Góga: Még most sem hisszük el, hogy feljutottunk

   

A román válogatott megnyerte a divízió 1/B csoportos vb-t Tallinnban, így jövőre ellenünk is játszhat. Góga Attila csapatkapitány-helyettest kérdeztük.

Hatalmas bravúrt hajtott végre a nagyrészt székely játékosokból álló romániai válogatott Észtországban, ahol öt győzelemmel megnyerték a divízió 1/B-s tornát ? legyőzve az előzetesen sokkal esélyesebbnek gondolt észteket, japánokat, lengyeleket és ukránokat is ?, így jövőre egy osztállyal feljebb játszhatnak. Olyan mezőnyben, amelynek Románia mellett már négy tagja ismert: Dél-Korea, Szlovénia és Magyarország. Pedig nem így vágtak neki, hiszen tavaly újoncként az 5. helyen végezve kapaszkodtak meg a harmadvonalban. ?Úgy érkeztünk Tallinnba, hogy valahogy maradjunk bent ? mondta blogunknak Góga Attila, aki csapatkapitány-helyettesként viselte az A betűt a válogatottban. ? Felkészülésre nem volt túl sok idő, a román bajnokság befejezése után gyorsan összeállították a csapatot, és az elindulás előtt tulajdonképpen csak két közös edzésre került sor. Összerázódni sem volt időnk, emiatt nem is reménykedtünk nagyon, elvárásaink nem voltak magasak.?

Ennek ellenére sorra nyerték a mérkőzéseket, és ez új távlatokat nyitott előttük. ?Az az igazság, hogy szezon közben két válogatott tornán is részt vettünk, az utolsó januárban volt, és ezeken megvertük a lengyeleket és az ukránokat. A vb-n azonban nem volt könnyű dolgunk, mert bár a keret 80 százaléka ugyanaz volt, a tét miatt ezek a mostani meccsek teljesen másmilyenek voltak. Nagyon leegyszerűsített játékot alakítottunk ki, ami egyre jobban működött. Pedig az első négy mérkőzésünkön az ellenfelek domináltak, többet lőttek kapura, ám mi sokkal hatékonyabbak voltunk. Különösen az emberelőnyös játékunk volt kitűnő, a fórokat 50 százalékos hatékonysággal lőttük be, minden másodikat gólra váltottuk. A lengyeleknek is a hosszabbításban előnyben, 4 a 3 ellen ütöttük be a győztes gólt. Ez tehát döntő tényező volt. Az első mérkőzéstől tartottunk, mert a házigazda észtekkel játszottunk, de nyertünk, majd Japánt is legyőztük. Akkor kezdtünk gondolkodni, hogy hoppá, itt bármi lehet. Addigra már láttuk a többi válogatottat, ügyesek és jók voltak, de nem tűntek félelmetesnek. Végül az ötödik mérkőzésen Hollandia ellen voltunk egyedül mi az esélyesek, irányítottuk is a játékot, és behúztuk a szükséges három pontot. Hihetetlen érzés volt. Még most, egy nappal a történtek után sem hisszük el, hogy feljutottunk.?

Jövőre jóval keményebb feladat vár rájuk a divízió 1/A csoportban. ?Őszintén szólva ezen még nem is gondolkodtunk. Egyszerűen csak élvezzük a sikert. Románia 25-26 évvel ezelőtt volt ilyen szintű világbajnokságon. Én 2001 óta veszek részt ezeken a tornákon, de mindig legfeljebb ebben a csoportban játszottunk, volt, hogy kiestünk, utána visszakerültünk, de feljebb soha nem jutottunk. Ez óriási siker a számunkra. Az pedig külön örömteli, hogy a csapat nagy részét székely játékosok adják. Biztos vagyok benne, hogy jövőre sokkal komolyabb felkészülésünk lesz a vb előtt, hiszen ott jóval nehezebb dolgunk lesz. De nem ijedünk meg, mindent meg fogunk tenni, hogy jól szerepeljünk és bent maradjunk.?

romania

fotó: IIHF

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT ÉLŐ
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum