3000 eurót fizet a Gyergyó, 1000-et a Csíkszereda

 

Három Erste Liga-szezon végi ügyben hozott ítéletet a napokban az MJSZ fegyelmi bizottsága.

A magyar bázisú nemzetközi bajnokság ügyeiben a liga fegyelmi bizottsága jár el szezon közben, az olyan esetekben viszont, amelyek kirívó módon túlmutatnak a pályán történő szabálytalanságok körén, a szövetség testülete az illetékes. Az idei szezon végéhez közeledve három ilyen ügy bontakozott ki. Év közben még egy hasonló fordult elő ? Kecskeméti Áron DEAC-másodedzőt egy meccsre eltiltották ?, míg tavaly összesen egy alkalommal volt példa ilyesmire.

Az idei ügyek mindegyike a két székelyföldi csapathoz, a Gyergyói HK-hoz és az SC Csíkszeredához kapcsolódik. Az elfogadott határozatok elérhetők online, tudomásunk szerint azokról az érintetteket külön is értesítették.

Radim Valchar és az SC Csíkszereda esete egyszerű. Az Erste Liga-döntős gárda aranysisakos csatára az ismert közösségi oldalon minősítette elfogadhatatlan hangnemben a játékvezetést. A versenyszabályzat és az MJSZ sportfegyelmi szabályztata szerint a mérkőzést követő 24 órán belül az edzők, játékosok, hivatalos személyek nyilatkozataikban a játékvezetők tevékenységét nem bírálhatják. Ezen rendelkezés megszegése fegyelmi eljárás indítását vonja maga után.

“A Fegyelmi Bizottság megállapítja, hogy a Sport Club Csíkszereda játékosa a mérkőzés végét követő 24 órán belül a játékvezetést bíráló nyilatkozatot tett közzé. Ezzel fegyelmi vétséget követett el. A Sportfegyelmi Szabályzat 3. § (1) bekezdés a) pontjában foglaltak szerint fegyelmi vétséget követ el, aki az MJSZ szabályzataiban, a Küldöttgyűlés és az Elnökség az MJSZ Alapszabályának megfelelő döntéseiben előírtakat megszegi. A Fegyelmi Bizottság megállapítja a Sport Club Csíkszereda felelősségét. A sportszervezetek és a sportszakemberek felelősek az irányításuk alá tartozó csapat fegyelmezett viselkedéséért. A verseny, illetve játékszabályok betartásáért, a sportszerű viselkedésért saját magatartásukra nézve a versenyzők, az edzők, illetve a mérkőzés hivatalos személyei természetszerűen egyénileg is felelnek. A Fegyelmi Bizottság kiemelt figyelmet fordít a hivatalos személyek védelmére, így az őket ért inzultusok és tevékenységük megkérdőjelezése az Erste Liga résztvevői részéről nem megengedhető. Az ilyen és ehhez hasonló magatartásokat a Fegyelmi Bizottság kiemelten vizsgálja és visszatartó erejű szankcióval bünteti.”

Az FB pénzbüntetést szabott ki, amelynek mértéke 1000 euró (330 000 forint).

A határozat ellen a kézbesítéstől számított 15 napon belül fellebbezést lehet előterjeszteni az MJSZ Fegyelmi Bizottságához. A fellebbezésnek a határozat végrehajtására nincs halasztó hatálya.

A Gyergyói HK-nak két ügye is keletkezett a DEAC elleni Erste Liga-negyeddöntő során. Az egyikről a maga idejében meglehetősen nagy vita is folyt a közösségi felületeken. Idézzük a határozatból:

“A Magyar Jégkorong Játékvezetők Egyesületének elnökségi tagja a Sportfegyelmi Szabályzat 3. § (1) bekezdése b) pontja alapján fegyelmi eljárást kezdeményezett a Magyar Jégkorong Szövetség Fegyelmi Bizottságánál a mérkőzésen történt, eseménynaplóban rögzített fegyelmi vétség miatt. A Fegyelmi Bizottság által megküldött eljárás értesítőre az eljárás alapjául szolgáló eseményekkel kapcsolatban a klub hivatalos képviselője érdemben nem reagált. Az ellenfél játékosának (DEAC #19) magatartását kifogásolta, és a játékvezetői ténykedést bírálta.

A mérkőzés felvételén látható, hogy a GYHK 2-es számú játékosa egy játékmegszakítás alkalmával botjának végével megüti a DEAC 19-es számú játékosát. Ezt követően a GYHK kispadjáról a csapat ott tartózkodó (meg nem nevezett) hivatalos személye magához inti a DEAC 19-es számú játékosát. Majd őt megragadva ráncigálni kezdi. A Fegyelmi Bizottság megállapítja a Gyergyói HK felelősségét. A sportszervezetek és a sportszakemberek felelősek az irányításuk alá tartozó csapat fegyelmezett viselkedéséért. A verseny, illetve játékszabályok betartásáért, a sportszerű viselkedésért saját magatartásukra nézve a versenyzők, az edzők, illetve a mérkőzés hivatalos személyei természetszerűen egyénileg is felelnek.

A MJSZ Fegyelmi Bizottsága egyhangúlag kiáll amellett, hogy a felvételen látható események és magatartásformák semmilyen módon nem összeegyeztethetők sem a jégkorong, sem az Erste Liga értékeivel. A Fegyelmi Bizottság minden rendelkezésre álló ezközt foganatosítani fog annak érdeképben, hogy hasonló esetek ne történhessenek meg a mérkőzéseken.”

Mindez 1000 eurójába (330 ezer forintjába) kerül a Gyergyói HK-nak.

A határozat ellen a kézbesítéstől számított 15 napon belül fellebbezést lehet előterjeszteni az MJSZ Fegyelmi Bizottságához. A fellebbezésnek a határozat végrehajtására nincs halasztó hatálya. Az esetről videófelvétel is készült:

A legsúlyosabbnak ítélt ügy is a Gyergyói HK-hoz kapcsolódik. A Fegyelmi Bizottság határozata ezt a következőképpen foglalta össze:

“A Magyar Jégkorong Játékvezetők Egyesületének elnöke a Sportfegyelmi Szabályzat 3. § (1) bekezdése d) pontja alapján fegyelmi eljárást kezdeményezett a Magyar Jégkorong Szövetség Fegyelmi Bizottságánál a 2019. március 8. napján lejátszott Erste Liga 288. sorszámú Gyergyói HK?DEAC mérkőzés szünetében történt fegyelmi vétség miatt. A Magyar Jégkorong Játékvezetők Egyesületének elnőke a Fegyelmi Bizottság részére megküldte a mérkőzés játékvezetőjének és a mérkőzés ellenőrének riportját, miszerint a mérkőzés második harmadát követően a hazai klub hivatalos személye László Zoltán benyitott a játékvezetői öltözőbe, és ott a játékvezetőket abuzálta, fenyegette.

A klub hivatalos képviselőjének álláspontja szerint a mérkőzésen feszült hangulat uralkodott, és a játékvezetők folyamatos bekiabálásoknak és fenyegetéseknek voltak kitéve a nézőtérről. László Zoltán a klub alelnöke ezt követően nyitott be és annyit mondott, hogy ?ha nem fújtok rendesen nem fogunk tudni megvédeni.? A GYHK képviselője szerint, amit a játékvezetők fenyegetésnek véltek valójában az ő védelmükben történt.

A Fegyelmi Bizottság megállapítása szerint a Gyergyói HK hivatalos személye László Zoltán fegyelmi vétséget valósított meg.”

Mindez 2000 eurójába (660 ezer forintjába) kerül a GYHK-nak.

A fegyelmi bizottság szerint ugyanis egyebek mellett:

“A szervező, illetve rendező szerv alkalmazása esetén a rendező szervnek biztosítania kell, hogy a játékvezetői öltözőbe és az öltöző előtti folyosószakaszra a mérkőzés előtt 60 perccel, a mérkőzés alatt, valamint a mérkőzést követő 30 percig csak a JT képviselője, a szövetségi ellenőr, a Versenyiroda képviselője és a közreműködő egyesületi versenybíróság tagjai léphessenek be.

A szabály értelmében sem az öltözőben, sem az öltöző előtti részben nem tartózkodhatott volna a fentnevezetteken kívül senki, sem klubvezető sem klubot képviselő személy sem. Semmilyen körülmények között nem utasíthatja csapatérdekeket is képviselő személy a mérkőzés játékvezetőit arra, hogy ?fújjanak rendesen?. A játékvezetők munkájának bírálása nem a rendező csapat vezetőjének kompetenciája.

A Fegyelmi Bizottság kiemelt figyelmet fordít a hivatalos személyek védelmére, így az őket ért inzultusok és tevékenységük megkérdőjelezése az Erste Liga résztvevői részéről nem megengedhetők.

A mérkőzés rendezőjének kötelezettsége a játékvezetők biztonságáról gondoskodni minden körülménytől függetlenül.

34. § A játékvezetők védelme

(1) Azokat az illetéktelen személyeket, akik belépnek a játékvezetői öltözőbe, továbbá amennyiben hivatalos személyek, a sportegyesületüket, valamint a rendezési hiányosságok miatt a szervező sportegyesületet fegyelmi eljárás elé kell állítani. Az ilyen eseteket a vezető bíró haladéktalanul jelenteni köteles a Versenyirodának.”

A határozat ellen a kézbesítéstől számított 15 napon belül fellebbezést lehet előterjeszteni az MJSZ Fegyelmi Bizottságához. A fellebbezésnek a határozat végrehajtására nincs halasztó hatálya.

A fenti határozatokat teljes terjedelmükben itt, itt és itt lehet elolvasni.

Az Erste Liga versenyszabályzatának 43. §-a rendelkezik a csapatnevezés szabályairól. Ennek (5) bekezdése szerint: “Csak attól a szervezettől fogadható el csapatnevezés, amelynek nincs tartozása az MJSZ, a Liga Testület és a Játékvezető Testület felé sem, sem pedig az MJSZ által hozott határozattal valamely sportegyesület vagy játékos felé.”

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum