Közel került a ligabajnoki címhez az FTC-Telekom

   

3-1-re vezet az Erste Liga-döntőben a Fradi, és ha beüti az első meccskorongot Pesterzsébeten, akkor nem kell visszatérnie Szeredába.

Két gólzáporos találkozóval kezdődött a döntő, az elsőt a Sportklub nyerte 7-3-ra, a másodikat a zöld-fehérek 7-2-re. Csíkban szorosabbra fűzték a védelmeket a csapatok, ezek a mérkőzések jobban hasonlítottak a rájátszásokban megszokottakhoz. Mindkét alkalommal egy gól döntött, harmadjára a hosszabbítás 8. percében szerezte a mindent eldöntő másodikat Marcus Perrier, negyedjére Rantanen talált be bő három perccel a vége előtt. A Szereda legnagyobb gondja a kapusposzt, az óriási rutinnal rendelkező Joakim Lundström nem találja a ritmust, kulcspillanatokban bakizik hatalmasakat. A KHL-t is megjárt svéd az alapszakaszban 93,2%-os átlagot hozott, ami a harmadik legjobb teljesítmény volt Duschek Dávidé (94,5%) és Hetényi Zoltáné (94,2%) mögött. Ezzel a hatékonysággal a döntőben sem lenne problémája a Sportklubnak, csakhogy az eddigi négy meccsből csupán a harmadikon tudott felnőni a feladathoz a svéd, a másodikon 24 perc alatt kapott hatot, le is cserélték, a negyediken mind a 3 gól az övé volt, összességében 87%-kal véd, ami édeskevés.

Vaclav Novak vezetőedző nem is titkolta keserűségét a vasárnap esti sajtótájékoztatón, és bár nem nevezte néven a játékosát, nem kell különös képesség ahhoz, hogy megfejtsük, kire gondolhatott, miközben az alábbiakat mondta: „A jégkorongban az egész csapat, minden egyes játékost beleértve, kötelező módon száz százalékot kell nyújtson. Ha egy játékos is nem koncentrál megfelelően, akkor nem lehet nyerni.” Ha tehát a Csíkszereda életben akarja tartani bajnoki álmait, elsősorban a kapusposzton kell megerősödnie. Lundström képességei felől nem lehetnek kétségeink, eddig azonban nem sikerült ezeket a döntőben is megmutatnia. Ugyanitt Onodi Ottó várna még bevetésre, aki az alapszakaszban rendszeresen lehetőséghez jutott – időnként kiválóan produkált, máskor halványabban –, ám a középszakaszban és a rájátszásban már csak egyszer hozták be, a döntő második, szeredai szemszögből 2-7-re végződő meccsén, amikor is 1 gólt kapott a folytatásban. A túloldalon Arany Gergely sem kezdett jól, de ő azóta fel tudott nőni a feladathoz, az utóbbi három mérkőzésen 89 lövésből 5 gólt engedett, ami 94,4%-os teljesítmény.

FTC-SCC_20190327_BAL6312-900

fotó: Balogh László/FTC-Telekom

A Fradinak minden oka megvan most az optimizmusra, azok után, hogy az alap- és a középszakaszban egyszer sem sikerült nyernie a Vákár Lajos Műjégpályán, a döntőben már kétszer is megtette ezt, amivel nemcsak az első meccsen elbukott a pályaelőnyt vette vissza, hanem mindössze egyetlen győzelemre került az Erste Liga megnyerésétől. Ebben az egyik legnagyobb segítség Brett Switzer, aki a második és a harmadik mérkőzésen 5 pontot szerzett. A legutóbbi találkozón őt sikerült semlegesíteni, ellenben a két finn hátvéd, Anssi Rantanen és Lauri Karmeniemi egyaránt 2-2 pontot szerzett, akárcsak Pavuk Attila, aki összességében 5-nél jár a döntőben. Ezzel együtt az FTC-Telekom is tud még hova fejlődni, az alapszakasz két legponterősebb játékosa, Braden Walls és Nagy Gergő még nem talált be. Ezt természetesen mindaddig nem bánják, amíg nyer a csapat. Ráadásul az is igaz, hogy miközben ők jelentős erőket kötnek le a kapu közvetlen előterében, a hátvédek számára több hely nyílik a támadások segítésére. A két finn bekk ponterős játékáról már volt szó, de nem mehetünk el Hegyi Ádám mellett sem, aki szép csendben szintén 5 pontot szerzett a döntő eddigi négy mérkőzésén.

A Csíkszeredából Becze Tihamért kell kiemelnünk, aki ugyancsak 5 pontnál jár, miközben Andrej Taratuhin például még egyet sem szerzett, de Krasznoszlobodcev egyetlen asszisztja sem világrengető teljesítmény. Mihail Anyiszin pedig saját magát vette ki a játékból összesen 4 harmadra, és mivel a hiányában is szoros meccset játszott ellenfelével szombaton a Sportklub, Vaclav Novak vezetőedző vasárnap sem tette vissza a keretbe. Nagy kérdés, hogy változtat-e ezen keddre, és újra összeáll-e a Taratuhin, Anyiszin, Krasznoszlobodcev első sor, amelynek nagy szerepe volt az UTE elleni elődöntő megnyerésében.

Mindent összevetve a Fradi eddig parádésan teljesít, annak ellenére, hogy az első mérkőzésen meglepetésre úgy tűnhetett, nincs egy súlycsoportban a két csapat. Ez villámgyorsan megváltozott, és hamar kiderült: ha a zöld-fehérek a fináléban is képesek a saját gyors, határozott és koncentrált játékukat hozni, akkor továbbra sem egyszerű legyőzni őket. Az egész csapat nagyon egyben van, mindenki kiveszi a részét a munkából, a kevésbé ponterős játékosok is fontos feladatokat oldanak meg. A Sportklubban ezzel szemben most csak Becze csillogtat vezetői erényeket, a légiósok teljesítménye messze elmarad attól, amit korábban láttunk tőlük, és ami kétségkívül bennük is van. Sokáig már nem várhatnak a szurkolók arra, hogy ez mégis előjöjjön belőlük mindez újfent, kedden ugyanis lezárhatja a párharcot és vele a szezont is az FTC-Telekom.

A mérkőzés közép-európai idő szerint fél 6-kor kezdődik, és az M4 Sport élőben közvetíti.

FTC-Telekom–SC Csíkszereda 5-2

   

Koncentrált hokival hozták a döntő ötödik meccsét a zöld-fehérek, és megérdemelten nyerték 4-1-re a párharcot. Először Erste Liga-bajnok a Fradi.

A szeredaiak a negyedik mérkőzésen könnyű gólokat engedő Lundström nélkül érkeztek Budapestre, a kapuba Onodi Ottó állt, így hat légiós kerülhetett a csapatba. Anyiszin visszatért az első sorba, Krasznoszlobodcev és Taratuhin mellé, hiányzott azonban Részegh Tamás is, így összességében három csatártrióval rohamoztak a vendégek. Ezt szó szerint kell érteni, hiszen mindent egy lapra feltéve lendültek támadásba, a mérkőzés első felét egészében uralták. Ez nemcsak a lövésstatisztikában, a játék képében és a helyzetek minőségében is megmutatkozott. Különösen Krasznoszlobodcev és Becze volt elemében, nagyrészt Arany Gergely kapuja előtt zajlottak ekkor a lényeges események. A zöldek kapusa azonban összeszedetten teljesített, azzal együtt is, hogy a 10. percben Sulakov megpattanó bombájával emberelőnyben megszerezte a vezetést a Sportklub, 0-1. Arról nincs szó, hogy a Fradinak ne lettek volna helyzetei, ám a csíkiak tökéletesen takarítottak hátul, és Onodi is szépen dolgozott.

A második felvonásban, ha lehet, még egy lapáttal rátettek a székelyek, amiben az is segítette őket, hogy két alkalommal is öt a négy ellen mehettek. Ekkor és egyenlő létszám mellett is hatalmas nyomást gyakoroltak a hazai kapura, de a zöldek önfeláldozóan védekeztek, és bár gyakran lehetett olyan érzése a nézőnek, hogy erősen érik a második gól, az csak nem akart megszületni. A csíki lendületet Papp Szabolcs kiállítása törte meg a 32. percben, viszont a Fradi kevésbé tudott veszélyes lenni fórban, mint az ellenfele. Aztán mégis sikerült egyenlítenie, pillanatokkal a Szereda kiegészülése után. A meccsen először nem sikerült uralni a kapu előtti közvetlen területet, a kipattanót a védő Karmeniemi emelte be, 1-1. Innentől megborult a dramaturgia: egy perc sem telt el, amikor Rantanen lövése is kijött Onodiról, Farkas villámgyorsan feltalálta magát, behúzta a pakkot közelről, 2-1 a 34. percben. A vendégek megzavarodtak, Pavuk arcába csapódott egy felvágódó ütő, az előnyben a “sértett” passzolt középre, Tóth Adrián tökéletesen tette bele az ütőjét, 3-1 a 37. percben. A következő rövid időszakot Fodor Szabolcs csapata uralta, nem sok hiányzott, hogy már ekkor eldőljön minden, de maradt a közte kettő a szünetre.

A harmadik menet elején gyorsan nőtt a különbség. Kissé hitevesztett Szereda és magabiztos FTC-Telekom jött vissza a jégre, és a 42. perc elején Nagy Gergő lapos lövése becsúszott Onodi lábai között, 4-1. A szeredaiak megrázták magukat, iparkodtak rohamozni, hiába, kimaradtak a lehetőségeik. Majd a 47. percben az Arany Gergelytől közvetlenül kapott koronggal elszaladt Tóth Gergely, és bár középre is passzolhatott volna a kettő-egyes szituációban, inkább lőtt, 5-1, a Fradi kapusa első asszisztot jegyzett. Ide-oda hoki következett, sok helyzettel, majd a zöldek okosan lenyugtatták a játékot, innen már világos volt, hogy minden eldőlt. Lehetőségek ezzel együtt voltak még, sőt: az 56. percben Krasznoszlobodcev bekotort egy kipattanót, 5-2. A végén kapott egy fórt a Sportklub, így több mint 3 perccel azt utolsó dudaszó előtt lehozta kapusát Vaclav Novak. Hiába tette, nem sikerült szépíteni, maradt 5-2 a végeredmény.

Az FTC-Telekom a mérkőzés nehéz időszakait koncentráltan átvészelve a mérkőzés második felében ellenfele fölé nőtt, és teljesen megérdemelten szerezte meg a negyedik győzelmet az Erste Liga-döntőben, 4-1-re megnyerve ezzel a párharcot. Az újdonsült ligagyőztes – amely a hazai bajnoki címet 1997 után először már a döntőbe jutással megszerezte – még soha nem került a legjobb négy közé sem, mióta a magyar bázisú nemzetközi pontvadászatot életre hívták. Fodor Szabolcs élete első felnőtt edzői évében máris csúcsra vezette csapatát. Az idei éremgyűjtemény: Erste Liga-elsőség, magyar bajnoki cím, bronzérem a kupában.

ftcscc4

TSH-fotó

Mi tudtuk, hogy mennyit melózunk nap mint nap

   

Fodor Szabolcs vezetőedző, Nagy Gergő csapatkapitány és az 5 éve “zöld” Rafaj Attila értékelte az FTC-Telekom Erste Liga-győzelmét.

Erste Liga, Pesterzsébet Jégcsarnok , 800 néző. Játékvezetők: Rencz, Rencz, Kis-király, Pálkövi.
Arany: 94,4% (Pleszkán)
K
Onodi: 84,8% (László)
Perrier, Jászai, Walls, Pavuk, Nagy
1
Sulakov, Belov, Taratuhin, Krasznoszlobodcev, Anyiszin
Rantanen, Karmeniemi, Tóth A., Switzer, Tóth Richárd
2
Flinta, Farkas T., Valchar, Rokaly Sz., Rokaly N.
Hegyi, Sarcia, Farkas L. S., Roczanov, Tóth G.
3
Papp, Salló, Antal, Becze, Bíró
Lengyel, Tóth Renátó, Dósa, Pozsár, Rafaj
4
Györfy, Horváth
Fodor Szabolcs, Hennely Yul
E
Hozó Levente, Péter Róbert
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 09:10 SCC PP Sulakov Belov Taratuhin
1-1 33:06 FTC Karmeniemi Nagy
2-1 33:52 FTC Farkas L. S. Rantanen
3-1 36:22 FTC PP Tóth A. Pavuk
4-1 41:59 FTC Nagy Pavuk
5-1 46:45 FTC Tóth G. Arany
5-2 55:41 SCC Krasznoszlobodcev Taratuhin
33 Kapura lövések száma 36
12 Kiállításpercek 12

Egy nagy győzelem és egy ünneplés képei

   

Képek az ötödik FTC-Telekom–SC Csíkszereda mérkőzésről.

Videón a meccs, az ünneplés és a kupaátadás

 

Három összefoglalót mutatunk egyszerre a kedd esti FTC-Telekom–SC Csíkszereda Erste Liga-döntőről.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum