A Columbus eddigi produkciójára nincsenek szavak

 

A kérdés az, hogy a Bostonnak sikerül-e megtalálnia mégis a megfelelő válaszokat.

Bárhogy alakul az idei NHL-szezon folytatása, az már most kijelenthető, hogy a legnagyobb fegyvertényt a Columbus hajtotta végre azzal, hogy konferencianyolcaikként söpréssel ejtette ki a történelmi alapszakaszt produkáló Tampát. Mindeközben a Boston egy végletekig kiélezett, hétmeccses thriller után búcsúztatta a Torontót, és kivéreztetve várja az egy hete pihenő Blue Jacketset a ma éjjel kezdődő párharcban.

A Columbus teljesítményére egyszerűen nincsenek szavak. A tengerentúli szaksajtó is értetlenül áll az eset előtt, így megjósolni is lehetetlen, hogy mire lesz képes a csapat a folytatásban. Az biztos, hogy van tartása a társaságnak, hiszen az első meccsen 0-3-ról állt fel, majd vissza sem nézve behúzta a párharcot. De ugyanez elmondható a Bostonról is, amely 2-3-ról fordított. Amit feltétlenül ki kell emelni a Columbusszal kapcsolatban, az Szergej Bobrovszkij teljesítménye és John Tortorella fanatizmusa. A kétszeres Vezina-győztes kapus korábbi plyaoffteljesítménye végtelenül gyenge volt 89,1%-os hatékonyságával és 3,5-ös gólátlagával. A Tampa ellen viszont óriási tartást adott. A párharc első 13 lövéséből három gólt kapott, de ezután összeszedte magát, és 93% felett hozta le a négy meccset egészében. Ezt főleg annak köszönheti, hogy a botos oldalát és a válla feletti két területet hibátlanul fedte le.

Panarin-Bobrovsky-Blue-Jackets

A nagy pszichológus Tortorella is Bobrovszkij teljesítményét emelte ki: “Örülök neki, hogy így megy. Nem volt boldog attól, amikor arról beszéltem, hogy milyen volt korábban, de meg kellett értenie, hogy javulnia kell. Ő a munkájával és a teljesítményével felelt erre, és ez egy nagyon jó dolog nemcsak neki, de mindenkinek.” A korábbi csapatát kiejtő tréner így nyilatkozott a Boston elleni párharcról: “A második forduló keményebb lesz. Több lesz a hullámvölgy, a lendület jobban ingadozik majd. A második forduló a második forduló, ez már igazi küzdelem. Az utóbbi időben játszott taktikával biztosan megverhetjük a Bostont bármikor, vagy bárki mást, de hangsúlyozom, egy szériában ez nem állja meg a helyét. Huzamosabb ideig játszhatod ugyanazt az alapszakaszban, de egy párharcban folyamatosan változni vagy változtatni kell. Játszani fogjuk a játékunkat, ameddig lehet. Azt hiszem, a játékosok nagyon jól érzik magukat attól, ahogyan mentek. Elégedettek vagyunk ezzel? Bizonyos szempontból igen, mert ez egy csapat, amely nem nyert még egy fordulót sem a rájátszásban soha. Átléptünk a határon. Változik a gondolkodásmódunk? Igen, mert ezzel nem vagyunk megelégedettek, a következő sorozatot is meg akarjuk nyerni.”

Tortorella a taktikát említette, így Bobrovszkij mellett a Duchene, Panarin kettősről kell beszélni. Végre összeállt közöttük a kémia. Az alapszakasz végén döcögősen teljesítő Duchene megtátosodott, négy meccsen lőtt három gólt, szerzett összesen hét pontot. Ennek egyik oka, hogy ha Jackets szerzi az első gólt, akkor játszhatja az 1-2-2-es hadrendjét, amivel képes volt megállítani a Lightning támadósorát. A Boston ellen azonban nemcsak az első két sornak, hanem a bottom sixnek is többet kell letennie a jégre, és nemcsak védekezésben, hanem támadásban is. Josh Anderson, Nick Foligno, Boone Jenner és Brandon Dubinsky eddig nem tudott sokat hozzátenni a történethez, márpedig ezen elmehet a párharc.

A bostoni második hatos említésével rá is mutattunk arra, hogy mi a Bruins erőssége. Ez a mélység. Elég csak a Toronto elleni hetedik mérkőzésre gondolni, ahol az öt gólból az első négyet olyan játékos ütötte, aki harmadik vagy negyedik soros. A kanadai tábla is visszaadja a pad hosszúságát. Mindössze egy csatár van Chris Wagner személyében a Bostonban, aki nem szerzett pontot. A másik pozitív dolog ezen az oldalon, hogy a playoff előrehaladtával nemhogy nincs egyre több sérültjük, hanem egyre több ember jön vissza egészségesen. Erre világított rá Bruce Cassidy is: “Páratlan dolog ez a sorozat számunkra abból a szempontból, hogy egészségesebbek lettünk. Általában a rájátszásban az ellenkezője van, úgyhogy örülök, hogy visszatért John Moore, Marcus Johansson, Sean Kuraly, akik azt hiszem, sokat segítenek majd nekünk. Úgy gondolom, egészségesek leszünk a Columbus elleni sorozatra.”

Mar 5, 2015; Boston, MA, USA; Boston Bruins left wing Brad Marchand (63) reacts after scoring a goal during the first period against the Calgary Flames at TD Banknorth Garden. Mandatory Credit: Bob DeChiara-USA TODAY Sports

A hosszú pad mellett az első két sorra is figyelnie kell a Columbusnak. Leginkább Marchand-ra, aki kilenc ponttal áll jelenleg, és három kulcsfontosságú (4., 6., 7.) meccsből kétszer, a negyediken és a hatodikon egyaránt három-három egységet szerzett. Ez egyértelműen a rutinnak tudható be, ami döntő faktor lehet a párharc szempontjából. Amíg a Columbusban négy játékosnak van 21 meccse, addig a Bostonban három jár 100 felett, és Marchand is átlépte a kilencvenet. Ehhez még hozzáadódik Tuukka Rask és Jaroslav Halak, a két kapus, akik szintén nincsenek híján a playoffrutinnak. Rask volt eddig a kezdő, és semmi nem utal arra, hogy megingana, eddig magabiztosan hozta a karrierje átlagát. Ha a finn megingana, akkor sem kell aggódnia a Cassidynek, hiszen Halak hiba nélkül pótolta az alapszakaszban a sokáig sérült társát.

Ha jóslásba kellene bocsátkozni, akkor azt lehetne mondani: a hetedik meccs hosszabbításában fog eldőlni minden. Miért ne? Az idei playoff óriási őrület eddig. Egyszerűen nincs többé egyértelmű esélyese egyetlen párharcnak sem. Bármi megtörténhet.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum