Szilassy: Előreléptünk, de van bennem hiányérzet

 

Nagy csatában maradt le az Erste Liga-döntőről az UTE. Szilassy Zoltán vezetőedzőt faggattuk a tapasztalatokról.

Az Újpest a szisztematikusan építkező klubok közé tartozik, és az idén már magyar bajnoki ezüstöt és Erste Liga-bronzérmet harcolt ki magának. A csapat az alapszakaszban némi hullámzás után a negyedik helyet szerezte meg, de Szilassy Zoltán vezetőedző szerint egy szezonban mindig hosszú távon kell gondolkodni. ?Az alapszakaszra én úgy tekintek, mint egy hosszú alapozásra, ahol azért fontos elöl végezni, hogy a rájátszásban jobb kiinduló pozíciód legyen. Tavaly sokat tanultunk abból a hibánkból, hogy a terheléssel elcsúsztunk a középszakaszra, ami aztán nem is sikerülhetett úgy, ahogy szerettük volna. Az idén már másként terveztük meg a bajnoki évet, de persze az élet mindig közbeszól. Októberre a sérülések miatt kicsit elfogytunk, be is csúszott néhány nem várt vereség. Nagyon jól jött nekünk, hogy három remek játékost igazolhattunk Miskolcról, ráadásul minden posztra egyet. Így nemcsak mennyiségben, hanem minőségben is előre tudtunk lépni, és novemberre úgy összeállt a csapat, hogy arra már bátran mondhattuk: éremesélyes. Az elmúlt években is álmodozhattunk, hogy elődöntő meg döntő, de realitása most lett ennek. Az októberi nehézségeink miatt abban az időszakban fontos pontokat veszítettünk, ami a középszakasz bónuszpontjainál jól jött volna.?

A középszakasz adta lehetősséggel viszont remekül élt a lila-fehér gárda, hiszen felkapaszkodott a táblázat második helyére, megszerezve a pályaelőnyt a negyed- és az elődöntőre. ?A középszakasz valóban nagyon jól sikerült, ha nem számoljuk a bónuszpontokat, akkor meg is nyertük. Jól játszottunk, jól működtek a rendszerek a csapatban, javult a teljesítményünk. Ekkor már átstrukturáltuk a jeges és a száraz munkát, a felkészülést teljesen a playoffra hegyeztük ki. Ekkor is támadtak nehézségeink, hiszen egy fontos alapember, Szaller Márk keresztszalag-szakadással érkezett haza a bledi válogatott tornáról, így a szezon hátralévő részében nem számíthattunk rá, ráadásul Sági Martint súlyos agyrazkódás, Ladislav Sikorcint combizom szakadás miatt kellett nélkülöznünk az egész playoff során, így a variációs lehetőségeink alaposan csökkentek.?

szilassy_SH_1004-900

A középszakaszban megszerzett második helynek köszönhetően az FTC-Telekom után választhattak ellenfelet az újpestiek, és a Fehérvári Titánokat hívták táncba. Habár söpréssel jutottak tovább, a párharc az eredménynél keményebb volt. ?A rájátszás soha nem egyszerű. Amikor az ellenfélválasztásról beszélgettünk, akkor több szempontot is figyelembe vettünk. Lényeges volt a távolság, hogy ne kelljen sokat utazni. Fiatal csapatot akartunk választani, úgy is, hogy tudtuk: gyorsak és sikerre éhesek lesznek. Felvállaltuk ezt a veszélyt, mert tudtuk, hogy még nincs meg a playofftapasztalatuk, ami egy ilyen sorozatban nagyon sokat számít. A párharc mindezt igazolta is. A Titánok kemény ellenfelek voltak, Kiss Dávid remekül összerakta a csapatát, és az első két mérkőzésen nagyon szoros volt a csata, amelyeket aztán a rutinunkkal nyertünk meg. A harmadik és a negyedik mérkőzésen is célratörő PO-hokit játszottunk, és ezzel végül föléjük tudtunk nőni. Nagy fegyverténynek tartom, hogy söpréssel tudtunk továbblépni.?

Az elődöntő a Csíkszereda ellen jól indult újpesti szempontból, hiszen az első két hazai meccset egyaránt 4-1-gyel húzták be. ?Nagyon színvonalas sorozatot vívtunk a Csíkszeredával, úgy gondolom, hogy az első két mérkőzést magabiztosan kézben tartottuk és meg is nyertük. Összesítésben tehát 2-0-val mehettünk Erdélybe, és bár számtalanszor felhívtuk a játékosok figyelmét ennek a veszélyére, az előny mégis elaltatta kicsit a csapatot. Úgy gondolták, hogy egyet biztos hozunk a kinti két meccsből, és utána hazai pályán lezárjuk a sorozatot. Pedig azzal mindenki tisztában volt, hogy az Erste Ligában a legnagyobb hőfokú csarnoka a Vákár Lajos Műjégpálya, ahol a szurkolók hihetetlen emócióval reagálnak arra, ha valami jó történik a jégen, és akkor is, ha számukra rossz. Ez hatással van mindkét csapat játékosaira, a játékvezetőkre, ezért mondtuk a srácoknak, hogy próbálják ezt kizárni, mintha üres csarnokban játszanának. Ezeken a találkozókon igazán feszesnek kellett volna lennünk, de mindkét meccsen adtunk egy-egy harmadot az ellenfélnek. Döntő faktor volt, hogy nem voltunk kellően fegyelmezettek, és könnyű kiállításokat adtunk a csíkiaknek. Ott pedig egy olyan emberelőnyös sor van, amelyben együtt játszik négy KHL-es csatár, összesen vagy 1000 topligás mérkőzéssel a lábukban, és ők mindig tudnak valami váratlant improvizálni. Természetesen folyamatosan videóztunk, felkészültünk a figurákra, amelyeket le is védekeztünk, ám ezek olyan képességű játékosok, hogy egy-egy egyéni villanással mégis gólt tudtak lőni, ami végül a továbbjutásunkba került.?

ute

Az Újpest tehát mindkét sorozatban érmes lett, de végül milyen volt az összkép a vezetőedző számára? ?Az, hogy az idén is előreléptünk, az nem lehet kérdés. A Csíkszereda elleni kiesésünk azonban nagyon bosszant és bánt, mert úgy érzem, több volt ebben a szezonban számunkra. Ha az alapszakaszban nincs az őszi hullámvölgyünk, és több bónuszponttal vághattunk volna neki a középszakasznak, az egész bajnoki évnek más lehetett volna kifutása. De ez persze már a ha kategória, ami a sportban nem releváns. Az Erste Liga-bronzéremnek és a magyar bajnoki ezüstnek természetesen örülünk, de az ember mindig többet akar.?

A szezon során kiderült, hogy az Erste Liga színvonala korántsem esett akkorát a két korábbi topcsapat, a DVTK Jegesmedvék és a MAC Újbuda távozásával, mint amitől sokan féltek, és ezzel Szilassy Zoltán is egyetért. ?Ezek a folyamatok hosszabb elemzést igényelnek, de az már most látszik, hogy ha némi színvonalcsökkenéssel is, de az Erste Liga erős és kompetitív bajnokság maradt. Ennek egyik fontos oka szerintem, hogy a magyar játékosok nem áramoltak ki olyan számban az Extraliga csapatokhoz, mint azt esetleg várni lehetett. Így a liga csapatai erős keretet rakhattak össze, hiszen a Fradi 16 új játékosa közül négy is Miskolcról érkezett, hozzánk is jött három, és a MAC-ból is igazoltak a klubok. A Csíkszereda és a Brassó a már korábban is markáns keretükhöz brutálisan erős légiósokat hoztak, a Gyergyó és a Debrecen is beverekedte magát a playoffba. A két fiatal magyar csapat belépése is pozitív hatású lehet, hiszen bár csak december-január körül, de végül felvették a liga fordulatszámát, és jövőre ez csak jobb lehet. A Miskolc és a MAC távozása után a táblázat elején végző csapatok erősebbek lettek, mint egy szezonnal korábban, így sokkal több kiélezett, szoros mérkőzés volt, és ez nagyon jót tett bajnokságnak.?

ute2

fotók: UTE

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO INFO
VB 16:00 HUNJPN INFO
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA INFO
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum