Jack Hughes áll a 2019-es draftlista élén

 

A 17 éves amerikai centernek hatalmas a játékintelligenciája, és nagyon bátor a jégen. Az Európában játszók listáját a finn Kaapo Kakko vezeti.

A Central Scouting a hagyományoknak megfelelően az NHL-szezon félidejéhez érkezve közzétette a 2019-es játékosbörze aktuális erősorrendjét. A lista élén a szezon kezdetéhez képest nem történt változás: továbbra is az amerikai hokiprogram, a National Team Development Program 17 éves gyöngyszeme áll az élen. A 17 éves, 180 centi magas és 76 kilós center jelenleg kereken kétpontos átlaggal (28 mérkőzés, 56 pont) vezeti az USDP pontlistáját. Négy gólpasszával alapembere volt a néhány hete ezüstérmet szerző amerikai válogatottnak is a junior-világbajnokságon, és csak azért nem szerezhetett több pontot, mert sérülés miatt három találkozót ki kellett hagynia. John Vanbiesbrouck, a csapat menedzsere ? aki nem mellesleg a legtöbb győzelmet szerezte az NHL-ben az amerikai kapusok között ? így jellemezte játékosát: “Egészen elképesztő, ahogyan a semleges zónában sebességet váltva felgyorsít és megérkezik a támadó harmadba, miközben már azon gondolkodik, hogy milyen döntést hozzon. Egyedülálló képessége van, hogy lássa azt, amit mások nem látnak, nem tudnak. Remekül olvassa a játékot, hatalmas az intelligenciája és nagyon bátor a jégen. Ő az egyik legbátrabb játékos, akit valaha láttam. Van mersze bevinni a korongot a nagyobbak közé, és eljutni vele a kapu elé. ”

A tengerentúli névsorban Hughes mögött a második helyen a WHL-ben szereplő Saskatoon csatára, Kirby Dach található. A 43 mérkőzésen 50 pontot (18+32) szerző balkezes játékosról az NHL Central Scouting elemzője, John Williams ezt mondta: “Igazi csúcskategóriás játékos, aki hatalmas erővel támadja a kaput. Mindkét oldalról életveszélyes, tenyeressel és fonákkal is a hátvédek és kapusok rémálma. Inkább szervező típus, de már bizonyította, hogy a gólszerezésben is lehet rá számítani.”

Az észak-amerikai rangsor top tízében négy amerikai és hat kanadai található. Érdekesség, hogy az első nyolc helyből négyet-négyet az amerikai program és a WHL játékosai foglalnak el. Előbbihez tartozik Hughes mellett Alex Turcotte, Matthew Boldy és Trevor Zegras, míg utóbbiban játszik Dylan Cozens, Bowen Byram és Peyton Krebs. Európai játékos nincs az első tízben ? de az első húszban már igen. A 11. helyen az amerikai-orosz Arthur Kaliyev áll (Hamilton Bulldogs), 14. a hátvéd Lassi Thomson (Kelowna Rockets), míg a 19. pozícióban az orosz Jegor Afanaszjev (Muskegon Lumberjacks) tartózkodik.

kakko

A legjobb Európában játszó játékos Kaapo Kakko, az összesített lista másodikja, aki arra pályázhat, hogy 1/2-esként válasszák ki a drafton. A TPS 17 éves jobbszélsője a Liigában, a felnőttek között 29 mérkőzésen 22 pontot (11+11) szerzett, és nem mellesleg győztes gólt lőtt a junior-vb döntőjében. Henri Jokiharju, a Chicago hátvédje, aki Kakko csapattársa volt a világbajnokságon, azt mondta: “Mindenki Hughesról beszél, mindenki őt tartja a legjobbnak, de Finnországban azt gondolják, hogy Kakko lesz a legelső kiválasztot.” Goran Stubb, az NHL európai megfigyelőinek a főnöke szerint egy ember lehet, aki az európaiak közül is megszoríthatja a finnek tehetségét: az orosz Vaszilij Podkolzin, a SZKA csatára. Stubb szerint a két játékos között nagyon szoros verseny várható, de a csata a finn javára fog eldőlni, mert egyrészt fizikálisan fejlettebb, másrészt ő a finn első osztályban játszik a legjobbak között, míg Podkolzin jobbára csak az MHL-ben szerepel, illetve a VHL-ben jut még szóhoz, de a KHL-ben csak kétszer nevezték eddig.

Ami a kapusokat illeti, itt a legelőkelőbb helyen Spencer Knight van. Az összesített lista 10. helyén álló hálóőr képességeiről mindent elmond, hogy már most Carey Price-hoz hasonlítják.

A draftlista teljes sorrendjét az alábbi linken lehet megtekinteni. Természetesen számtalan névsor létezik még ezen kívül is. Közülük talán még a TSN-es Bob McKenzie-ét érdemes idézni. Ő NHL-es játékosmegfigyelők állandó paneljével dolgozik, akik évente 4-5 alkalommal értékelik a játékosokat. Az élen nála is Jack Hughes áll, akit Kakko és Podkolzin követ. Említésre érdemes a dinamika, hiszen mindegyik megfigyelő azt jelezte McKenzie-nek, hogy a szezon elején Hughes toronymagas esélyes volt, és bár továbbra is ő az első számú favorit, a különbség közte, illetve a finn és az orosz között számottevő mértékben csökkent. De feljebb léphet Kirby Dach is. A 193 centis kanadai nagy előnye, hogy centerposzton játszik: jelenleg a WHL-es Saskatoon Bladesben, ahol 43 meccsen 18 gólja és 50 pontja van. A TSN rangsorában ő a negyedik.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR INFO
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA INFO
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 ITAKOR 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum