Láday Tamás hazatér az SC Csíkszeredához

   

A Fehérvár AV19 védőjét azért hívtuk fel, hogy új-zélandi kalandja iránt érdeklődjünk, és közben egy komoly átigazolási hírről értesültünk.

Időközben a Csíkszeredai Sportklub hivatalos közösségi oldala is közzétette: a következő szezontól az Erste Liga-ezüstérmes gárdát erősíti Láday Tamás. A kétméteres bekk szeredai származású, ott is kezdett hokizni, de meghatározó utánpótlás- és felnőtthokissá, illetve magyar válogatott jégkorongozóvá már Székesfehérváron vált. Ezzel együtt elmondható, hogy szülőföldjére tér haza ősztől.

De menjünk sorjában, hiszen a nyárra a világ túlsó felére szerződött hokist már Aucklandban értük utol. Láday az új-zélandi West Auckland Admirals csapatában fog jégkorongozni augusztus végéig, ahol korábban Tóth Adrián is játszott, és alapszakasz-pontkirályi címet szerzett. A játékos nem sokat gondolkodott az ajánlaton. ?Február közepén keresett meg az Admirals vezetőedzője, Kercsó Csaba, hogy lenne-e kedvem ott játszani májustól augusztusig. Elmondta, hogy a szezonban figyelte a játékomat, és pont egy ilyen típusú hátvédre lenne szükségük. Szinte gondolkodás nélkül igent mondtam, hiszen a hokit imádom, és persze játszani mindig jobb, mint csak edzeni. Másrészt a világ másik végébe talán nem is jutnék el másként, így mindenképpen jó kalandnak tűnt.?

Az új-zélandi hokiról keveset tudunk, de a 23 éves bekk már ízelítőt kapott belőle. ?Éppen két hete vagyok kint, és gyorsan megtapasztaltam, hogy itt kicsit másként mennek a dolgok, mint Európában. A West Auckland Admirals a tavalyi bajnok, és kimondott cél, hogy a címet szeretnénk megvédeni. Rám is húzóemberként számítanak, védekezésben és támadásban egyaránt kapok komoly feladatokat. Az itteni csapatok alapvetően amatőr alapon működnek, a hokisok fizetnek azért, nem is keveset, hogy játszhassanak. A heti program nem túl feszes: kedden és csütörtökön jeges, szerdán száraz edzés, szombaton és vasárnap mérkőzés vár ránk. A csarnokok hasonlóak, mint például a pesterzsébeti vagy a debreceni, az egyik oldalon a lelátók, a másikon a padok kapnak helyet. A meccsek telt házzal mennek, 500-600 néző jön ki, és nagyon jó a hangulat. Eddig két mérkőzésünk volt, egy-egy győzelemmel és vereséggel. Mivel az alapszakasz csak 16 találkozóból áll, mindegyiknek komoly jelentősége van, így nagy a küzdelem. A mi csapatunkban is vannak tehetséges játékosok, és ha profi alapra tudnák itt helyezni a hokit, akár szép karriert is befuthatnának.?

A hoki mellett bőven marad idő másra is, például a munkára. ?A klub csak az utazás és a szállás költségeit állja, fizetést nem kapok. De a vízumot is csak úgy adták ki, hogy igazolni tudtam a munkavállalásomat. Edzéseket tartok majd, és besegítek egyéb jeges tevékenységekbe is, például a légiós társammal már a környék összes korcsolyáját megéleztük. Nemsokára Auckland főterén is felállítanak egy szabad téri jégpályát, ahol szintén segíteni fogok. Emellett szétnézek a környéken is. Gyönyörű helyen lakom, a kilátás az óceánra néz, de a várost hegyek is körbeveszik, szinte dzsungelszerű erdőkkel, szóval a táj elképesztő.?

A kaland augusztusban véget ér. ?Augusztus 19-én indulok haza, és 21-én meg is érkezem, az út jó hosszú. Úgy gondolom, olyan állapotban leszek, hogy azonnal be tudok kapcsolódni az új csapatom felkészülésébe, aztán kezdődhet is a bajnokság.?

Láday Tamás ugyanis nem marad Fehérváron. ?Több csapat is megkeresett, de úgy döntöttem, hazaszerződöm Csíkszeredára. Ott születtem, ott él a családom, a klub pedig nagyon vonzó elképzelésekkel keresett meg. Az az igazság, hogy Fehérváron nem éreztem már az előrelépés lehetőségét. Az utánpótlásban megnyertünk mindent, ám ahogy a felnőttcsapatba kerültem, a cél távolabb került, én pedig szeretnék visszatérni a győztes útra. Lelkileg is nehéz volt kezelni a fel-le mozgást a Titánok és az EBEL-csapat között. Arra vágytam, hogy egy csapatban játsszak, meglegyen ott a pozícióm, amit a legjobb tudásom szerint el tudok látni. A Csíkszereda ismét erős lett, az idén döntőt játszottak, jövőre is szeretnék megnyerni az Erste Ligát, és úgy éreztem, ez nekem való perspektíva. Jó lesz a bajnoki címért küzdeni.?

laday

fotó: Mudra László/MJSZ

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum