az alapszakasz egyik legjobban várt meccsére, egy igazi rangadóra. Ez akkor is igaz, ha a két csapat között jelentős a távolság ebben a pillanatban. A Fradi 26 ponttal második a tabellán, míg a gyergyóiak 14-gyel hetedikek. Egyelőre nehéz objektíven elemezni, mire lehet képes a jó erőkből álló erdélyi csapat, amely hazai pályán finoman szólva sem kápráztatta el a szurkolóit: pontvesztéssel kezdtek a Hokiklub Budapest ellen, majd jött egy hősies győzelem az UTE felett, utána 3-1 a Titánokkal szemben, aztán egy 9 kapott gólt hozó kínos vereség a Brassótól – jött is az edzőváltás –, végül a fiaskó a káposztásmegyeri csikócsapattól. Nem a legfényesebb mérleg, amiben benne van az is, hogy a kulcsemberek egy része messze nem hozza azt, amit várni lehetne tőlük. Messzebbre ne menjünk, a tavalyi első számú közönségkedvenc, Pavel Vorobjov 11 mérkőzés után még mindig 0 gólnál tart, de a szintén ex-KHL-es Dmitrij Pesztunov is csak 0+5-ig jutott.

Mindezt persze kapásból feledtetné, ha este legyőzné a Gyergyó a Fradit. Azt a Fradit, amely csíkszeredai veresége után érkezik Gyergyószentmiklósra, hogy utána kéthetes szünet következzen számára az Erste Ligában. (A Kontinentális Kupa második fordulójában lesznek érintettek a következő hétvégén, ez kerül számukra a középpontba, illetve negyeddöntőznek a Torax Poruba ellen a Visegrád Kupában.) A zöldeknek mindössze három vereségük van, ebből kétszer a Sportklubtól kaptak ki, és még sosem buktak egymás után kettőt, ezt nyilván most is el szeretnék kerülni. Fodor Szabolcs vezetőedző két fő pontot jelölt ki a javulás tekintetében a pénteki 2-5 utáni villáminterjúban: egyrészt a hátul eladott korongokat, másrészt a szervezettebb csapatjátékot. Intő jel lehet számukra, hogy a két gárda idei első meccsén Pesterzsébeten sem volt sima a hazai győzelem, a Fradi 3-1-re tudott nyerni nagy csatában a nyitányon.

Helyezések ide vagy oda, a két csapat kerete alapján parádés csatára van kilátás. A Ferencvárosnál már hét játékos ért el legalább 10 pontot, Tóth Adrián vezet 18 egységgel, a második Myles Fitzgerald 17-tel, a harmadik helyen a 30. születésnapját a napokban ünneplő Nagy Gergő áll 16-tal, de Rasmus Kulmala (12), Brett Switzer, Pavuk Attila és Anssi Rantanen (10-10 pont) is tagja az elitklubnak. A túloldalon az orosz Albert Zagidullin a legponterősebb (10), mögötte Góga Attila (9), Imants Lescovs és Andreas Valdix (8-8) következik, négyből ketten védők. A Fradiban három szezont is lehúzó Jereme Tendler 7 pontnál jár, de benne különös erővel buzoghat a bizonyítási vágy egykori klubjával szemben.

Külön érdekesség, hogy bár közös történelmük nem túl hosszú, a Gyergyó az Erste Ligában és elődjében még sosem tudott győzni a Ferencváros ellen. Idén egyszer már kikaptak, a tavalyi alapszakaszban pedig egy hosszabbításos vereség volt a legtöbb, amit el tudtak érni . A GYHK elődje, a Progym a 2008/2009-es szezonban volt tagja a MOL Ligának, és akkor akkor egyetlen pontra sem volt képes a zöldek ellen.

Ha így játszunk a Fradi ellen is, annak szörnyű vége lesz – mondta a pénteki vereség után Ferencz Csibi Róbert, a Gyergyó fiatal játékosa. Szinte szó szerint ekként fogalmazott Christopher Hamell vezetőedző is. A nap kérdése, hogy képesek lesznek-e a 180 fokos fordulatra a piros-fehérek. Még akkor is ez a kérdés, ha Fodor Szabolcs csapata is lehet csalódott és fáradt is az elveszített csúcsrangadó után.

ftc-gyergyo013

fotó: FTC Jégkorong

Gyergyói HK–FTC-Telekom 2-4

   

A gyergyóiak szorossá tették a címvédő elleni mérkőzésüket, de továbbra is nyeretlenek a zöld-fehérekkel szemben.

A Gyergyói HK kapujában a pénteken be sem nevezett Jordon Cooke állt, míg az FTC-Telekomnál Arany Gergely kapott lehetőséget. A címvédő zöld-fehérek a nyitó játékrész első két emberhátrányát kivédekezték, ám a harmadikat nem: Góga Attila talált be Dmitrij Pesztunov kapu mögülről érkező passzából. A 23. percben a hazaiak hálóőre, Cooke nem fogta meg a kapuja elé belőtt korongot, egyből oldalra tette azt, ám a pakk Kulmalához került, a váratlan ziccerből Nagy Gergő egyenlített. A meccs felénél Pavel Vorobjov egy kapu előtti kavarodás végén meglőtte szezonbeli első gólját, amivel újra vezetéshez juttatta a gyergyóiakat. Az újabb hazai előny 50 másodpercig tartott, Tóth Adrián lövésébe Pavuk Attila beleért, Cooke tehetetlen volt. A folytatásban ritkán játszottak 5 az 5 ellen a csapatok, mindkét oldalról sokszor ültek kinn a játékosok a büntetőpadon. Az 54. percben 4 a 4 ellen zajlott a játék, amikor Pulli benn tartotta a korongot a gyergyói harmadban, kapura próbálta emelni a korongot, nem találta el, ám a palánkról visszaérkező játékszert bevágta. A végjátékban a Gyergyói HK időt kért, lehozta kapusát, mindez arra volt elég, hogy Nagy Gergő beállítsa a 4-2-es végeredményt.

ftc-gyergyo190913

fotó: FTC Jégkorong

Erste Liga, Gyergyószentmiklós, 850 néző. Játékvezetők: Csomortani, Csomortani, Andre, Mihai.
Cooke: 93,2% (Ruczuj)
K
Arany: 94,9% (Nagy K.)
Góga, Raszulov, Benedek, Sára, Valdix
1
Rantanen, Karmeniemi, Kulmala, Nagy G., Pavuk
Bobcek, Kozma, Csergő, Pesztunov, Vorobjov
2
Pulli, Tóth Gergely, Tóth A., Fitzgerald, Switzer
Ferencz Csibi, Nagy Cs., Elekes Darabont, Péter, Zagidullin
3
Hegyi, Sarcia, Németh, Tóth Renátó, Hajós
Orbán, Barabás, Daradics, Constantin
4
Jászai, Tóth Richárd, Roczanov, Tóth Gergő, Farkas
Hamell Christopher, Hamell Christopher
E
Fodor Szabolcs, Hennelly Yul
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 18:28 GYE PP Góga Pesztunov Csergő
1-1 22:46 FTC Nagy G. Pavuk Kulmala
2-1 28:09 GYE Vorobjov Benedek Raszulov
2-2 28:59 FTC Pavuk Tóth A.
2-3 53:01 FTC Pulli Switzer
2-4 59:52 FTC EN Nagy G. Karmeniemi
39 Kapura lövések száma 45
38 Kiállításpercek 22

A Gyergyói HK–FTC-Telekom mérkőzés góljai

 

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT ÉLŐ
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum